vrouwen en confetti

Internationale Vrouwendag 2023: 28 x het beste advies van andere vrouwen

Happy Internationale Vrouwendag 2023! Het is vandaag een dag om stil te staan bij de rechten die we als vrouwen hebben, maar ook hoe socio-economische status een rol kan spelen. Gelukkig hebben we op TechGirl het voorrecht om elke maand meerdere vrouwen te vragen om het advies dat zij voor andere vrouwen hebben. Dat is namelijk veel meer dan slechts: “Gewoon doen!” We hebben 28 x het beste advies van andere vrouwen geselecteerd dat we het afgelopen jaar voorbij zagen komen. 

Over de mannenwereld van IT

1. Nienke van Poppel: “Ook al is het een mannenwereld: je hebt 100 verschillende sferen binnen dezelfde IT-sector. Ga het gewoon proberen en zoek iets wat bij jou past. Wees assertief, ook om bijvoorbeeld dingen te veranderen. Laat bedrijven inzien dat ze met een vrouw te maken hebben en dat zij met een verfrissende blik een andere visie kan bieden.”

Over voor jezelf beginnen

2. Lieneke Grollé: “Als je voelt dat je passie er ligt, doe het dan. Veel mensen zijn bang om de stap te nemen naar ZZP’er, omdat ze vastzitten in het comfortabele. Het is juist goed om net buiten je comfortzone te gaan, lekker in de stretchzone. Dat brengt je verder. En stel dat het niet lukt: dan heb je het wel geprobeerd. Je kunt geen spijt hebben van iets wat je niet geprobeerd hebt. Voor mijn eigen plan heb ik gespaard om te zorgen dat ik drie maanden vooruit kan. Zo kan ik mezelf de ruimte geven, zonder zorgen of ik wel rondkom. Mocht je dus twijfelen over de financiële gevolgen, spaar dan even.”  

Over verder komen in film/social media

3. Ida Bechtle: “Als je zelf ook iets wil doen in de wereld van film, zorg dan dat je onderwerpen vindt die veel mensen tof vinden en waar jij ook idolaat van bent, zo maak je al snel leuke content en je kunt het zelf gewoon op YouTube zetten en kijken wat het doet.”

Over je houding op werk

4. Felienne Hermans: “Ik heb onderzoek gedaan naar de studentes op de universiteit. Wat gebeurt er in het groepswerk? Meiden worden gedirigeerd naar de niet-technische taken. Mij gebeurde dat ook. Jongens zeggen dan: doe jij maar de presentatie, ga jij maar naar de klant. Terwijl zij daar juist niet goed in zijn en dat moeten oefenen. Je wordt echt als vrouw vanaf je studietijd en in het werkveld gezien als niet zo technisch. Je moet daarom echt opletten daar niet in mee te gaan. Vrouwen zijn vaak veel gebalanceerder in hun vaardigheden. Mannen krijgen sociale permissie als ze alleen maar kunnen programmeren en verder alles stom vinden. Als je zo als vrouw doet, vinden ze je raar. Je moet hard werken om die technische dingen te mogen blijven doen en niet in een hoek te worden gedrukt. Het klinkt misschien wel leuk, product owner, maar misschien is het niet zo goed voor je carrière, omdat je altijd als minder technisch wordt gezien. Zelfs ik, die een eigen programmeertaal heeft gemaakt, word nog steeds gevraagd of ik eigenlijk wel technisch genoeg ben daarvoor. Als je je daar niet bewust van bent en niets tegen doet, dan blijft het gebeuren. Zeker 40-ers zoals ikzelf: wij zijn een voorbeeld voor jongere meiden. Besef dus goed: “Is het nu praktisch als ik dit nu doe? Als ik één junior onder me heb en ik ga zachtere taakjes doen, wat betekent het dan voor haar positie? Mannen mogen zich er ook bewuster van zijn dat ze zorgen dat mensen niet in een hoek worden gedrukt. Zorg er als teamleider voor dat de taak om notulen te maken roteert. We moeten allemaal samen die context creëren.”

Over je uitspreken

5. Rahel de Vriend: “Als je iets bij een ander niet goed ziet gaan, ga dan naar iemand toe en zeg: ‘dat kan niet.’ Ik vind het belangrijk dat die verantwoordelijkheid gedeeld wordt. Denk goed na over de impact van inclusiviteit op het bouwen van technologieën en zorg dat iedereen zich verantwoordelijk voelt over de diversiteit in de tech.”

Over je gevoel van eigenwaarde

6. Katya Ivanova: “Ik zet mijn ‘wins’ altijd op papier, als iets dan niet lekker loopt, dan lees ik het papier met allemaal dingen die wel goed zijn gegaan en dan voel ik me beter. Ik bewaar ook altijd de bedankbrieven van medewerkers en bazen. Het helpt je herinneren waarom je bent waar je nu bent.”

Over durven

7. Christel Schuurman: “We hadden nog nooit een bedrijf gebouwd, maar als je gewoon in jezelf gelooft, dan lukt het en kun je doorbouwen op wat je al hebt gemaakt. Vrouwen moeten echt wat meer durven: we willen altijd zo graag veilig zijn en pakken een kans pas aan als we ervaring hebben. We moeten dat wat meer loslaten en eerder ja zeggen. Ga ervoor: als het niet lukt is het ook niet erg. Vrouwen spelen te veilig.”

Over rolmodellen

8. Marsha Goei: “Ondernemer worden was nooit mijn droom. Ik heb in het begin dan dan ook geworsteld met de vraag of ik het wel kon. Ik wilde gewoon ontwerper worden bij een ontwerpbureau: ik dacht niet dat het iets voor mij kon zijn. Dat is ook het kwalijke aan de huidige startup-wereld: de mensen die aan het roer zijn, dat zijn de Elon Musks van deze wereld en ik ben niet zoals zij. Daardoor ga je denken dat het niets voor jou is, maar wat ik probeer te vertellen aan andere vrouwelijke studenten: doe het op je eigen manier. Er zijn andere manieren van leiderschap.”

Over altijd maar afzwakken

9. Jet Bouwman: “Vrouwen zijn heel erg geneigd om af te zwakken, maar daar moeten we mee stoppen. Let maar op hoe we praten: we beginnen eerst met iets negatiefs en daarna komt er dan iets positiefs: zelfs in een sollicitatie als je gewoon wordt gevraagd om iets over jezelf te vertellen. Een man wil zichzelf op dat moment alleen positief tentoonstellen en praat in algemeenheden, maar een vrouw zwakt zichzelf in de regel eerder af. Dan zeggen ze dat ze project X wel goed hebben gedaan, maar dat dat eigenlijk kwam door persoon Y. Mannen eisen het veel meer op.”

Over nee zeggen voor jezelf

10. Renee Witsenburg: “Tegelijkertijd is het wel heel druk. Je bent natuurlijk niet maar één dag leraar. Je bent eigenlijk 24/7 leraar: je moet je lessen voorbereiden, cijfers invoeren, toetsen nakijken, vergaderen: soms is het veel. Wat dat betreft mag ik wel wat meer leven naar “Nee is een ja voor jezelf”.”

Over bouwen op anderen

11. Annelijn Vernooij: “Vertrouw op het expertise van anderen. Dat betekent niet dat je alles van iemand moet aannemen: je mag het expertise zeker uitdagen, maar je moet mensen ook het vertrouwen geven om zelf ownership te nemen. Een ontwikkelaar is goed in het schrijven van code, een UX-designer in het maken van design en het is aan mij om dat bij elkaar te brengen. Zo kun je samen iets moois maken. Mensen doen hun baan niet voor niets. Als je dat vertrouwen niet hebt, maar wel kritisch op elkaar bent, dan kom je er niet.”

Over software-engineer worden

12. Lisa Molhoek: “Probeer wat dingen uit. Er zijn een heleboel online tools om met software engineering te spelen. Als dat je al ligt, dan zou ik bij open dagen gaan kijken wat de opleiding inhoudt. Maar begin vooral te onderzoeken of je het leuk vindt aan de hand van spelletjes, zoals Scratch.”

Over leren accepteren

13. Lieke Lamb: “Er is een heel dunne lijn tussen iets accepteren en voor iets blijven vechten. Je moet blijven vechten, maar soms kun je ervoor kiezen iets te accepteren. Dat betekent niet hetzelfde als passief zijn: het is erkennen dat de situatie op een bepaalde manier loopt. Bouw vanaf dat punt verder, in plaats van tegen een deur te duwen uit het verleden. Pas dat ook op jezelf toe: je leven ligt niet vast, je hebt elke dag weer de kans om een nieuwe rol aan te nemen en zelfs iets totaal anders te gaan doen.”

Over onzekerheid

14. Charlotte Schroots: “Als je iets leuk vindt, vooral doen. Het maakt niet uit of je bang bent om af te gaan. Niet bang zijn door de mand te vallen: zet die mindset om. Ik heb er soms ook wel moeite mee gehad hoor. Vooral als je met mensen praat waarvan je zelf denkt: ‘Wow, die hebben zoveel ervaring! Wat moet die wel niet van mij denken?’ Ga gewoon met ze in gesprek.”

Over het moederschap

15. Zeinab Bakhtiari: “Ik help mezelf regelmatig herinneren dat we dat schuldgevoel als moeders moeten loslaten. We doen wat we kunnen voor onze kinderen en er zijn zoveel verkeerde aannames en ideeën over werkende moeders. Als je je niet schuldig voelt naar je kind als je op je werk bent, dan is dat verkeerd. Maar we moeten juist blij zijn en ons niet schuldig voelen: onze kinderen hebben gelukkige moeders nodig en dat betekent dat je als moeder ook moet doen wat je gelukkig maakt. Je hoeft je carrière niet op te geven. Als je je een keer niet schuldig voelt naar je kind, omdat je plezier hebt op je werk, dan maakt dat je zeker geen slechte moeder.”

Over andere vrouwen ondersteunen

16. Tessa Davis: “Wees niet die nare persoon op social media. Ondersteun andere vrouwen, geef ze juist een compliment in plaats van ze naar beneden te halen. Als je iets niet oké vindt, reageer dan gewoon niet en ga verder met je leven. Zoek voor jezelf ook waardevolle connecties op: maak nieuwe connecties, want ik moet zeggen: al mijn beste carrièrekansen kreeg ik omdat ik mensen kende. Spendeer tijd en aandacht aan je netwerk: want dat is ook waarom ik uiteindelijk toch Twitter blijf gebruiken, het is een goede manier om je netwerk bij te houden.”

Over blijven leren

17. Cathy Masterson: “Ga ergens werken waar je continu kunt blijven leren. Een plek waar je het kunt proberen en mag falen.“

Over je verwonderen

18. Michele McGuire: “Probeer elke dag versteld te staan of je te verwonderen over tenminste één ding. Ik geloof ook dat wanneer je dit graag wil, je er ook voor openstaat. Zelfs het kleinste ding kan me al enorm verwonderen en dat helpt me verder.”

Over de passie doorgeven

19. Nikky Hofland: “Praat met de meisjes om je heen. Vertel wat je doet en hoe tof het is. Meld je aan bij de VHTO om een keer in het half jaar op een school te vertellen over je beroep. En als je voor een kleine meid een verjaardagscadeau koopt, ga dan een keer niet voor Frozen, maar voor een programmeerbare robot. En als je als vrouw zelf de IT in wil maar niet weet wat je moet gaan doen, kijk dan eens naar het beroepsoriëntatieprogramma Pathways van Techgrounds. Je leert de IT dan enorm goed kennen qua banen en je leert wat er bij jou past.” 

Over je opvolger of invaller

20. Annemarie de Jong: “Kwetsbaar durven zijn, betekent ook je eigen opvolging regelen, niet bang zijn voor de concurrentie die je binnen haalt. Ga je met zwangerschapsverlof? Kies dan voor een invaller die heel goed is. Het is een compliment aan jezelf als je iemand durft aan te trekken die op onderdelen misschien wel beter is dan jij. Bovendien zorgt het ook dat jij makkelijker stappen kunt maken. Vaak als er een interne vacature is, denken managers: ja maar als we Annemarie van haar huidige plek halen, wie gaat dat dan doen? Als je al een opvolger hebt klaarstaan, dan is die keuze makkelijker gemaakt en kun jij door.”

En over onderhandelen, nogmaals Annemarie: “Onderhandel slim. Vraag jezelf in een onderhandeling de hele tijd af: wat zou je je dochter of je 9-jarige zelf gunnen? Alles wat je denkt dat je wil vragen, gooi daar 20 procent bovenop. Ik vind het een teken van zwakte als je niet onderhandelt. Zeker in commerciële rollen: als ik een salaris noem en iemand zegt meteen ‘is goed!’, dan ga ik me afvragen of diegene wel in staat is om goed te onderhandelen in zijn werk. Door zelf te onderhandelen laat je zien dat je dat ook durft te doen voor het bedrijf. Het dwingt respect af.”

Over jouw rol in de toekomst

21. Lauren Jeffrey: “Het is een cliché om tegen vrouwen te zeggen: gewoon doen, die techwereld, maar dat is uiteindelijk wel hoe het zit. Het is zo’n fantastische ervaring. Er zijn heel veel toffe bedrijven. Je kunt je bijdrage leveren aan het vormen van de toekomst. Plus, als je interesse in dit vakgebied hebt, dan staan bedrijven waarschijnlijk binnen no-time voor je in de rij.”

Over marketing doen in de tech

22. Sue Sue Au: “Ik denk dat er in de tech heel veel verschillende soorten banen zijn en dat maakt het leuk. Marketing, sales, business development of business analist: er zijn binnen tech veel mogelijkheden. Als je echt marketing wil doen in de tech, dan is mijn tip: stel je wereld open en ga het gesprek aan met mensen. Ga netwerken, leer meer kennen van wat er allemaal te doen is in de techindustrie in Nederland en in het buitenland.”

Over je studiekeuze

23. Ronja Strikkers: “Ga iets studeren met kernelementen waar je blij van wordt, waarvan je de mogelijkheid ziet om ze later in te zetten bij een baan. Je hoeft echt nog niet te weten wat die baan dan precies inhoudt.”

Over ontslag nemen

24. Marianne Dorder-Servet: “Als je denkt dat je bij je huidige werkgever niet de kansen krijgt die je zou moeten krijgen, ga dan naar een andere werkgever. Verlies je doel niet uit het oog.”

Over een droom leven

25. Sinem Tuncer: “Je moet je als ondernemer bewust zijn dat je je droom leeft, maar dat je tegen de realiteit aan gaat lopen als je start met bouwen. Als je met een merk praat, dan zegt zo’n merk misschien wel: het maakt me niet uit, ik wil gewoon verkopen. Of je hebt te maken met wet- en regelgeving die in de weg zit. Jij leeft een droom die niemand nog snapt, je bent mensen een aantal stappen voor en het is soms moeilijk om dan steeds aan het begin te werken.”

Over vacatures scannen

26. Merel van Sommeren: “Vrouwen denken als ze iets in een vacature zien dat ze het per se aan alle eisen moeten voldoen en het liefst jaren ervaring moeten hebben. Maar dat is niet zo.”

Over het mentorschap

27. Daniëlle ter Haar: “Als je het eenmaal hebt gemaakt in de tech, vind ik het de taak van vrouwen in de top van het bedrijfsleven om meiden te helpen om die wereld in te komen en te mentoren. Pak dus die rol, juist als je er zelf al bent’.”

Over meisjes inspireren

28. Omayra Bout: “Wat mij als meisje heeft geholpen is dat je gestimuleerd wordt om je interesses te ontwikkelen. Zeker als je er van jongs af aan al mee bezig bent, dan helpt dat enorm. Ik zie het ook bij mijn eigen kinderen. Op de basisscholen beginnen ze al vroeg met les in programmeren.” En thuis dus ook, maar alleen als ze dat zelf leuk vinden.”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.