Annemarie De Jong

Annemarie de Jong: “Durf over je fuck-ups te vertellen”

“Vertel het ook oprecht als het lastig is, het is echt niet altijd alleen maar leuk of makkelijk om ambiteus te zijn.” Het is nogal een statement, maar potentiële TechGirl van de Maand en CCO van Solar Monkey Annemarie de Jong staat er volledig achter. “Dan tijger je wel zelf met je hakjes omhoog, maar help ook anderen het glazen plafond te doorbreken: je weet immers hoe moeilijk het is geweest. Laten we elkaar omhoog helpen!”

Solar Monkey ontwikkelt software voor installateurs van zonnepanelen. Niet voor de panelen zelf, maar voor het ontwikkelen van offertes voor de klant. Een bijzonder bedrijf met een handige oplossing voor een heel populair goed: de transitie naar zonne-energie. “Het mooie van Chief Commercial Officer zijn, is dat je aan de ene kant eindverantwoordelijke bent voor het commerciële succes en dat van je medewerkers, maar aan de andere kant bezig bent met de strategie van het bedrijf. Hoe vind je meer developers? Hoe zit het met investeringsrondes? Wat is de langetermijnstrategie? Een supermooie combinatie.”

Innovatieve bedrijven

Daarnaast kan Annemarie ook erg genieten van waar het bedrijf zich mee bezig houdt. “Ik heb altijd wel in innovatieve bedrijven gewerkt en ook vaak in duurzame energie. Ik vind het geweldig. Ik kom uit een baan als general manager van Unu, een elektrisch scooterbedrijf. Het was de bedoeling om groot te worden in Nederland en België, maar toen kwam het coronavirus. De toeleveringsketen lag stil, het product werd niet gemaakt: het ging door allerlei omstandigheden en externe factoren niet goed, waardoor we het moesten stoppen. Iedereen die ik net had aangenomen, mocht ik weer ontslaan en daarna zelf nog het licht uitdoen.”

Een enorm pijnlijk proces, maar gelukkig kwam daarna vrij snel Solar Monkey op Annemaries pad. “Ik vind het heel jammer dat Unu niet doorging: ik ben zo blij dat we hebben kunnen bijdragen aan de transitie van benzinescooters naar elektrische scooters. Ik had dat graag verder uitgewerkt, maar je moet ook door. Plus, je mag soms dingen hebben die niet lopen zoals verwacht: daar leer je van. Dat vind ik zelfs één van de tofste dingen aan tech: veranderingen kunnen snel plaatsvinden.”

Als voorbeeld noemt Annemarie Tesla. “Elon Musk heeft met zijn mensen in een mum van tijd gezorgd dat elektrische auto’s op de kaart kwamen. Daar is geen 50 jaar overheen gegaan: niet eens 15 jaar! Dat heb ik van dichtbij mogen ervaren , toen ik bij Tesla werkte. Bij tech geldt: fail fast. Het is niet erg, ga door en zie het als een waardevolle les. Ik kan het weten, want ik begon mijn carrière in Brussel, middenin de wereld van overheden en lobbyen. Alles is weloverwogen, alle stakeholders moeten worden betrokken en besluitvorming kost veel tijd. In de tech is het ‘knallen’. We gaan het doen! We proberen het uit, het hoeft niet vijftien jaar te duren.”

Annemarie de Jong

Annemarie is enorm enthousiast. “Ik geloof gewoon dat de wereld er zo anders uit gaat zien in de toekomst. Hoe leuk is het om daaraan bij te dragen? Ik ben ook heel optimistisch van mezelf. Klimaatverandering is een gigantisch probleem, maar technologie biedt ook kansen en oplossingen. Ik zie veel door een positieve bril… Wat kan er wel? Wat kunnen we proberen? Als vrouwen kunnen we hierin een rol pakken. Inspireer elkaar, maar vertel elkaar ook oprecht als het lastig is. Het is niet alleen maar makkelijk. Een succesvolle CEO vertelt er meestal niet bij dat ze ook wel eens thuis in huilen uit is gebarsten nadat ze doodmoe nog even lasagne voor haar kinderen wilde maken, maar het uit haar handen liet vallen. We moeten het eerlijke verhaal vertellen: het is fantastisch om met ambitie grote verantwoordelijkheden te dragen, maar het is niet altijd makkelijk. Vertel elkaar ook wat er verkeerd gaat. Durf over je fuck-ups en kwetsbaarheden te praten, dat maakt ons mensen.”

“Kwetsbaar durven zijn, betekent ook je eigen opvolging regelen, niet bang zijn voor de concurrentie die je binnen haalt. Ga je met zwangerschapsverlof? Kies dan voor een invaller die heel goed is. Het is een compliment aan jezelf als je iemand durft aan te trekken die op onderdelen misschien wel beter is dan jij. Bovendien zorgt het ook dat jij makkelijker stappen kunt maken. Vaak als er een interne vacature is, denken managers: ja maar als we Annemarie van haar huidige plek halen, wie gaat dat dan doen? Als je al een opvolger hebt klaarstaan, dan is die keuze makkelijker gemaakt en kun jij door.“

Slim onderhandelen

En als je dan doorgaat en gaat onderhandelen, doe dat dan slim. “Vraag jezelf in een onderhandeling de hele tijd af: wat zou je je dochter of je 9-jarige zelf gunnen? Alles wat je denkt dat je wil vragen, gooi daar 20 procent bovenop. Ik vind het een teken van zwakte als je niet onderhandelt. Zeker in commerciële rollen: als ik een salaris noem en iemand zegt meteen ‘is goed!’, dan ga ik me afvragen of diegene wel in staat is om goed te onderhandelen in zijn werk. Door zelf te onderhandelen laat je zien dat je dat ook durft te doen voor het bedrijf. Het dwingt respect af. Vind je het eng, doe dan eerst rollenspellen met je partner of je beste vriend(in). Zorg dat die persoon de grootste draak speelt en spreek je uit. Dan heb je je woordje wel eens gedaan en voel je je niet zo bezwaard om dat weer te doen.”

Lukt de baan je uiteindelijk niet? Geen probleem, je hebt het wel geprobeerd. Het is oké als je iets probeert en het lukt niet of het blijkt niet iets voor jou te zijn. Niet om als een zweverig zelfontwikkelingsmagazine te klinken, maar het gaat om de reis, niet zozeer om de stops. Welke lessen neem je mee? Ik zeg altijd: een touw kun je niet duwen. Ook als je bijvoorbeeld voelt dat de werkdruk enorm toeneemt: kom voor jezelf op, trek aan de bel, verzin wat je anders kunt doen zodat je geen burnout krijgt. Plannen lopen nu eenmaal niet altijd zoals je hebt bedacht en dat is niet erg.”

Tot slot wil Annemarie vrouwen op het hart drukken om partners erbij te halen. “Dwing je partner om zijn of haar deel van het huishouden of de opvoeding te doen. Het hoeft niet allemaal perfect. Als je geliefde jullie dochter een outfit bestaande uit 4 verschillende streepjespatronen en kleuren aandoet: nou en? Je kunt dan wel komen met: Oh jee, ik doe het wel even. Maar: dan is het einde zoek. Het hoeft niet allemaal perfect, geef jezelf en je partner de ruimte.”

Wil jij Annemarie ook de ruimte geven, en vooral de titel TechGirl van de Maand? Houd dan eind deze maand TechGirl.nl in de gaten, want dan verschijnt de stemronde online.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.