Zeinab Bakhtiari

Zeinab Bakhtiari: “Mensen normaliseren schuldgevoelens bij werkende moeders”

Ze heeft een gave baan bij ASML als senior data scientist en bedacht zich: “Ja, ik doe nu waar ik altijd van droomde.” Onze potentiële TechGirl van de Maand Zeinab Bakhtiari had al jong een duidelijk doel. Maar, dat ze nu de droom leeft, betekent zeker niet dat het altijd makkelijk is.

Zeinab Bakhtiari kwam terecht bij ASML in Veldhoven dankzij vrienden die er al werkten. “Als je naar Eindhoven verhuist, dan werk je vaak bij Philips of bij ASML. Veel mensen vertelden me over hoe het er bij ASML aan toegaat en ik wilde graag deel uitmaken van dit grote, succesvolle bedrijf. Ik kwam van TomTom, waar ik drie jaar werkte, voordat ik de overstap maakte naar ASML.”

Nadat Zeinab haar PHD in Nancy haalde, besloot ze zich met haar partner te vestigen in Nederland. “Er zijn hier veel mogelijkheden voor expats en mensen hier staan erg open voor nieuwe mensen. Ik voelde me zeer welkom en inmiddels hebben we hier een gezin: ik heb een 16 maand oude dochter.” Klinkt als veel veranderingen: wonen in een nieuw land, maar ook voor het eerst moeder zijn.

Zeinab Bakhtiari

“Ik ben in 2018 naar Nederland gekomen en heb het hier erg naar mijn zin. Het moederschap is wel zwaar. Ik dacht eerst: mijn werk is alles voor me, ik had er zoveel passie voor. Ik kwam echt ‘s ochtends uit mijn bed voor mijn werk en nu het ouderschap erbij is gekomen merk ik dat mijn prioriteiten elders liggen. Het is moeilijk om de balans te vinden. Je hebt elke dag maar een bepaalde hoeveelheid energie en tijd en daarin keuzes maken is lastig.”

Zeinabs eerste prioriteit is haar kleine meisje. “Ik ben nog steeds zeer gepassioneerd over mijn werk, maar er zijn dagen dat ik haar echt mis als ik op het werk ben. Dat schuldgevoel is moeilijk. Aan de andere kant is het net zo belangrijk om een gelukkige moeder te zijn en dat ben ik. Als ik bij mijn dochter ben, dan ben ik ook écht met haar bezig. 8 uur per dag ben ik een data scientist en werk ik aan dingen waarvan ik houd.”

Er wordt inderdaad vaak weinig stilgestaan bij de psychologische strijd die je als moeder op de werkvloer kunt hebben. Heeft Zeinab Bakhtiari nog goed advies voor andere werkende moeders? “Het is zeker geen advies dat ik zelf altijd helemaal perfect volg, maar ik help mezelf regelmatig herinneren dat we dat schuldgevoel moeten loslaten. We doen wat we kunnen voor onze kinderen en er zijn zoveel verkeerde aannames en ideeën over werkende moeders. Als je je niet schuldig voelt naar je kind als je op je werk bent, dan is dat verkeerd. Maar we moeten juist blij zijn en ons niet schuldig voelen: onze kinderen hebben gelukkige moeders nodig en dat betekent dat je als moeder ook moet doen wat je gelukkig maakt. Je hoeft je carrière niet op te geven. Als je je een keer niet schuldig voelt naar je kind, omdat je plezier hebt op je werk, dan maakt dat je zeker geen slechte moeder. Het is een worsteling die je dagelijks met jezelf aangaat en ik neem het dan ook met de dag. Al moet ik zeggen dat het wel wat makkelijker is geworden door de maanden heen.”

ASML

Zeinab Bakhtiari werkt op de financiële afdeling van ASML en dat is nieuw voor haar. “Ik had geen ervaring met verwerkingsdata. Hier werken we met alle informatie over transacties die zijn gedaan. Er is veel data om inzicht in te krijgen. Ik ben er vooral om nieuwe inzichten te geven over bestaande data en mensen te helpen betere plannen te maken voor de toekomst. Wat immers in de data gebeurde in het verleden, heeft invloed op beslissingen in de toekomst. In mijn geval bij finance is het bijvoorbeeld zo dat mensen kunnen beoordelen hoeveel mensen er nodig zijn, afhankelijk van hoeveel er moet worden verwerkt.” 

Ze geniet ervan om dat puzzeltje op te lossen, maar dat is niet het enige. “Ik vind het tof om antwoorden te helpen verkrijgen op bepaalde vragen en om verscholen patronen bloot te leggen in de data. Je creëert echt iets nieuws uit die data en het gevoel dat je zelf iets maakt is fantastisch. Zeker als je een model maakt en weet dat mensen dit op allerlei manieren kunnen gebruiken om bepaalde problemen op te lossen. Dat voelt echt heel goed. Als het hen daarnaast veel tijd en geld scheelt is het zeker geslaagd.”

Een uitdaging waar ze tegenaan loopt, is dat mensen soms nog niet helemaal die data-mindset hebben. “Het is een nieuwe tijd, big data maakt levens makkelijker, maar er zijn mensen die veranderingen niet zo snel accepteren. Ze twijfelen over de waarde van data, maar begrijpen niet dat hét antwoord op de vragen van morgen in de data liggen van vandaag. Tegelijkertijd hebben mensen vaak het idee dat big data een soort magie is. Mensen hebben een onrealistisch beeld van wat data science kan doen.”

Wetenschapper

Zeinab is altijd al dol geweest op rekenen en wetenschap. “Ik heb altijd al geweten dat ik een wetenschapper wilde worden. Al vroeg wist ik dat ik wilde werken in een groot bedrijf met slimme mensen. Toen ik klein was hadden we thuis geen computer, want dat was te duur. Wel had ik een rekenmachine om mee te spelen en dat deed ik dan ook volop. Ik weet nog goed dat we op school een computerhoek hadden en ik helemaal blij was. Het duurde even voor ik er de waarde van inzag, maar uiteindelijk ben ik gestart met programmeren en ontdekte ik dat ik dat heel erg tof vind. Natuurlijk is mijn droom gaandeweg hier en daar wel wat aangepast en bijgeschaafd, maar terugkijkend denk ik dat ik mijn doel heb behaald.

Er is echter ook een nieuw doel: ik zou graag groeien in mijn baan en uiteindelijk een team van data scientists willen leiden. Het liefst zou ik willen dat het team enkel uit vrouwen zou bestaan, dat is een beeld dat ik voor me zie. Ik vind het belangrijk om vrouwen kansen te geven. Ik heb bijvoorbeeld bij Tom Tom vele kansen gekregen dankzij mijn vrouwelijke collega’s en ik wil dat graag doorgeven.”

Zeinab heeft nog een advies voor andere vrouwen: “Stap uit je comfortzone, want dan gebeuren er fantastische dingen. Door elke uitdaging groei je. Ook al doet het soms pijn, je wordt daardoor een nieuwe versie van jezelf. Én ga de data science in als je dat leuk lijkt: we kunnen veel vrouwen gebruiken.”

Zeinab is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Stem volgende week op haar wanneer de stemronde online komt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.