Katya

Katya Ivanova: “Bewaar bedankbrieven: het doet je beseffen waarom je bent waar je bent”

Katya Ivanova is al jaren werkzaam in de tech bij Acronis. Ze heeft al diverse banen in het bedrijf gehad, maar mag zich sinds kort Global Sales Officer noemen. Een rol waar ze erg enthousiast over is. We spraken deze potentiële TechGirl van de Maand over haar uitdagingen. “Vrouwen solliciteren zelden op IT-banen, kan ik concluderen uit ons onderzoek. Hoe kan ik als bedrijf dan voor een vrouw kiezen?”

Katya kwam net van de universiteit toen ze haar loopbaan bij tech-bedrijf Acronis startte. Het bedrijf is gespecialiseerd in cybersecurity. Ze was nog maar 22 jaar, maar kon beginnen in technische ondersteuning omdat ze zowel Frans als Engels sprak. “Ik kon de makkelijke vragen al snel oplossen, maar door de goede IT-cursussen binnen Acronis kon ik snel doorgroeien. Elf jaar later werk ik nog steeds bij hetzelfde bedrijf. Ik vind technologie zo gaaf omdat het altijd om ons heen is: het heeft het leven zoveel veranderd. Het maakt onder andere educatie voor veel meer mensen toegankelijk. Het haalt barrières weg.”

Katya Ivanova

Katya heeft geen achtergrond in IT, maar heeft zich binnen Acronis steeds verder opgewerkt in dit vakgebied. “Ik heb elke anderhalf jaar een nieuwe job en dan leer ik weer allemaal nieuwe dingen. Ook als bedrijf zijn we ietwat veranderd van alleen back-ups tot nu ook beveiligingsmanagement. Het helpt jezelf ook pushen om door te ontwikkelen. Het team is hier geweldig: ambitieus, energiek: ik raak er enorm van geïnspireerd. Zelfs om 20:00 uur op vrijdagavond wil je nog niet weg, omdat mensen zo betrokken zijn bij het werk. Je doet het niet alleen en dat voel je.”

Onze potentiële TechGirl van de Maand werkt vanuit Sofia in Bulgarije. “De sfeer is hier heel vriendelijk en open: niet zo hierarchisch. Door corona gaan minder mensen naar kantoor, maar we doen nog steeds samen trainingssessies. We hebben als sales-afdeling natuurlijk een grote uitdaging: groei. Je moet meer klanten naar het bedrijf brengen en zorgen dat klanten blij zijn. Zeker met de huidige situatie in de wereld met de instabiliteit en inflatie zien we dat bedrijven enorm onder druk staan. Je hebt er totaal geen controle over, maar je moet er wel mee bezig zijn en meerdere scenario’s overwegen voor de toekomst.”

Covid heeft volgens Katya ook veel blootgelegd: “Het coronavirus heeft ons laten zien dat hoe fragieler een economie wordt, des te meer hackers er opstaan. Meer mensen willen data stelen en ransomware verspreiden. Voor cybersecurity is er flink werk aan de winkel en dat zal ook nog lang blijven. Daarnaast kijken we als bedrijf naar nieuwe markten. We hebben goede representatie in de Verenigde Staten, Nederland en Azië. Willen we nog naar andere landen? Dit soort initiatieven kosten veel investeringen en we moeten zeker kijken hoe stabiel de economie in zo’n potentieel nieuw deel is.”

1.000 partners

Het meest trots is Katya op het recruiten van nieuwe partners voor het bedrijf. “Eerst stond de teller op 100 partners per kwartaal en nu sluiten we contracten met 1.000 partners per kwartaal. We hebben echt een ecosysteem neergezet en we ondersteunen die partners elke dag. Misschien lijkt mijn baan door het sales-aspect minder technisch, maar ik praat vooral met de technische mensen bij andere bedrijven. Je moet een hoog niveau van technische vaardigheden hebben om IT-admins en IT-directeuren te kunnen ondersteunen.”

Bij Acronis werken veel vrouwen, maar niet allemaal binnen de hardere techrollen. Katya: “We twijfelen als vrouwen teveel aan onszelf en we solliciteren niet, maar hoe verwachten we dan toch gekozen te worden voor een baan? Solliciteer niet op wat je denkt te kunnen, solliciteer op wat je graag wilt. Als je niet solliciteert, dan maak je sowieso geen kans. Ik ben er trots op dat we in ons bedrijf veel vrouwen hebben in hogere posities en ik verbaas me erover hoe ze in hun gezinsleven al die ballen in de lucht houden.”

Ze heeft echter zelf ook wel ideeën over hoe ze zichzelf peptalk kan geven. “Ik zet mijn ‘wins’ altijd op papier, als iets dan niet lekker loopt, dan lees ik het papier met allemaal dingen die wel goed zijn gegaan en dan voel ik me beter. Ik bewaar ook altijd de bedankbrieven van medewerkers en bazen. Het helpt je herinneren waarom je bent waar je nu bent.”

Katya Ivanova is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Houd eind deze maand TechGirl in de gaten voor de stemronde.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.