Nikky Hofland

Nikky Hofland: “Doe als vrouw in de IT actief moeite om je verhaal te vertellen”

Ze was innovatieconsultant en maakte grote bedrijven nog groter, maar twee jaar geleden gooide ze het roer om. Toen werd ze Managing Director van TechMeUp en helpt ze onder andere vrouwen verder in de tech. Hoe? Door ze financiële middelen te reiken om te gaan studeren, middelen die ze pas hoeven terug te betalen wanneer ze goed en wel een baan hebben. Tijd om de potentiële TechGirl van de Maand Nikky Hofland eens te spreken over dit fascinerende concept.

Nikky kreeg IT met de paplepel ingegoten. “Ik was nooit echt een buitenspeelkind. Toen mijn moeder met haar Chello-internetabonnement (nu UPC) eind jaren ‘90 ruimte had voor een website, zei ze: waarom ga jij niet eens kijken of je dat leuk vindt? Ik was 11 en ik bouwde mijn eerste website: De Artiestengids. Daar kon je alle artiesten vinden. Voor de jongere lezers: we hadden geen Spotify, dus als we een liedje van Michael Jackson wilden luisteren, dan moet je dat zoeken op de website van de artiest zelf. Daar linkte ik dan naar met De Artiestengids.”

Artiestengids

“Allemaal Nederlandse artiesten benaderden me zelfs, zoals Vader Abraham, terwijl ik geen idee had wie dat was. Onze bezoekerscijfers zo hoog, dat de hostingpartij aan de bel trok. Mijn moeder regelde echter een banner die linkte naar de site van de hostingpartij en toen was het goed. Die banner heeft er 10 jaar opgestaan: ik was 20 jaar oud toen ik de site verkocht.” Ondertussen was Nikky nog een website gestart: artiestennieuws.nl. Echter liet ze zich een tijdje iets te veel inspireren door de shownieuws-artikelen van Novum en moest mijn moeder weer contact opnemen. Uiteindelijk mocht ik daar op de redactie gaan kijken en ben ik daar zelfs aangenomen.”

In tegenstelling tot wat je zou denken als je haar verleden kent, heeft Nikky TechMeUp niet zelf bedacht, want het idee is ontstaan vanuit een aantal private IT-opleidingen. Wat valt op? Veel studenten melden zich aan voor een IT-opleiding, maar melden zich nog af voor het begint. Vaak gaat het om vrouwen, mensen boven de 45 jaar en mensen met een biculturele achtergrond. “Ik was al tien jaar consultant en ik had behoefte om een positieve bijdrage te leveren aan de wereld. De ceo van GrowthTribe kende ik van mijn lesgeven daar en die pitchte het aan me. Ik ben dat eerst voor ze gaan valideren en ik ben heel blij dat ik dat heb gedaan.”

Schrijnende gevallen

Nikky komt veel schrijnende gevallen tegen. “Zonder een inkomen een studie volgen, dat gaat niet. Maar als er geen werk in je gebied is, hoe kom je dan rond? Hoe lang ga je naar een baan zoeken? Je komt taxichauffeurs tegen die de stap wilden maken, maar geen idee hadden hoe ze naast een studie van 4-6 maanden tijd hadden om genoeg ritten te rijden om hun opleiding en leven te kunnen betalen. Er zijn wel subsidies op IT-opleidingen, maar je hebt nog steeds je levensonderhoud. Tegelijkertijd is er een enorm tekort aan IT’ers: 40 procent van de huidige studenten zou voor IT moeten kiezen om dat tekort weg te kunnen werken. Dat is onhaalbaar.”

Veel Nederlanders zitten op een bepaalde wijze toch vast in hun baan en in een financieel plaatje. “TechMeUp is non-profit. We maken geen winst. We geven renteloze leningen uit aan studenten die zich willen omscholen. Ze kunnen de lening gebruiken voor het lesgeld, maar ook om hun rekeningen te betalen. Veel mensen realiseren zich niet goed hoe het is als je je zorgen maakt over hoe je de volgende maanden rondkomt: stress is een slechte raadgever en daarom schrijven mensen zich uit. Bij TechMeUp kunnen mensen tussen de 1.500 en 7.500 euro lenen en als ze een baan hebben gevonden, dan betalen ze dat terug wanneer ze financieel stabiel zijn.”

TechMeUp

Er is vanuit de overheid het Leven Lang Leren Krediet, maar dat is voor IT-opleidingen niet beschikbaar. “Om als opleiding te worden geaccrediteerd voor zoiets, moet je curriculum 5 jaar vaststaan. Dat kan in de IT natuurlijk niet zo makkelijk. Bij grote banken aankloppen is ook moeilijk: zelfs als je 2.000 euro wil lenen, dan krijg je geen lening als je werkloos bent. Er zijn wel speciale studieleningen, maar dan betaal je 15 procent rente en ook dat is een afhaker.”

TechMeUp heeft nu 90 studenten geholpen, waarvan er 46 zijn afgestudeerd. “43 hebben een baan in de IT. Van het eerste budget (dat was 2 ton aan 50 studenten), is al 40.000 euro terugbetaald. Onze fondsen krijgen we van grote bedrijven, maar ook van particuliere donateurs en bijvoorbeeld Gemeente Amsterdam. Sommige verhalen die je tegenkomt, die maken je verdrietig, helemaal als je bedenkt dat we vorig jaar 90 procent van de aanmeldingen moesten afwijzen. We hebben onderzoek gedaan en 76,5 procent van de afgewezen mensen is niet doorgegaan in de IT. Het is dus heel definitief, wanneer je iemand afwijst. En als je zeker weet dat je een van de weinige opties bent, is het extra moeilijk om mensen teleur te stellen.”

Maar als er weer iemand een baan heeft gevonden en is verdriedubbeld in inkomen, dan is dat natuurlijk geweldig. “Ik haal het geld binnen en geef het uit, verder doen de studenten het allemaal zelf. Ze zijn heel dankbaar en appen me over hoe het gaat, dat vind ik heel tof. Plus, vorig jaar konden we 50 studenten helpen, dit jaar zijn dat er al 150. We werken met 2 fulltime krachten, dus we hebben bijvoorbeeld niet de mankracht om grote wervingscampagnes te doen: we moeten het dus heel slim aanpakken.”

Praat met de meisjes om je heen

In eerste instantie zou TechMeUp specifiek selecteren op vrouwen, omdat het meer dan 50 procent vrouwen wilde aantrekken, maar dat blijkt helemaal niet nodig. “In de realiteit is het aanbod al 60 procent vrouw. Dat is fijn, want er is een groot diversiteitsprobleem in de tech. We willen graag mensen helpen die tech diverser maken. Hetzelfde geldt voor mensen met een biculturele achtergrond en mensen boven de 45 jaar. Dit zijn vaak de mensen die onze hulp het hardst nodig hebben, daarom is het zo belangrijk dat we opschalen.”

Nikky heeft zelf veel geluk gehad dat ze een moeder had die haar inspireerde om technologie naar haar eigen hand te zetten. “Daarom zeg ik ook altijd tegen vrouwen in de IT: praat met de meisjes om je heen. Vertel wat je doet en hoe tof het is. Meld je aan bij de VHTO om een keer in het half jaar eens op een school te vertellen over je beroep. En als je voor een kleine meid een verjaardagscadeau koopt, ga dan een keer niet voor Frozen, maar voor een programmeerbare robot. En als je als vrouw zelf de IT in wil maar niet weet wat je moet gaan doen, kijk dan eens naar het beroepsoriëntatieprogramma Pathways van Techgrounds. Je leert de IT dan enorm goed kennen qua banen en je leert wat er bij jou past. Werk ondertussen eventueel ook aan certificaten bij Microsoft (via LinkedIn kan dat gratis) of ga op Udemy kijken of je alvast kunt starten met programmeren als je dat leuk vindt.” 

Genoeg te doen dus, voor alle vrouwen. Maar ook: stemmen. Nikky is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Houd TechGirl in de gaten voor de stemronde.

Fotocredit: Tammy van Nerum. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.