JBL Live Pro+

Review JBL Live Pro+: topgeluid met een beetje noise cancellation

De JBL Live Pro+ is het paradepaardje van JBL als het om in-ear headphones gaat. TechGirl Martijn probeerde het voor en aantal weken en gaf vooraf al aan dat de lat hoog lag: hij is een verwende gebruiker, aldus Martijn zelf. Toch leken de in-ears zonder al te veel moeite mee te gaan in zijn verschillende routines!

Mijn standard gear is de Sony WH-1000XM3, een over-ear hoofdtelefoon met subliem geluid en bijzonder goede active noise cancellation. Om die reden keek ik eerlijk gezegd wel een beetje neer op de JBL Live Pro+, want in-ears… Kom op! Dat is voor tijdens het hardlopen ofzo. Daar blijken ze in de praktijk inderdaad prima voor geschikt, maar deze JBL’s bieden zeker wel meer.

Het geluid

Om maar even te beginnen met het geluid: dat is rond en lekker bassig. Ik was onder de indruk, want in-ears komen nog wel eens wat bas tekort, maar niet deze Live Pro+ in-ears. Door JBL wordt dit aangeduid als het ‘JBL Signature Sound’ en als dat nu niet jouw type geluid is, dan kan je dit altijd nog aanpassen via de equalizer in de app die bij deze hoofdtelefoon hoort.

Ook je omgeving profiteert van goed geluid, maar dan met name als je via de in-ears belt. De in-ears beschikken per stuk over 3 microfoons, waarvan er twee op je stem gericht zijn en één op het wegfilteren van het omgevingsgeluid. Het resultaat is dat je kraakhelder te verstaan bent als je aan de telefoon bent, in Teams zit of een videoclip opneemt.

De ervaring

JBL heeft de nodige moeite gestopt in de productervaring. Dat begint al bij het koppelen van de in-ears aan je telefoon. Je downloadt de app, opent het doosje met de in-ears en dankzij fast pair van Google komt de koppeling als vanzelf tot stand.

Ook de bediening gaat eenvoudig. Je bestuurt het geluid door te tikken op de bovenzijde van de oortjes. Eén keer tikken op het rechteroortje is standaard starten en stoppen van je speler zoals Spotify. Twee keer tikken is de volgende track en drie keer tikken is de vorige track. Tik je niet, maar hou je je vinger op de hoofdtelefoon dan activeert hij een voice assistant zoals Google Assistent of diens zwakbegaafde zusje Bixby.

Het linkeroortje is standaard gericht op bediening van de ANC. Met één tik ga je door de verschillende modi (ANC aan / Omgeving versterkt / Neutraal). Met twee tikken activeer je TalkThru waarmee je tijdens een gesprek het geluid van je gesprekspartner juist versterkt en de afgespeelde muziek naar de achtergrond wordt gedrukt.

De knoppen zijn via de JBL app naar smaak aan te passen, maar wat geen haalbare kaart is dat je zowel de afspeellijst als de ANC modus én het volume vanaf de in-ears bedient. Het is altijd slechts twee van deze drie en daar wint een over-ear zoals de eerdergenoemde Sony – die simpelweg meer ‘aanraakoppervlak’ heeft – het van de JBL in-ears.

Wat ik overigens nog wel écht even noemenswaardig vind is de functie ‘Bepaal mijn beste pasvorm’ in de app. Met die functie bepaalt de koptelefoon zelf of je de juiste maat oortip aan de in-ears hebt bevestigd. Zo ontdekte ik dat ik voor mijn linkeroor een andere maat tip moet gebruiken dan voor mijn rechteroor. Weet ik gelijk weer dat het slecht gesteld is met mijn symmetrie.

Het design

Je hoeft je absoluut niet te schamen als je met de JBL Live Pro+ oortjes over straat loopt. De oortjes hebben een steeltje, zoals je die kent van de Apple AirPods. Dat is in de praktijk niet alleen mooi, maar ook praktisch omdat je dan de in-ears niet hoeft vast te pakken op de plek waar ook de bediening zit. Op de fiets bleken de steeltjes ook een nadeel te hebben: ze vangen nogal wat wind, wat een vervelende ruis oplevert en helaas meer ruis dan dat de ANC kan wegwerken.

Het doosje waar je de JBL Live Pro+ oortjes in bewaart ziet er ook strak uit, met 3 schuine ledjes die aangeven hoeveel stroom er nog in de batterij van het doosje zit. Dat lees je goed: het doosje heeft zijn eigen batterij en daarmee laadt het doosje de oortjes op als je die daarin bewaart. Een vol doosje is goed voor drie keer de oortjes opladen. Een volle set oortjes gaat 6 uur mee. Volle oortjes en een vol doosje is dus goed voor 6 + (3 x 6) = 24 uur geluid. Het doosje kun je via USB-C maar ook draadloos voorzien van stroom.

Zowel oortjes als doosje zijn verkrijgbaar in vier kleurcombinaties: Rosé, zwart, goud en wit.

ANC

Dan nog even de Active Noise Cancellation waarmee de JBL Live Pro+ is uitgerust. Ik weet niet zo goed wat ik daarvan moet vinden. Zoals ik al zei sluiten mijn over-ears de buitenwereld dankzij ANC goed buiten, maar deze in-ears krijgen dat lang niet zo goed voor elkaar. Ze doen wel ‘iets’ en enige mate van witte ruis, zoals het geluid van een wasmachine of het gesuis van de trein waarin je zit, wordt wel onderdrukt. Verwacht echter geen echte ANC-ervaring waarbij je je volledig in je eigen bubbel waant. Misschien ook wel weer goed, want deze in-ears zijn prima voor gebruik in het verkeer en dan wil je ook geen volledige afscherming van de wereld om je heen.

Conclusie

Deze oortjes van JBL steken de AirPods van Apple naar de loef. Ze zien er goed uit, ze werken intuïtief, ze zijn betaalbaar en het geluid is superlekker. Ze halen het misschien niet bij een over-ears ANC-hoofdtelefoon, maar dat is van een andere orde. Met de JBL Live Pro+ heb je een geluidsinstallatie op broekzakformaat die je eenvoudig meegrijpt voor onderweg en die, indien gewenst, je ook nog wel een klein beetje kan afschermen van de lawaaiige buitenwereld.

JBL Live Pro+
Pluspunten
Topgeluid
Intuïtief in het gebruik
Lange batterijduur (24 uur)
Veel opties en instellingen mogelijk
Gezien de vorm (in-ears) een aardige poging tot ANC
Minder positief
De oortjes vangen de nodige wind wat ruis geeft (bijv. op de fiets)
9.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.