Rahel de Vriend

Rahel de Vriend: “Ik dacht: waarom zit ik steeds met mannen aan tafel?”

Ze is Innovation Strategist & Partnerships bij TNW en die baan combineert ze met een baan bij VHTO om te zorgen dat er meer vrouwen in de tech gaan werken. Potentiële TechGirl van de Maand Rahel de Vriend heeft een missie.

Rahel de Vriend beweegt zich het liefst in de start-upwereld. “Mijn rol is met corporate klanten kijken welke producten en programma’s ze goed kunnen gebruiken om hun innovatievraagstukken het beste te beantwoorden. Bij VHTO ben ik bezig meisjes en vrouwen te inspireren iets met betatechniek in de IT te doen. Het is zo belangrijk om al op jonge leeftijden te zorgen dat stereotypes worden doorbroken door meisjes al vanaf jonge leeftijd in aanraking te brengen met goede rolmodellen. Zo behouden we vrouwen in de techniek.”

Rahel de Vriend

Maar hoe tech is ze zelf? “Ik ben toevallig erin gerold. Ik heb altijd wel iets met tech gehad: ik studeerde media en cultuur aan de UVA met als afstudeerrichting nieuwe media. Achteraf gezien had ik een technischere studie willen doen, maar -klassieker-, dat durfde ik niet aan. Ik dacht dat je veel meer ervaring moest hebben wilde je iets heel technisch gaan studeren. ‘Je moet vast al kunnen programmeren’, dacht ik, maar nu weet ik beter. Tegen het einde van mijn studie aan de UVA ben ik bij B Amsterdam aan de slag gegaan. Een start-uphub waar ik me al snel een vis in het water voelde.”

Rahel had tijdens haar studie een bijbaan bij een videoproductiebedrijf en daarbij bouwde ze ook wel eens een WordPress-website. Iets dat ze bij B Amsterdam nog meer heeft gedaan. “Ik zei dat ik vond dat de website van B Amsterdam echter beter kon en de co-founder zei: oke, ga het maar doen dan. Erg luxe was het wel: ik mocht er namelijk soms een developer bijhalen. Er moesten steeds meer dingen gebeuren en zo rolde ik meer in het technische wereldje. B Amsterdam is een co-workspace dus er waren allerlei kansen om de digitale wereld verder te begrijpen. Daar ontstond het idee om zelf een platform voor het beheer van co-workspaces te bouwen.”

Zo gezegd zo gedaan: Rahel werd product owner en kon met allerlei techmensen om tafel om het op te bouwen. Daarbij begon ze zich steeds vaker af te vragen: ‘waarom zit ik de hele tijd met mannen aan tafel? Waar zijn al die vrouwen?‘ “Ik was nog vrij jong en dan zit je in de techwereld. Reken maar dat je te maken krijgt met vooroordelen en het gevoel dat je onderschat wordt. Daarom raakte ik ook geïnteresseerd in de rol van vrouwen in tech. Ik begreep ook niet zo goed waarom dat zo was: qua werk zelf zou je niet denken dat het niets voor vrouwen is. Het is creatief, sociaal, je hoeft geen keiharde developer te zijn als je bijvoorbeeld product owner bent. Uiteindelijk heeft corona helaas roet in het eten gegooid voor wat betreft het start-upplatform. Het staat in de koelkast. Ik werk inmiddels niet meer bij B Amsterdam, omdat ik graag meer eigen projecten wilde doen en daarvan leren. Via een tussenstop ben ik TNW terechtgekomen en daar gaat het veel over technologie. Vooral de potentie ervan: hoe kunnen ze een industrie of product veranderen? Die wisselwerking vind ik heel interessant.”

Start-ups

“Aan de ene kant zijn er de start-ups die nieuwe ideeën kunnen opzetten, aan de andere kant de corporates die de middelen en het bereik hebben om die tech toe te passen. Ik vind het start-upwereldje geweldig. Je ziet hoe ze zich opbouwen en ontwikkelen. Je komt er ook vanalles in tegen, zeker in Nederland. Daar is het niet heel standaard dat mensen 20 start-ups hebben opgezet. Daarom zijn samenwerkingen ook zo belangrijk.”

VHTO werkt veel met branche-organisaties en ministeries om zo op grotere schaal bedrijven te helpen inclusiever te worden. Rahel is daarbij niet zozeer van de educatiekant, maar wel van het werkveld. “Ik heb in het bedrijfsleven het gevoel dat de tussenrollen het verschil kunnen gaan maken: een rol als product owner is een goede manier om meer vrouwen in het wereld te krijgen en dan wordt het ook makkelijker om aan de achterkant te zorgen dat de sector omslaat en de cultuur. “

Rahel heeft innovatie en diversiteit hoog in het vaandel. “Je merkt dat bedrijven echt mensen tekort hebben, door beginnen te hebben dat als je je alleen op witte mannen richt, je wel een groep uitsluit. Als je een product maakt en je doet dat niet met een diverse groep, dan heb je per definitie geen inclusieve technologieën. Inmiddels ontwerpen we de wereld met tech, het is zo belangrijk om bij die inclusiviteit stil te staan.”

“Bedrijven zeggen vaak dat ze moeite hebben vrouwen aan te trekken, maar als je dieper kijkt dan zie je dat het vaak met een non-inclusieve cultuur te maken heeft. Cultuur is niet tastbaar of zichtbaar, zeker niet als je nooit ongelijkheid ervaren hebt. Het is ook moeilijk voor die mensen om te beseffen dat de cultuur die zo goed voor hen werkt, voor anderen niet zo aansprekend is.” Die cultuur is belangrijk, omdat een niet inclusieve cultuur zorgt dat vrouwen de workforce weer verlaten.

Diversiteit

Rahel gelooft dat mensen in bedrijven niet wakker worden met het idee dat ze andere mensen het leven eens even lekker moeilijk willen gaan maken. “Gebruik dat altijd als uitgangspunt, want dan kun je een open gesprek voeren met mensen waarin ze kunnen zeggen wat ze dwarszit. Het is belangrijk om te weten waarom een groep die niet wil meebewegen dat niet wil. Zo kun je verandering maken. Ik probeer altijd erg open te staan voor verschillende perspectieven. Mensen zijn vaak bang dat ze vanalles kwijtraken, terwijl ze vaak als ze iets kleins inleveren al ruimte kunnen creëren voor anderen.”

Rahel de Vriend denkt dat er drie dingen zijn waar bedrijven direct mee kunnen beginnen om inclusiever te worden. Ten eerste is dat de data van het bedrijf goed in kaart brengen: hoe zit het met je instroom en uitstroom? “Wanneer je goed weet wie er in welke fase weggaat, bijvoorbeeld door goede exitgesprekken te voeren, dan kun je conclusies trekken. Ten tweede moet je het sollicitatieproces en de performance reviews objectiever maken, zodat je minder kans hebt op biased impact op beslissingen die je maakt. Tot slot moet je je ook verdiepen in de vooroordelen, hoe zit het met kennis over gender bias in jouw bedrijf?”

Wat je zelf kunt doen, dat is allyship hoog in het vaandel hebben. “Als je iets bij een ander niet goed ziet gaan, ga dan naar iemand toe en zeg: dat kan niet. Ik vind het belangrijk dat die verantwoordelijkheid gedeeld wordt. Denk goed na over de impact van inclusiviteit op het bouwen van technologieën en zorg dat iedereen zich verantwoordelijk voelt over de diversiteit in de tech. Verder raad ik vrouwen aan om gewoon een keer op hun bek te gaan: dat is beter dan het nooit proberen. Ik weet dat het makkelijker gezegd is dan gedaan, maar met dat als uitgangspunt creëer je ruimte om verder te kunnen.”

Rahel de Vriend doet mee aan TechGirl van de Maand, houd TechGirl.nl in de gaten voor de nieuwe stemronde aan het einde van deze maand.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.