Lieke Lamb

Lieke Lamb: “AI, dat is de nieuwe god” 

Ze is CEO en Co-Founder van het Future Expertise Center & Nederland Werkt Door TV, boardmember Women in Tech NL, Keynote Speaker en dagvoorzitter, naast potentiële TechGirl van de Maand: Lieke Lamb. We spraken dit tech-powerhouse al eerder in onze rubriek Techtalk, maar hoe is het jaren later met deze gedreven vrouw?

Lieke Lamb doet ontzettend veel en is daarmee eigenlijk niet in een hokje te plaatsen. “Mijn kinderen verzuchten ook wel eens: ‘Was je maar gewoon bakker, dan kon ik in één zin uitleggen wat mijn moeder doet.’ Ik houd me bezig met alles wat met tech te maken heeft. Ik geef keynotes, advies en ik bezoek bedrijven die iets met nieuwe technologie te maken hebben. Ik win informatie in en leg contacten bij ministeries. Eigenlijk ben ik een soort veredeld journalist: ik verzamel informatie en probeer verbindingen te leggen.”

Lieke is bij veel mensen bekend van lezingen, waar ze op een bepaald moment ook heel fanatiek mee bezig was. “Ik deed echter zoveel lezingen, dat ik het niet meer goed vond voelen. In de praktijk hoor je het en voel je het: de verhalen van ondernemers en start-ups. Wat me zo trekt aan tech is dat het altijd toekomstgericht is. Ik heb in mijn jongere jaren met depressieve gevoelens geworsteld, maar nieuwsgierigheid heeft me gered. Dat is onder andere de verwondering voor de natuur, maar ook technologie: je kijkt daarin altijd naar de mogelijkheden.”

Lieke Lamb

“Ik kijk graag wat er wél kan. Ik heb vier kinderen en de oudste heeft autisme en een bindweefselaandoening. Er wordt zoveel gekeken naar wat ze allemaal niet kan. Maar kijk toch naar wat wél kan.” Lieke vindt het interessant om te zien wat technologie voor verschil kan maken in de wereld. “Het geeft me levenslust en hoop voor de toekomst. Filosofisch gezien vind ik bijvoorbeeld Neuralink heel interessant. Dat zijn chips in de hersenen. Het roept veel vragen op: wat ben je zelf, wat is je eigen psyche, wat doen je hersenen en hoe kun je hier bijvoorbeeld na de dood informatie uit onttrekken?”

Deze TechGirl zegt het: “Artificial Intelligence (AI), dat is de nieuwe god. Wij biechtten vroeger bij een priester, maar nu doen we dat bij onze telefoon. Die weet alles van ons: wanneer ik ongesteld ben, of ik een minnaar heb, wanneer ik boos ben op mijn man of depressief ben. Er is zelfs AI die kan horen aan je stem of je ongesteld bent, wat uiteraard zeker in het licht van wat er in de Verenigde Staten gebeurt met de abortuswet, enorm gevaarlijk kan zijn. Aan de andere kant doet AI mooie dingen: mensen zijn vaak fel tegen robotisering in de zorg, maar zet zo’n zorgrobot eens bij senioren en ze willen hem niet meer kwijt.”

Lieke Lamb straalt als ze het heeft over de mogelijkheden van technologie. En dat terwijl het eigenlijk helemaal niet vanzelfsprekend was dat zij de tech in zou gaan. Ze zegt: “Toen ik opgroeide werd ik op school afgeremd. Scheikunde werd me onmogelijk gemaakt, want ik was een meisje. Ik had gelukkig een wiskundedocente die me stimuleerde. Maar helaas gebeuren dat soort dingen nu nog steeds, dat zie ik bij mijn dochters. Bij de rapportbesprekingen op school krijg ik over mijn zoon met een zes voor natuurkunde te horen “Oh, jonge knul, dat moet nog groeien’. Een zes is dan voldoende. Bij mijn dochter? Daar wordt gezegd dat als ze het inzicht nu niet heeft, dat vast nooit komt. ‘Leuk meisje om te zien: stuur haar richting talen’.”

Nagellak is scheikunde

Mensen moeten volgens Lieke beter begrijpen wat de verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, om zo beter te kunnen stimuleren. “Ik ben blij dat ik mijn echtgenoot ontmoette toen ik jonger was: hij is me juist bewust van alles gaan leren over technologie. We doken in zijn studieboeken en ik deed een soort studie zonder officieel diploma. Maar nu ook: mijn andere dochter is geïnteresseerd geraakt in scheikunde, omdat ze haar nagels lakte in de klas en de docent toen de opdracht gaf om eens te kijken welke chemische verbinding het mogelijk maakt dat nagellak hard blijft. Mega-enthousiast kwam ze thuis: ‘Mam, nagellak is scheikunde!’ Zo’n docent snapt het verschil en gaat daar goed mee om.”

Hoewel Lieke dus erg pro-vrouwen in tech is, is ze zeker niet tegen mannen. “Ik ben juist door veel mannen geholpen, en door vrouwen afgeremd en genegeerd. Het is echter wel een wereld die door mannen wordt beheerst, of dat nou expres is of niet. We moeten erg opletten dat we niet terugvallen. De cijfers over top CEO’s wijzen uit dat er weer minder vrouwen zijn. Minder vrouwelijke mensen aan de top, dat is dramatisch.”

Advies

Lieke’s advies aan andere vrouwen die iets in de tech (willen) doen. “Blijf nieuwsgierig. Het heeft mij doen overleven. Verdiep je, want dan wordt het leuker: je gaat verbanden zien. Vergeet ook niet: er is een heel dunne lijn tussen iets accepteren en voor iets blijven vechten. Je moet blijven vechten, maar soms kun je ervoor kiezen iets te accepteren. Dat betekent niet hetzelfde als passief zijn: het is erkennen dat de situatie op een bepaalde manier loopt. Bouw vanaf dat punt verder, in plaats van tegen een deur te duwen uit het verleden. Pas dat ook op jezelf toe: je leven ligt niet vast, je hebt elke dag weer de kans om een nieuwe rol aan te nemen en zelfs iets totaal anders te gaan doen.”

Lieke Lamb is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Geïnspireerd? Stem op haar als eind deze maand de stemronde live gaat hier op TechGirl.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.