Spotify of Tidal

Strijd der muziekdiensten: Spotify of Tidal?

Ik kan nog geen akkoord spelen op een gitaar en op een piano kom ik niet verder dan: de Vlooienmars, Mieke heeft een lammetje en Vader Jacob. Toch houd ik ondanks mijn a-muzikaliteit enorm van muziek. Zoveel, dat ik het elke dag nodig heb om überhaupt aan het werk te blijven. Nu wordt het in de meeste bedrijven niet geaccepteerd om een radio aan te hebben, want dat stoort collega’s. De tijd van de iPod is ook wel een beetje geweest, dat je muziek eerst op dat apparaat moet zetten voor je het kunt horen. Ik wil muziek, hier en nu! En ik wil dat als mijn collega een rare opmerking maakt over een nummer (dat toevallig de kauwgomballenboom heet van Elly en Rikkert) ik dat meteen kan opzoeken en luisteren. Dat betekent dat ik al gauw terecht kom bij een muziekstreamingdienst. Maar de vraag is dan: welke? Spotify of Tidal?

Spotify wordt waarschijnlijk het meest gebruikt in Nederland, Tidal is iets nieuwer (komt bij Jay Z) vandaan en lijkt in veel opzichten op Spotify, maar heeft vaak exclusiviteit met bepaalde grotere albums. Zo staan er geen cd’s van Taylor Swift op Spotify, maar wel op Tidal. Ook het album Lemonade van Beyonce en Compton van Dr. Dre zijn niet op Spotify te vinden, terwijl je die bij Tidal zoveel kunt luisteren als je maar wilt.

Abonnement?

Dat is een groot verschil dat direct opvalt in de diensten, maar er is meer. Zo kun je Spotify ook luisteren zonder te betalen, alleen krijg je er dan reclames tussendoor en heb je minder invloed op welke nummers je in welke volgorde beluisterd. Tidal biedt alleen betaalde opties waarbij je kunt kiezen tussen een gewoon abonnement en een hifi abonnement. Deze laatste is vooral voor muziekpuristen, want hiermee kun je de muziek beluiteren met zo min mogelijk verlies van kwaliteit. Dat is uiteraard heel fantastisch als je diepe muziekbelevingen wilt met een peperdure headset op je hoofd, maar als je gewoon een stevig achtergrondmuziekje wilt tijdens het werken of het opruimen van je kast, dan kun je prima doen met een gewoon abonnement.

De app…

De vraag is ten eerste dus in hoeverre je een controlfreak bent, want Spotify is in principe gratis als je niet al te kieskeurig bent qua volgorde van nummers. Echter, is er nog iets wat moeilijk te controleren valt en dat is de techniek achter beide apps. Wanneer ik Spotify gebruik op mijn Samsung Galaxy S7 Edge, dan loop ik regelmatig tegen het probleem aan dat de dienst vastloopt en dan maar door blijft spelen, zonder dat ik de app nog kan opstarten. Erg storend, helemaal omdat ik er soms mijn telefoon opnieuw voor moet opstarten. Tidal heeft daarentegen weer de gekke eigenschap om na het afspelen van een gekozen album vast zelf af te sluiten. Dan zit je ineens een tijdje in stilte, en kijk je op je telefoon, dan is de app helemaal niet meer geopend. Een heel apart probleem.

Het aanbod

Wat echter natuurlijk het meest belangrijk is in een muziekstreamingdienst, is of het de muziek aanbiedt die jij wilt luisteren. Zoals net al gezegd heeft Tidal een aantal exclusieve albums (tenminste, die niet op Spotify staan), maar hoe zit het verder met het aanbod? Hoewel je dat niet zou verwachten, zit Tidal op 40 miljoen nummers, terwijl Spotify op ruim 30 miljoen zit. Het zijn natuurlijk gestoorde aantallen, maar mocht je denken dat Tidal nieuwer is en daardoor minder aanbod heeft, dan heb je het dus mis.

Wat Tidal tegen heeft, is dat het van Jay Z komt. Hierdoor zijn mensen geneigd te denken dat de app heel hip hop gericht is, terwijl het aanbod net zo goed metal, dance en alle andere typen muziek bevat. Het is logisch dat Jay Z meer contacten in het rapwereldje heeft dan daarbuiten (en dat hij het daarom wel voor elkaar krijgt een album als dat van Dr. Dre exclusief aan te bieden) maar verder zijn er ook heel veel indie-nummers in playlists op Tidal te vinden. Het nadeel is wel dat Tidal niet zo’n geweldige opzet heeft als Spotify, dat aanzienlijk duidelijker is.

Conclusie

Dat maakt het ook moeilijk te bepalen wat er beter is. Spotify voelt ondanks de technische haperingetjes als een meer solide applicatie en dat je er gratis naar kan luisteren is natuurlijk ook een dikke plus. Tidal heeft echter meer aanbod, exclusiviteit en de mogelijkheid muziek in optima forma te beluisteren. Het hangt er dan ook vanaf wat voor een luisteraar je bent en hoeveel waarde je hecht aan bepaalde artiesten. Zo heb ik dankzij mijn mobiele abonnement gratis Spotify Premium, maar gebruik ik er alsnog een Tidal abonnement bij, omdat ik hip hop graag wil steunen (en dat Dr. Dre album dus echt niet wil missen). Maar dat voelt vaak dubbel en dus een beetje dom: waarom dubbel “betalen” terwijl de apps allebei niet spatzuiver werken op m’n telefoon?

Tip!

Mijn advies is dan ook: probeer eerst een Spotify gratis uit. Als het goed is kun je Tidal ook een maandje gratis uitproberen, maar let wel goed op de voorwaarden. Voor de meeste mensen zal gelden dat de gratis Spotify zeer geschikt is. Wil je echter meer te kiezen hebben, dan is het aan te raden allebei de apps uit te proberen, omdat het toch zeer persoonlijk is wat je uit de apps zou willen halen.

Spotify
Meest gebruikt in Nederland
Gratis opties
Logische opzet van app
Tidal
Meer en exclusieve(re) albums, bijv. van Taylor Swift
Alleen betaald te gebruiken
Hifi opties
10

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.