Tessa Davis

Tessa Davis: “Ik vind het leuk mensen tech beter te leren gebruiken”

Ze is in haar dagelijks leven kinderarts en ze geeft les op de universiteit, maar ondertussen runt Tessa Davis een enorm succesvol Twitter-profiel. Deze potentiële TechGirl van de Maand deelt met ons hoe dat zo is gekomen en tegen welke uitdagingen ze aanloopt. “Als er meer slechte reacties komen dan goede, dan stop ik ermee.”

“Ik kwam in de tech terecht omdat ik een soort vereniging run die “Don’t forget the bubbles” heet. Hierbij creëren we educatieve middelen voor andere professionals in de medische wereld, om ze te leren omgaan met technologie. We hebben een website, online cursussen, een YouTube-kanaal en doen podcasts. Ook is mijn Twitter-account er een soort verlengde van.” Tessa is op Twitter te vinden onder de handle @tessardavis

Tessa Davis

Toen ze jonger was, was Tessa helemaal niet zo met technologie bezig. “Ik had niet zoveel met technologie, maar toen we met ‘Don’t forget the bubbles’ begonnen, heb ik mezelf geleerd om te programmeren. Ik kan nu de basis, dankzij veel goede online cursussen die bestaan. We zijn er 13 jaar geleden mee begonnen en het is ons doel om van alle informatie die op het internet beschikbaar is: te helpen iets te vinden dat past. Alles is er wel, maar je moet het maar net weten te vinden. Zeker nu kan goed gebruik van technologie enorm veel tijd en geld schelen.”

Tessa spendeert veel tijd aan het doen van research en deelt dat op Twitter. “In plaats van dat ik elke dag achter Twitter ga zitten om een post te maken, zet ik vaak eens per twee weken een hele rits klaar. Zo ben je er niet constant mee bezig en heb je ook focus voor andere dingen. Mijn favoriete techtip is wel om e-mail klaar te zetten. In Gmail en Outlook kun je instellen dat e-mails pas op een bepaald tijdstip worden verstuurd, bijvoorbeeld aan het begin van de werkdag. Op die manier kun je ‘s avonds werken, zonder dat je mensen daarmee lastig valt.”

Educatie over tech

In eerste instantie was Tessa’s netwerk vooral een grote groep mensen in de medische educatie. “De eerste 10.000 volgers zijn mensen uit die wereld, maar in de laatste zes maanden ben ik gegroeid naar 130K volgers en is het publiek veel breder. Ik deel vanalles en nogwat: dingen over educatie presentatievaardigheden en gewoon dagelijkse techdingen. Als ik een draadje maak op Twitter, dan kost het me vaak uren research. Daar geniet ik ook van. Toen ik bijvoorbeeld in mijn research over AI-websites ontdekte dat thispersondoesnotexist.com bestond, heb ik daar echt lang zitten refreshen. Ik kan nog steeds niet geloven dat die mensen op die afbeeldingen allemaal niet bestaan en gewoon uit een computer zijn komen rollen.”

Succes hebben op social media (of eigenlijk in het algemeen) gaat helaas vaak gepaard met jaloezie en haat vanuit de buitenwereld. Zeker als je iets op Twitter doet, dan kun je rekenen op negatieve reacties. Tessa: “Er zijn zeker mensen vijandig op Twitter: dat is waarom ik ook iets meer naar LinkedIn neig, waar het er toch iets beschaafder aan toegaat. Ik denk dat iedereen op het internet wel te maken krijgt met negativiteit, zeker als je een bepaald aantal volgers aantikt. Is het meer omdat ik een vrouw ben? Dat weet ik niet. Ik zie wel eens dat mannen die iets soortgelijks plaatsen minder haatreacties krijgen. Aan de andere kant lees ik niet alles: ik ben niet zo goed in het van me af laten glijden van die negativiteit. Zolang het positieve het maar blijft winnen van het negatieve, blijf ik dit doen.” 

Gebruik je netwerk

Tessa’s advies aan andere vrouwen is ten eerste om niet die nare persoon op social media te zijn. “Ondersteun andere vrouwen, geef ze juist een compliment in plaats van ze naar beneden te halen. Als je iets niet oke vindt, reageer dan gewoon niet en ga verder met je leven. Zoek voor jezelf ook waardevolle connecties op: maak nieuwe connecties, want ik moet zeggen: al mijn beste carrièrekansen kreeg ik omdat ik mensen kende. Spendeer tijd en aandacht aan je netwerk: want dat is ook waarom ik uiteindelijk toch Twitter blijf gebruiken, het is een goede manier om je netwerk bij te houden.”

Tessa Davis is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Laat je stem achter aan het einde van deze maand op TechGirl.nl.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.