Cathy Masterson

Cathy Masterson: “Je hoeft geen lineair pad te volgen in je carrière”

Werk automatiseren is een van de beste manieren om te zorgen dat je alles uit de mensen haalt. Cathy Masterson weet dat, want deze potentiële TechGirl van de Maand heeft robotic proces automation binnen navigatiebedrijf TomTom op de kaart gezet en gehouden. Inmiddels draaien er meer dan 200 UiPath robotscripts binnen het bedrijf.  “Ik hou van het continu kunnen doorleren.”

Ze heeft een achtergrond in finance, maar kijk je zelfs nog verder terug, dan zou je kunnen zeggen dat ze een achtergrond heeft als geluidstechnicus, die weer leidde tot het afstuderen in Computer Science. Cathy Masterson is nu IT Manager RPA Enterprise binnen TomTom. Met haar team helpt ze met IT-oplossingen veel afdelingen het werk te verlichten. 11 jaar geleden startte ze bij TomTom na de geboorte van haar dochter. Uiteindelijk creerde ze de functie die ze nu heeft terwijl ze een managementrol in Finance had. Daar is ze nog steeds erg blij mee.

Cathy Masterson

Wat helpt is dat Cathy zelf erg leergierig is en blijft. Zo heeft ze in de avonduren de basics van coderen geleerd, terwijl ze overdag gewoon werkte. “Toen ik 14 was had ik al drie baantjes tegelijk. Bij TomTom krijg je bovendien veel kansen, omdat de managers ook erg stimuleren om projecten naast je gewone werkzaamheden te doen. Wat helpt is dat dit een softwarebedrijf is, daar is verandering nu eenmaal de dagelijkse gang van zaken. Daarnaast biedt het veel flexibiliteit voor mensen met kinderen en dat is voor mij ook heel prettig.”

En dan te bedenken dat Cathy bijna helemaal niet bij TomTom had gewerkt. “Ik ben opgegroeid in een gezin met vijf oudere broers en mijn vader stimuleerde mij net zoals hij hen stimuleerde om een carriere op te bouwen. Nog voordat Apple succesvol werd, had het een productiebedrijf in Cork, Ierland: de plaats waar ik vandaan kom. We hadden al vroeg een Macintosh in huis en als 10-jarige dompelde ik me onder in de gamification waar Apple toen al sterk in was. Mijn interesse in technologie is dus echt ontstaan door Apple-producten.”

Bijna werkte ze zelf ook bij Apple, want op haar zestiende ging ze op gesprek. Echter kwam toen geluids- en muziektechniek op haar pad en dat werd haar leven. “Live geluidstechnici zijn vaak tot heel laat ‘s nachts aan het werk en toen er eenmaal kinderen kwamen, was dat niet echt meer een optie. Ik werkte in Ierse start-ups tot de .com-bubbel barstte. Ik ging reizen, er was geen enkele baan te vinden en uiteindelijk ben in financiën gaan studeren.

TomTom

Een van de grote drijfveren achter TomTom, maar ook achter Cathy, dat is Corinne Vigreux. Zij hielp TomTom oprichten en startte onder andere CODAM, de codeeracademie. “Ik ken haar niet persoonlijk, maar ik vind haar enorm inspirerend. Zo vindt Codam het belangrijk om over mentale gezondheid te praten, coachen ze veel mensen en Corinne inspireert nog veel meer mensen als vrouwelijk rolmodel. Sowieso ziet Cathy steeds meer vrouwen in managementposities groeien bij TomTom.

MobileMobile

Hoewel het Cathy goed vergaat bij TomTom, heeft ze ook zo haar uitdagingen. “Zeker met corona heb ik het wel moeilijk gehad. Juist in robotics is het menselijke element zo belangrijk. Als mensen steeds op afstand werken, dan is het moeilijk om tot de kern te komen. Het maakt het voor mijn team dan moeilijker om ze goede service te geven. Gelukkig is het nu alweer iets normaler om terug te keren naar de werkvloer. 

Verder heeft Cathy nog wel advies voor andere TechGirls: “Zorg dat je je omringt met mensen die je ondersteunen en ga ergens werken waar je continu kunt blijven leren. Een plek waar je het kunt proberen en mag falen.“

Cathy Masterson is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Breng later deze maand je stem op haar uit.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.