Lieneke Grollé

Lieneke Grollé: “Voor jezelf beginnen spannend? Spaar dan eerst wat”

Als kind droomde ze van een baan bij Willem Wever en dat is haar dubbel en dwars gelukt. Inmiddels is TechGirl van de Week Lieneke Grollé freelance brainstorm & workshop facilitator. Huh? Precies! Wij spraken haar over haar bijzondere loopbaan.

Lieneke is net een maand weg bij de KRO NCRV, waar ze haar droom om bij een programma als Willem Wever te werken waarheid heeft gemaakt. “Ik liep stage bij Willem Wever en de Keuringsdienst van Waarde. Ik vond het heerlijk: interviews doen, social media bijhouden, teksten schrijven. Uiteindelijk groeide ik van webredacteur en online content specialist naar Innovatie Lead, door een collega die me af en toe meenam in brainstorms. Ik vond dat zo leuk, ik ging helemaal AAN. Als Innovatie Lead organiseerde ik creatieve brainstorms en workshops om samen met collega’s tot nieuwe concepten en ideeën te komen.. Ik vind het erg leuk om mensen verder te helpen in hun creativiteit. Geweldig om samen ideeën te bedenken en elkaars kracht in te zetten om tot iets innoverends te komen.”

Vodcast

Denk aan bijvoorbeeld aan manieren om mensen op een andere wijze te bereiken dan via televisie. Hoe een bepaalde podcast, radioprogramma of tv-serie sterker kan worden gemaakt. Dat kan soms erg technologisch innovatief zijn. “Door middel van kunstmatige intelligentie hebben we bijvoorbeeld een vodcast gemaakt om kinderen die doof of slechthorend zijn een podcast te laten beleven. AI genereerde dan beelden bij een podcast, waardoor kinderen konden zien wat er gebeurt. Ook bij Rampvlucht, de serie over de Bijlmerramp, hebben we een innovatieve manier gebruikt om de serie extra aandacht te geven, namelijk een interactieve reconstructie voor meer informatie.”

Natuurlijk is het gaaf om met creatieve ideeën bezig te zijn, maar je bent er natuurlijk niet bij tot het einde. Is dat niet moeilijk voor Lieneke? “Soms wel: dan ben ik heel enthousiast over een project,zoals met die vodcast, maar daar zat ik ook echt in het project en heb ik veel uitvoerend werk gedaan. Maar eigenlijk is het ook best lekker om vooral in de beginfase betrokken te zijn. Soms zijn dingen echter zo geweldig dat ik mezelf echt moet dwingen een project over te dragen.”

Lieneke keek in haar werk bij KRO NCRV ook veel naar inclusie: hoe zorg je dat je inclusief bent, hoe kan ik daarbij helpen? “Ik heb daarbij samen met collega’s de Mediapool bedacht waarbij talentontwikkeling een plek krijgt binnen KRO-NCRV. De Mediapool is een club talentvolle trainees en freelancers, die vanuit hun eigen perspectief, karakter en achtergrond ruimte krijgen om bij verschillende redacties aan de slag te gaan. “ Dat komt wel echt vanuit Lieneke zelf, net als die brainstormtalenten. Qua studie deed ze Film & Televisiewetenschappen.“Over brainstormen lees ik veel boeken over technieken. En ik heb de Google Designsprint gedaan, waarbij je binnen vijf dagen een idee bedenkt waar ook een prototype bijkomt én een test bij de doelgroep. Je weet dan of het concept werkt en aanslaat bij de doelgroep en dan kun je verder, in plaats van dat dat alleen al maanden in beslag neemt.”

Brainstormfacilitator

Er breekt een spannende periode aan voor Lieneke, want ze is weg bij haar werkgever en start nu als freelance brainstorm- en workshopfacilitator. “Ik heb er zin in. Ik ken zoveel technieken die je kunt inzetten om mensen creatief te laten denken. Hoewel ik jaren heb gezegd dat ik nooit voor mezelf zou beginnen, want ik hou van de sfeer van collega’s om je heen, is het er nu tijd voor. Ik heb dan meer vrijheid om zelf te beslissen wat te doen. Via LinkedIn ben ik al benaderd door verschillende mensen voor toffe klussen, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen.”

Lieneke kan niet alleen brainstorms begeleiden, ook ademhalingssessies. “Ik wil graag kijken of ik die ademhalingssessies kan combineren met brainstormen. Door je ademhaling kun je meer in een creatieve flow komen. Ik ben benieuwd of mensen daarvoor openstaan. Vaak zijn brainstorms met verschillende mensen, waarvan ik weet hoe ze werken en dat ze natuurlijk met een bepaalde blik komen. Je wil dat ook: mensen van verschillende disciplines. Je moet echter wel rekening houden met die verschillen. Je hebt bijvoorbeeld de Crazy Eight, waarbij je 8 minuten hebt om 8 verschillende ideeën uit te tekenen. Sommige mensen blokkeren volledig. Dat kun je ook weer gebruiken: hoe komt het dat je blokkeert?”

Lieneke Grollé

In ieder geval voelt Lieneke zich totaal niet geblokkeerd om haar vaste baan achter zich te laten en voor zichzelf te beginnen. “Als je voelt dat je passie er ligt, doe het dan. Veel mensen zijn bang om de stap te nemen, omdat ze vastzitten in het comfortabele. Het is juist goed om net buiten je comfortzone te gaan, lekker in de stretchzone. Dat brengt je verder. En stel dat het niet lukt: dan heb je het wel geprobeerd. Je kunt geen spijt hebben van iets wat je niet geprobeerd heb. Voor mijn eigen plan heb ik wel gespaard om te zorgen dat ik drie maanden vooruit kan. Zo kan ik mezelf de ruimte geven, zonder zorgen of ik wel rondkom. Mocht je dus twijfelen over de financiële gevolgen, spaar dan even.”


Lieneke Grollé is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Je kunt eind deze maand op haar stemmen hier op TechGirl.nl. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.