Nienke van Poppel

Nienke van Poppel: “Als meer vrouwen zijn betrokken, is er meer controle op bias”

Op haar twaalfde zat ze er al lustig op los te photoshoppen en video-editen en die creativiteit is er nooit uitgegaan. Potentiële TechGirl van de Maand Nienke van Poppel is inmiddels frontend developer en daar is ze erg blij mee. In een interview met ons vertelt ze waarom. 

Je begon op je twaalfde al te photoshoppen, hoe dat zo? “Mijn broers hadden die interesse al en zo ben ik erin gerold. Ik wilde dan ook eigenlijk grafisch ontwerper worden: dat had ik al vrij vroeg besloten. Ik wilde het grafisch lyceum doen, maar dat is MBO en ik deed VWO. Daarom besloot ik om iets anders te zoeken: ik kwam uit op Communication & Multimedia Design. Het is een opleiding waar je ook leert programmeren en strategische vakken krijgt, waardoor je veel kanten op kunt.”

Nienke van Poppel

Al in de eerste weken kreeg Nienke daar programmeren en dat ging haar makkelijk af. “Ik vond het zo tof dat je iets kunt schrijven en dat er vervolgens iets op het internet staat. Ik ging me meer focussen op programmeervakken. Ik koos voor een verdieping in programmeren: de backend én de frontend, plus een minor in grafisch ontwerp in Engeland. Stage deed ik als frontend developer en dat beviel me heel goed. Ik was al op mijn 22ste afgestudeerd, en ik dacht: ja, moet ik nu de rest van mijn leven gaan werken?”

Dat leek Nienke wat vroeg, waardoor ze twee maanden is gaan reizen en toen op de HU een Master Data Driven Design begon. “Het was meer programmeren dan op mijn bachelor, dus hoe maak je data inzichtelijk, hoe werk je met algoritmes en hoe ga je er ethisch mee om. Ik vind algoritmes interessant omdat daar veel winst te behalen is. Algoritmes, of techniek in het algemeen, zijn vaak een afspiegeling van de mensen die het maken. Als witte mannen de tech maken, dan kunnen algoritmen onbedoeld biased worden. Wanneer minderheden betrokken worden bij de ontwikkeling, zoals bijvoorbeeld vrouwen of mensen van kleur, is het een betere afspiegeling van de samenleving en wordt daarmee de tech inclusiever.”

“Dit is ook waar ik me bij mijn masterscriptie in heb verdiept. Ik werk nu niet met algoritmes, maar ik hou me er bij development van projecten mee bezig, zeker als het gaat om databescherming. Databescherming op het internet is namelijk belangrijker dan ooit, je houdt rekening met je doelgroep en vervolgens met welke data er over hen wordt verzameld door bijvoorbeeld cookies. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar kan soms helaas erg misgaan. Denk bijvoorbeeld aan de Planned Parenthood website in Amerika, die mensen informeert over waar je een abortus kan laten plegen. Deze website sloeg data op, origineel voor marketingdoeleinden, maar bracht bezoekers daarmee in gevaar nadat Roe vs Wade werd verworpen omdat hun IP adressen werden opgehaald. Een extreem maar realistisch voorbeeld van dataverzameling in de huidige wereld waarbij onbedoeld mensen in gevaar worden gebracht.”

Netvlies

Het is niet verbazingwekkend dat Nienke bij de keuze tussen frontend en backend toch voor de frontend kiest met al haar creativiteit. “Ik stak altijd meer tijd in het design, en de frontend uitvoering van mijn projecten. Deze tijd stak ik dan bijvoorbeeld in het verfijnen van animaties. Ik maak privé ook illustraties en dat weten ze op mijn werk, waardoor ik wel eens word gevraagd voor grafisch werk. Ik kan het makkelijk combineren, omdat we heel vrij worden gelaten. Er wordt gekeken wat je ambitie is en waar je talenten liggen, dat is ook waarom ik hier ben gaan werken: de focus op het talent. Er wordt zelfs een talentanalyse gedaan waarbij je inzicht ontvangt waar je goed in bent en waar je minder goed in bent. Zo kun je ontdekken welke werkzaamheden het beste bij je passen en waar je hulp bij kunt gebruiken.”

Er wordt zelfs op gecoacht. “Je hebt eens in de zoveel tijd een coachingsessie om je talenten zo goed mogelijk in te zetten binnen je dagelijkse werkzaamheden. Kun je bijvoorbeeld makkelijk een verbinding vormen tussen design en techniek, dan kun je waarschijnlijk ook goed met de klant zitten over projecten. We werken bij Netvlies zonder managers, maar in zelfsturende teams. Dat werkt heel prettig: Ik vind het heel omslachtig wanneer een collega iets aan een klant zou moeten vragen, om het vervolgens weer aan mij door te geven. Nu kan ik dat contact direct leggen. Dat haalt ook meteen het stigma eraf dat developers geen contact willen met mensen.”

Nienke werkt nu 2,5 jaar bij Netvlies, een bureau dat bedrijven helpt met hun digitale strategie, toekomstbestendige technologie en resultaatgerichte marketing. “Ik had een gastdocent die bij Netvlies werkte en mij overtuigde om eens een kijkje te komen nemen.  Zo gezegd zo gedaan. Ik vond de sfeer zo fijn, dat ik er stage ben gaan lopen. Dat beviel zo goed, dat ik ben teruggekomen en nu medior frontend developer ben. Ik wil graag doorgroeien naar senior.”

Vanafhier.nl is een van mijn meest recente mijlpalen. Dat is een webapplicatie, waarbij ik voor het eerst met NuxtJS werkte. De frontend daarvan is complexer dan projecten waar ik eerder aan werkte en daarom iets waar ik met veel trots op terugkijk. Een nieuwe taal leren, een nieuwe techniek: het kwam er allemaal bij kijken. Het is heel succesvol afgerond en dat is gaaf.”

Veel verantwoordelijkheidsgevoel

Wat zijn grote uitdagingen voor Nienke in zo’n project? “Ik heb snel veel verantwoordelijkheidsgevoel. Dat kan een talent zijn, maar ook je valkuil worden. Als het mijn valkuil wordt, dan ben ik geneigd sneller andermans werk uit handen te nemen en zelf op te gaan pakken. Ik ervaar vervolgens ook stress op basis van het verantwoordelijkheidsgevoel. Ik ga me dan voor het hele project verantwoordelijk voelen, dus als er iets misgaat, dan trek ik dat aan. Daarom is het goed om dingen uit te spreken naar elkaar. Dit is één van de dingen waar ik ook in gecoacht word; het uitspreken van mijn verantwoordelijkheidsgevoel wanneer ik dat ervaar. Andere collega’s en de klant zijn op de hoogte van mijn valkuil, en proberen me hier in een project op te wijzen.

Bij Netvlies werken nog niet heel veel vrouwen. Een vijfde is vrouw en van de developers is Nienke de enige vrouw. “Toch heerst er geen mannencultuur. Dat heb ik eerder in mijn carrière wel elders ervaren. Bij Netvlies werkt een heel ander type mens en ik zoek dan ook altijd naar een plek waarbij de cultuur goed bij me past. Dat is ook mijn advies aan andere vrouwen: ook al is het een mannenwereld, je hebt 100 verschillende sferen binnen dezelfde IT-sector. Ga het gewoon proberen en zoek iets wat bij jou past. Wees assertief, ook om bijvoorbeeld dingen te veranderen. Laat bedrijven inzien dat ze met een vrouw te maken hebben en dat zij met een verfrissende blik een andere visie kunnen bieden.”

Nienke doet mee aan TechGirl van de Maand. De stemronde verschijnt volgende week hier op TechGirl, dus als haar verhaal je inspireert: stem!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.