Lisa Molhoek

Lisa Molhoek: “Ontwikkelaar worden? Begin met spelletjes”

Ze staat nog aan het begin van haar carrière: potentiële TechGirl van de Maand Lisa Molhoek zit in haar vierde jaar Software Engineering. De student maakt het zichzelf echter niet makkelijk: “Ik raad mensen bij nader inzien toch af om in het bestuur van een studievereniging te gaan én een studie te doen met bijbaan.”

Lisa is een harde werker. Terwijl ze druk doende was met haar studie Software Engineering op hogeschool Saxion, had ze daarnaast een bijbaan én de taak van bestuurslid bij een studievereniging. Dat was wel wat veel. “Het is heel moeilijk om een bestuursperiode te doen zonder studievertraging op te lopen. Ik deed het tijdens corona, en dat maakte het allemaal nog wat zwaarder. Het is heel leerzaam, maar een fulltime studie en een bijbaan: dat is veel. Je kunt beter een tussenjaar nemen voor je bestuursperiode. Op de middelbare school lijkt een tussenjaar lang, maar op het HBO is dat zo voorbij.“

Lisa Molhoek

Sterker nog, Lisa deed ook haar stage in die tijd. “Ik liep stage bij het bedrijf Baseflow en dat was best stressvol, omdat ik ook dat bestuur bij de vereniging deed. Toch ben ik er wel even blijven hangen. Nu is die bijbaan gestopt, want ik wilde iets anders. Ik werk nu in de horeca. Dat komt omdat ik merkte dat ict lang in je hoofd blijft zitten. Ik werkte één dag in de week, maar als ik dan een issue niet af had, zat ik daar de hele week aan te denken. Dat wil je niet als je doordeweeks gewoon school hebt. Horeca geeft me de mogelijkheid om lekker sociaal te doen en lekker te werken, maar aan het einde van de avond is de dag voorbij en kun je het verder vergeten. Dat vind ik heel fijn.”

Ze hield het allemaal vol, alle ballen in de lucht, omdat ze zo gedreven is. “Ik ben nu in mijn laatste jaar bezig met de specialisatie big data, omdat ik algoritmes heel interessant vindt. Het lijkt op wiskunde, het is dan ook wel een pittige specialisatie.” Toch heeft ze allemaal zelf voor gekozen, al had dat bijna anders kunnen lopen.

Eigen website bouwen

“Mijn vader is software engineer en toen ik een jaar of 10 of11 was, was ik echt een vervelend kind. Ik verveelde me snel en mijn vader besloot me achter een computer te zetten. Hij gooide html voor mijn neus en dacht: ‘dan maakt ze een website en dan heeft ze wat leuks te doen.’ Zo is dat ook wel gegaan. Ik zat toen in een doodskoppenfase en droeg alleen maar zwarte kleding. Ik had dan ook een pagina gemaakt met doodskoppen en een foto van mij, met op andere pagina’s spelletjes met hoe je ogen werken en raadsels. Bij die raadsels kon je dan op een knop drukken om de clue te zien. Die site is zelfs nog steeds online, maar ik durf hem nooit aan iemand te laten zien.”

Hoewel Lisa websites maken leuk vond en zelfs op de middelbare school vaak ict in projecten verwerkte, twijfelde ze wat ze ‘later’ wilde worden. “Ik was bang dat het niet echt mijn keuze was, maar de keuze van iedereen om me heen. Iedereen riep altijd dat ik toch wel software engineering ging doen, maar was dat ook mijn keuze? Ik ben naar heel veel open dagen gegaan om meerdere opties te bekijken. Maar: ik kwam er toch elke keer weer bij terug dat software engineering het beste bij me past.”

MobileMobile

Hartstikke leuk natuurlijk voor haar vader, die zijn dochter in zijn voetsporen ziet treden. “Het enige dingetje is dat ik veel van zijn collega’s ken en graag bij borrels aansluit. Maar soms vragen ze dan of ik daar ook kom werken en dat zie ik niet zo zitten. Het bedrijf lijkt me cool, maar ik ga niet bij hetzelfde bedrijf werken als mijn pa.” Wat voor werkgever Lisa Molhoek dan zoekt? Dat weet ze precies. “Ik zoek een cool bedrijf waar je opdrachten krijgt om veel uitdaging uit te halen, naast een goede samenwerking met je teamgenoten. Daarnaast vind ik het ook wel belangrijk dat een bedrijf impact maakt. Ik zoek dan ook een bedrijf dat ook veel om het milieu geeft en daar actie op onderneemt, maar die zijn moeilijk te vinden binnen de ict.”

Doorstuderen

Niet dat Lisa Molhoek van plan is om zich snel in het fulltime werkleven te storten. “Ik ben nu 20 en dat vind ik wel wat jong om fulltime aan de slag te gaan. Daarom zit ik nu te kijken naar doorstuderen, misschien een master op de Universiteit Twente. Een van de studies die ik overweeg is computer science en ik weet niet of ik dat wel kan, want die schijnt heel pittig te zijn.” Die opleiding is heel wiskundig, maar dat vindt Lisa juist tof. “Het leukste aan software engineering is dat je een beetje kunt puzzelen. Je moet dat denkwerk echt leuk vinden en dat vind ik. Tuurlijk is het soms frustrerend, maar dat gevoel van ‘YES!’ als het eindelijk is gelukt is fantastisch.”

Ook geniet ze er in het software engineering-werkveld van om een gezellig team te hebben met goede afspraken. “Ik vind het leuk om af en toe een kopje thee te drinken met collega’s om het gezellig te houden. Bij mijn stage pakte ik mijn lege theemok dan, liep naar een tafel van een collega en zwaaide met dat kopje. IT’ers hebben natuurlijk altijd een koptelefoon op. Iemand die het zag kon dan meegaan naar de kantine voor een gezellig kopje thee.”

Software engineer

Wil jij ook met je -lege!- kop thee naar software-engineers zwaaien? Word er zelf één. Lisa heeft wel advies: “Probeer wat dingen uit. Er zijn een heleboel online tools om met software engineering te spelen. Als dat je al ligt, dan zou ik bij open dagen gaan kijken wat de opleiding inhoudt. Maar begin vooral te onderzoeken of je het leuk vindt aan de hand van spelletjes, zoals Scratch.”

Lisa Molhoek is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Breng eind deze maand je stem uit op deze enthousiaste studente.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.