Renee Witsenburg

Renee Witsenburg: “’Nee’ is een ‘ja’ voor jezelf”

Ze is senior ontwerper bij Defensie én docent informatica op een middelbare school. Potentiële TechGirl van de Maand Renee Witsenburg heeft het beste van twee werelden en daarmee prijst ze zich gelukkig, al is het tegelijkertijd flink druk. “Als mijn collega’s zeggen: ‘fijne vakantie!’ denk ik: ik werk gewoon hoor.”

Een baan bij Defensie is enorm tof en geambieerd door veel mensen. Renee Witsenburg is het gelukt. “Ik was projectleider bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat was echter niet zo technisch. Toen ben ik via een recruiter van Defensie gaan zoeken waar ik goed zou passen en zag ik de vacature voor ontwerper. Je kijkt in mijn baan naar de standaarden binnen de organisatie en hoe je dat passend krijgt met de wensen van de defensiemedewerkers. Nu doe ik een groot project waarbij de infrastructuur van Defensie vernieuwd wordt, zoals servers en applicaties.”

Renee Witsenburg

Op die manier helpt Renee de defensiemedewerkers in het veld hun werk goed te kunnen doen. Een baan die helemaal bij haar past. “Het voordeel van al een tijdje bij Defensie werken is dat je weet hoe oude systemen eruit zien, waar behoefte aan is en hoe het er in een nieuwe structuur uit moet gaan zien.” Klinkt interessant, maar hoe ziet de gemiddelde werkdag van Renee eruit?

“Gedurende de week heb ik sowieso dagelijks een stand-up. Ik ben wel veel in overleg met mijn team, maar we zijn op dit moment ook heel veel aan het bouwen. We zijn bezig met een proof of concept, dus we vragen ons af of dat is wat we willen en of het werkt zoals zou moeten. Zo ja, dan kunnen we het naar productie brengen.” Belangrijk werk, maar dat is niet het enige dat deze fanatieke vrouw doet.

“Ik ben mijn carrière begonnen in het onderwijs: ik heb software-engineering gestudeerd en diverse bijbaantjes in het onderwijs gehad. Ik besloot toen docent informatica te worden. Op mijn 25ste stond ik voor de klas, maar ik was toen nog veel te jong. Ook vond ik het lastig dat ik zelf niets wist van hoe het er in het bedrijfsleven aan toe gaat. Toen besloot ik even uit het onderwijs te gaan om zo een betere docent te worden.”

Rijks-ict-traineeship

Een vriendin tipte haar. “Ze zei: ‘Met jouw hbo-achtergrond kun je het rijks-ict-traineeship wel doen!’ Zo gezegd zo gedaan. Ik ben er de eerste lichting van en blij dat ik het heb gedaan. Ik heb nu een unieke kijk bij drie verschillende organisaties gehad, waaronder het nationaal cybersecurity center. Daar werd ik geïnspireerd om verder te gaan in de security. Ik besloot een masteropleiding Security en Netwerk Engineering te doen. Toen die was afgerond, ben ik senior ontwerper geworden.“

Ze zit goed op haar plek bij Defensie, maar wil waarschijnlijk over een jaar als haar infrastructuurproject staat iets anders gaan doen. Renee is zelf namelijk enorm leergierig en wil alles eruit halen wat er in zit. Daarom doet ze ook veel opleidingen, naast dat ze ook nog een dag in de week een heel andere baan doet, namelijk die van docent Informatica. “Erg interessant om met de leerlingen te praten over wat ik in het dagelijks leven doe en ze hiervoor te enthousiasmeren.”

Wel zijn het twee heel verschillende werelden: “Bij Defensie is het samenwerken met mannen, maar hier in de lerarenkamer is het personeelsbestand veel diverser en hebben we het over zwangerschappen van collega’s en dergelijke, het zijn twee totaal verschillende werelden.” Twee werelden met allebei hun eigen drukte. “Ik heb geen gezin om rekening mee te houden, hooguit mijn konijnen en kippen, dus ik kan na mijn werk nog sporten of afspreken met vrienden. Als ik laat thuis ben en meteen naar bed ga, dan is dat prima. Bovendien is het voordeel aan deze twee banen dat ik bij beide maatschappelijke impact maakt.”

Leraar én IT’er

“Tegelijkertijd is het wel heel druk. Je bent natuurlijk niet maar één dag leraar. Je bent eigenlijk 24/7 leraar: je moet je lessen voorbereiden, cijfers invoeren, toetsen nakijken, vergaderen: soms is het veel. Wat dat betreft mag ik wel wat meer leven naar “Nee is een ja voor jezelf”. Als ik andere vrouwen advies kan geven voor bijvoorbeeld werken bij Defensie, dan zeg ik: probeer andere vrouwen op te zoeken. Ik heb nu iemand gevonden waar ik goed mee kan sparren. Zoek dus ook een mentor die je verder op weg kan helpen: dat kan ook buiten je organisatie zijn.”

Renee is erg blij dat ze het allemaal doet. Wil je haar een compliment geven, dan kun je dat doen door op haar te stemmen in onze verkiezing TechGirl van de Maand. Eind deze maand verschijnt de stemronde online hier op TechGirl. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.