TechGirl - Web Summit Girls

TechGirl van de Maand terugblik

Dit jaar hebben we tientallen geweldige vrouwen gesproken die zich graag lieten interviewen over wat ze bezighoudt, wat ze hebben gedaan om te komen waar ze nu zijn én welke uitdagingen zich verwachten in de toekomst. Allemaal openhartige vrouwen die uiteindelijk veel uitdagingen blijken te hebben waar we allemaal op onze eigen manier mee te maken kregen. Hierbij enkele highlights uit onze rubriek TechGirl van de Maand in 2019. 

Lotte de Bruijn

Lotte is als directeur van Nederland ICT een heel invloedrijke vrouw. Vooral datgene waar ze trots op is, daar kunnen we ons hier bij TechGirl helemaal in vinden: Met Nederland ICT heeft Lotte al mooie dingen neergezet. Op persoonlijk vlak is ze heel erg blij met haar titel van Opzij, maar op zakelijk vlak zijn er ook goede initiatieven om trots op te zijn: “Ik ga nogal ‘aan’ op onderwijs. Onderwijs is superbelangrijk. Onder andere om ervoor te zorgen dat kinderen optimaal worden voorbereid op de toekomst. Een toekomst die steeds verder digitaliseert. We leven in een digitaliserende economie en maatschappij. Bizar dan dat digitale geletterdheid en vaardigheden niet standaard in het lespakket zitten toch? Dankzij hard werken hebben we ervoor gezorgd dat alle scholen verplicht digitale geletterdheid op moeten nemen in hun lespakket.”

Ödgärd Andersson

Ödgärd Andersson, de Chief Digital Officer van Volvo, is zeker van haar kennis. Zo zeker, dat ze haar manier ook aan anderen adviseert. Een geweldig advies waar enkele TechGirls al mooie dingen mee hebben gedaan: Zelf heeft Ödgärd er nooit veel moeite mee gehad in de minderheid te zijn. “Op de middelbare school waren we met acht meisjes in een klas vol jongens. En sinds school heb ik vooral met veel mannen gewerkt en minder vrouwen. Dat is wel een soort normaal voor me. Dat is ook niet moeilijk, je moet gewoon zorgen dat je jouw manieren vindt om je stem te laten horen. Ik heb mezelf geleerd om niet te twijfelen. Geen ‘nee’ zeggen omdat je denkt dat je het waarschijnlijk niet kan, gewoon ‘ja’ zeggen.” 

Jaimy van Dijk

Jaimy van Dijk werkt bij SAS. Een baan waarmee ze in aanraking kwam door te netwerken en zichzelf open te stellen voor nieuwe ervaringen. De GeekNoGeek-app is gemaakt binnen SAS het bedrijf waar Jaimy al jaren werkt. ”Ik ben bij toeval bij SAS terecht gekomen. Tijdens mijn scriptie was ik op zoek naar werk, waardoor ik vervolgens door een recruitmentbedrijf uitgenodigd werd voor een event. Toen kwam ik op het SAS-forum terecht en dacht: oh, dat is een heel groot bedrijf. Ik vond het evenement heel interessant. Zo waren er bijeenkomsten over de toekomst en wat je allemaal kan doen. Er zijn heel veel bedrijven die met SAS werken en het werk leek me dan ook heel divers. Daarin heb ik gelijk gekregen. De ene dag zit ik bij een grote bank, dan weer bij de overheid.” 

Eva Westerhoff

Eva Westerhoff, digitale inclusie- en toegankelijkheidsexpert, weet als geen ander hoe het is om met visuele en gehooruitdagingen te maken te hebben. Maar denk jij daar wel over na als je een website bouwt? Eva gaf ons heel nieuwe inzichten: Eva maakt zich hard voor inclusie en toegankelijkheid, en dat doet ze niet alleen de bedrijven waarvoor ze werkt. “Ik ben erg trots dat de overheid toegankelijkheid en inclusie heeft opgenomen in de digitale agenda.” Daarnaast is Eva erg gedreven in het adviseren van mensen die bijvoorbeeld een website toegankelijker willen maken: “De eerste stap is: niet bouwen voor jezelf maar voor andere gebruikers. Zet de gebruiker centraal. En als je dan kiest voor de gebruiker met een handicap dan zit je echt altijd helemaal goed. Daar heeft iedereen baat bij. Kijk bijvoorbeeld op digitoegankelijk.nl voor meer informatie.”

Maxime Croft

Ze is als een van de coureurs van de zonneauto NunaX een stoere vrouw. We hebben veel aan haar en haar teamgenoten gedacht toen we hoorden dat de auto helaas de race niet kon uitrijden nadat hij vlam vatte en in vlammen opging. Enorm sneu, maar hopelijk blijft Maxime zo’n doorbijter als ze bewees te zijn in het interview met ons: maar als coureur moet Maxime toch ook trots zijn op haar eigen race-prestaties? “Ja, een fantastisch moment was, toen ik voor het eerst in onze zelfgebouwde zonneauto reed. Een hoogtepunt daarbij was een training op het Hidden Valley circuit in Darwin. Dit lijkt op Circuit Zandvoort en de kwalificatiebaan voor de start van de race. Daar konden we écht laten zien hoe goed NunaX reed en hoe hard we kunnen!” Een stoere vrouw, al merkt Maxime er weinig aan dat ze vrouwelijke coureur is in een wereld met vooral mannen aan het stuur: “Als je iets doet wat je zelf leuk vindt, dan maakt het niet uit of je nu met veel mannen of juist veel vrouwen werkt. Iedereen is gepassioneerd voor zijn of haar functie, dat is wat belangrijk is.”

Nada Overbeeke

Nada heeft heel veel succes met haar website Techtesters.eu. Bovendien is ze zich ook heel bewust van haar vrouw-zijn binnen de technologie: Nada werkt niet alleen met haar man, er zijn ook enkele freelancers, al zijn dit ook altijd mannen. “Ik heb wel een aantal vriendinnen die erg into telefoons, gadgets en gaming zijn, maar bij Techtesters concentreren we ons op PC-hardware en ik denk dat dat nou net een punt is waarop onze liefde voor tech iets te hardcore wordt. Het is echt moeilijk om andere vrouwen te vinden die enorm graag PC’s bouwen en hier ook een carrière van willen maken. Ik zie het ook terug in onze kijkers op YouTube, volgens de statistieken is 98% man. Ik moet duidelijk wat meer mijn best gaan doen om meer dames te overtuigen dat PC’s awesome zijn, want dat zijn ze.”

Eva Verbeek

Verbeek is echt een enorme nerd als het om haar werk gaat, en alleen maar op de goede manier. Ze is gedreven, klinkt als een geweldige collega en zegt heel inspirerende dingen. In de toekomst wil Eva zich storten op de meetbare patiënt. “Je ziet steeds meer smartwatches, en bijvoorbeeld sensoren die op afstand bloeddruk en hartslag kunnen meten. Dat is hartstikke leuk spul, want hierdoor hoeven patiënten in de toekomst wellicht niet per se meer langs te komen, je kunt ze als arts op afstand volgen.” Dat is aan de andere kant ook ingewikkeld, want mensen zijn zich steeds vaker bewust van privacy, dat ziet ook Eva.

Jeanette Theu

Jeanette Theu van GirlCode ZA is ervan overtuigd dat er veel meer vrouwen in IT nodig zijn: Jeanette heeft ook nog wel een tip voor vrouwen die ook de IT in willen gaan: “Ga ervoor. Digitaal en technologie zijn de toekomstige oplossing voor de uitdagingen die we als mensen hebben. We hebben echt veel meer vrouwen nodig om tot die oplossingen te kunnen komen.”

Myrthe Bongaards

Myrthe is data scientist en heeft passie voor haar vak: Myrthe werkt vooral in de programmeertaal R. “Heerlijk. Je hoeft er maar een zwarte achtergrond achter te zetten en mensen denken dat je aan het hacken bent. De tech van mijn vak zit hem in het programmeren en het coderen en schrijven van je syntaxen en zorgen dat het loopt. Maar tegelijkertijd ook druk met nadenken: hoe integreer je data in databases? Hoe trek je het uit verschillende bronnen? Er zijn zoveel systemen, hoe haal je eruit wat erin zit? Hoe zet je data om in bruikbare informatie? Dat puzzelen is superleuk.”

Robyn Gerlach

Robyn belicht een heel andere techkant, namelijk meer die van techniek. Ze vertelde ons iets heel moois over vrouwelijke rolmodellen. Robyn wil juist graag een veilige plek voor vrouwen creëren. “Daarnaast heb ik op de universiteit voor de faculteit werktuigbouwkunde veel rondleidingen gedaan met meisjes die erover dachten om werktuigbouwkunde te gaan studeren. Ik merkte hierin dat die het vaak als prettig ervoeren dat er een andere vrouw was die ze vragen konden stellen en op een positieve manier haar ervaring deelden. Als laatste denk ik dat initiatieven zoals deze erg belangrijk zijn om de vooroordelen te doorbreken en daar werk ik graag aan mee!”

Snezana Zivcevska-Stalpers

Snezana werkt bij een groot internationaal IT-bedrijf en zou graag zien dat meer vrouwen dat deden. Snezana zet zich veel in voor gelijkheid. Zeker in de ICT is het nogal een mannenwereld, zegt ze. “Volgens het CBS is slechts 10 procent van de mensen die in IT werkzaam is, vrouw. Dat betekent dat ICT vooral door mannen wordt gerund: het is meer competitief dan dat het om samenwerken gaat. Bedrijven willen vooral de eerste zijn en geld verdienen in plaats van dat er wordt gekeken naar meer maatschappelijke onderwerpen zoals duurzaamheid. De paygap wordt vergroot door vrouwen die een gezin stichten, want dan besluiten ze vaak parttime te gaan werken of te stoppen met werken. Die tijd zijn de mannen wel verder aan het komen in hun carrière. Ik heb er echt last van dat hoe meer ik groei in mijn carrière, hoe meer competitief alles wordt.”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.