Jaimy van Dijk

Jaimy van Dijk: “Niet alleen IT’ers moeten weten hoe krachtig algoritmes zijn”

Ze was een paar dagen achter elkaar aanwezig op het World Summit AI voor een presentatie in de Talk of the Geeks workshop en een demonstratie van de GeekNoGeek app, maar draait haar hand er niet voor om ook nog met ons te praten. Jaimy is gedreven: “Bedrijven die kunstmatige intelligentie willen gebruiken zouden moeten weten wat het is. Ik wil ze dat duidelijk maken.”

“Vroeger speelde ik veel games (The Sims en Mass Effect bijvoorbeeld), waardoor ik als tiener graag gamedeveloper wilde worden. Ik koos voor een studie Computerscience en kwam er daar achter dat games programmeren toch niet zo sexy is als ik dacht. Het was heel veel programmeren en simulaties maken, in plaats van dingen echt willen namaken. Bovendien was ik ook teleurgesteld in de artificial intelligence van games. Zo rolde ik meer in de richting van AI. Ik ben vakken gaan volgen waarin het doel juist wel was om echte patronen en gedrag na te maken.”

Computervision

Uiteindelijk deed Jaimy Informatica aan de Universiteit Utrecht met een minor in gametechnologie. “De combinatie van technische mensen en kunstzinnige, visueel creatieve mensen vond ik heel erg leuk. Programmeren vind ik ook tof, want het is gewoon puzzels oplossen. Ik programmeer nog steeds heel erg veel. Ik ben me tijdens mijn opleiding meer gaan toeleggen op deep learning, zoals computer vision met recurrent neural network. Daarmee heb ik een project gedaan om stoplichten te optimaliseren. Ik wil zoveel mogelijk auto’s over een kruispunt laten gaan, zodat mensen niet te lang hoeven te wachten.”

Dat is Jaimy gelukt. “Ik heb een algoritme laten leren welk effect zijn acties hebben op de situatie. Ik hoop dat gemeenten het gaan oppakken voor de stoplichten, maar het is vaak lastig om dit soort dingen te implementeren. Je hebt meer informatie nodig over de verkeerssituatie dan slechts die lussen in de grond. Mijn algoritme heeft bijvoorbeeld een totaalplaatje nodig van waar de auto’s staan en waar ze aankomen over vijf seconden. Informatievoorziening is een van de grootste uitdagingen om zoiets te kunnen realiseren op grote schaal.”

GeekNoGeek

Jaimy heeft recent met haar Belgische collega’s een app gemaakt genaamd GeekNoGeek. Je uploadt hierin een foto van jezelf en die wordt door een model gescoord. “Zo wordt je  geek-score berekend. De resultaten zijn superhilarisch. Onze trainingsdata is heel specifiek: mensen met brillen en bretels, maar in de praktijk zie je bijvoorbeeld dat de kleur van de achtergrond ook invloed heeft. Hoe gekleurder, hoe hoger je geekscore. Dat heeft ons algoritme zelf gerealiseerd. Op sas.com/proudtobeageek kun je zelf ook kijken hoe je scoort.”

MobileMobile

De GeekNoGeek-app is gemaakt binnen SAS het bedrijf waar Jaimy al jaren werkt. ”Ik ben bij toeval bij SAS terecht gekomen. Tijdens mijn scriptie was ik op zoek naar werk, waardoor ik vervolgens door een recruitmentbedrijf uitgenodigd werd voor een event. Toen kwam ik op het SAS-forum terecht en dacht: oh, dat is een heel groot bedrijf. Ik vond het evenement heel interessant. Zo waren er bijeenkomsten over de toekomst en wat je allemaal kan doen. Er zijn heel veel bedrijven die met SAS werken en het werk leek me dan ook heel divers. Daarin heb ik gelijk gekregen. De ene dag zit ik bij een grote bank, dan weer bij de overheid.” 

Een voorbeeld van waar Jaimy aan werkt, is een bedrijf dat wil weten wanneer er vuilniszakken naast de container staan. Dat wil een bedrijf on-the-go kunnen detecteren om ze sneller te kunnen verwijderen. “Ik wil ze daar graag bij helpen, want dat is superinteressant. Het is veel praten, maar daarna doe je een proof of concept en kun je als het goed is binnen een paar weken relevante resultaten op tafel leggen. Het is een kwestie van goed begrijpen wat het probleem is en de tools waarmee je kunt werken goed inzetten om iets zinnigs te presenteren. Je moet uiteindelijk Analytics en AI toegankelijker maken voor mensen die niet direct veel met IT doen.”

Strijd tegen de hype

Wat ze daarbij het moeilijkst vindt, is dat kunstmatige intelligentie enorm overhyped is momenteel. “Iedereen wil iets met analytics of AI doen, maar het is dan moeilijk om tot een concreet idee te komen. Vaak is de oplossing voor het probleem helemaal niet zo geavanceerd. Een combinatie van twee of drie datasets geeft al veel extra inzichten. Die hype maakt mijn werk soms moeilijk, maar als ik er doorheen kan breken dan komt er vaak iets moois uit.”

Die hype weghalen is de persoonlijke missie van Jaimy. “Bedrijven die kunstmatige intelligentie willen gebruiken zouden moeten weten wat het is. Iedereen is tegelijkertijd bang voor algoritmes en wat Facebook en Google van je weten. Mensen hebben angst, omdat ze niet weten wat er gebeurt en omdat ze bang zijn dat AI mensen vervangt. Ik probeer mensen via mijn vakgebied in te lichten en ik hoop dat het doorsijpelt naar de algemene kennis van iedereen. Algoritmes zijn heel krachtig en je moet weten wat ze kunnen doen, zeker als je ze maakt. Maar ik vind dat een eindgebruiker dat net zo goed zou moeten weten.”

Jaimy is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Houd TechGirl.nl in de gaten om op de hoogte te blijven van wanneer de stemronde open gaat en breng je stem uit op deze vrouw met een missie!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Ook interessant
vrouwensmartphone
Vrouwensmartphone nodig?

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen? Zo nee - verander dan je cookie settings.

Privacy beleid | Sluiten