Lotte de Bruijn: “We moeten ons schamen over het aantal vrouwen in ICT”

Ze is niet alleen de directeur van Nederland ICT, onze potentiële TechGirl van de Maand Lotte de Bruijn is door het blad Opzij gekroond tot meest invloedrijke vrouw in de categorie tech. “Ik ben waanzinnig trots. Heb je de rest van de meest invloedrijke vrouwen gezien met wie ik de eer deel? Een kleine greep; Eva Jinek (media), Lilianne Ploumen (politiek), Bibian Mentel (sport)… Wow!”

Nederland ICT is een branchevereniging die meer dan 600 bedrijven binnen de digitale sector vertegenwoordigd. Het helpt haar leden om beter te ondernemen, door advies en workshops te geven. Er worden netwerkbijeenkomsten georganiseerd om ondernemers bij elkaar te brengen. “We zijn de stem van de sector richting de politiek. We praten veel met Kamerleden en beleidsmakers over wat goede wetgeving is in de digitale wereld.”

Lotte is bij Nederland ICT terechtgekomen door een evenement waar ze met haar toenmalige directeur (Dell) kwam: “Het thema was ‘bring your high potential’ en ik was zo verheugd om mijn collega’s uit onze sector te ontmoeten! Niets bleek minder waar.. Ik stond daar tussen massa’s grijze mannen in donkerblauwe pakken. Na nog eenzelfde ervaring op een ander event besloot ik op de toenmalige directeur van Nederland ICT af te stappen en mijn verbazing te uiten. Hoezo wachten tot je 50+ bent voordat je gaat netwerken in de ICT sector..?”

Young ICT Professional

Een vrij tongue-in-cheek benadering, maar het heeft Lotte veel gebracht. “Ik heb toen onder de vlag van Nederland ICT YIP opgericht, het ‘young ICT professional’ netwerk waar het gaat om kennis maken en kennis delen met het motto: ‘serious fun’. Dat heb ongeveer 3 jaar gedaan en in die rol had ik regelmatig contact met de voorzitter ven Nederland ICT. Toen de rol van directeur vrijkwam, was de stap snel gezet! Het is een opportunity of a lifetime. En wat ik zo ontzettend leuk vind.. YIP bestaat nog steeds. Daar ben ik trots op.”

Lotte is een echte TechGirl, al is ze niet zozeer gefascineerd door de tech zelf. “Vooral dat technologie je in staat stelt je doelen te bereiken fascineert me. Of dat nou het runnen van je eigen onderneming is of slimme mobiliteitsoplossingen inzetten voor een beter milieu of het inzetten van data om te voorkomen dat mensen ziek worden of door met sensoren en kunstmatige intelligentie dierenleed te bestrijden.”

Zelf maakt ze gebruik van de standaard kantoorsoftware zoals Office 365 in combinatie met een tablet en smartphone. “Maar wat ik veel leuker vind, is dat we een Gateway hebben van The Things Network. Die creëert een LoRaWAN netwerk voor IoT-apparaten. We zijn net verhuisd, dus we moeten hem nog opnieuw instellen en een mooie use-case vinden. We overwegen sensors te plaatsen voor slimme parkeerplekken zodat je niet steeds hoeft te zoeken naar een vrij plekje. En sowieso kan iedereen binnen een paar kilometer van ons kantoor straks gebruikmaken van het netwerk.”

‘Aan’ op onderwijs

Met Nederland ICT heeft Lotte al mooie dingen neergezet. Op persoonlijk vlak is ze heel erg blij met haar titel van Opzij, maar op zakelijk vlak zijn er ook goede initiatieven om trots op te zijn: “Ik ga nogal “aan” op onderwijs. Onderwijs is super belangrijk. Onder andere om ervoor te zorgen dat kinderen optimaal worden voorbereid op de toekomst. Een toekomst die steeds verder digitaliseert. We leven in een digitaliserende economie en maatschappij. Bizar dan dat digitale geletterdheid en vaardigheden niet standaard in het lespakket zitten toch? Dankzij hard werken hebben we ervoor gezorgd dat alle scholen verplicht digitale geletterdheid op moeten nemen in hun lespakket.”

Dat Lotte verschil kan maken, maakt haar enorm tevreden met haar baan. “Ik zet me er bijvoorbeeld voor in dat mijn nichtjes en alle andere kinderen de juiste vaardigheden meekrijgen zodat ze optimaal voorbereid zijn op de toekomst of ik strijd voor een beter milieu door slimme ICT-toepassingen. En geen dag is anders: dan praat ik met de minister, dan heb ik een gesprek met een bedrijf, dan duik ik volop in een project, dan ben ik met mijn team bezig nieuwe strategieën te ontplooien. Het is nooit saai! Er is natuurlijk wel iets wat ik minder leuk vind, namelijk praten om te praten. Ik wil dingen doen. Van ellenlang geklets krijg ik geen energie.”

Vrouwen in ICT

Minder dan 10 procent van de mensen die in ICT werken in Nederland is vrouw. Er zitten ook weinig vrouwen op technische opleidingen, zeker vergeleken met het Europees gemiddelde. “Dat is echt iets waar we ons zorgen om moeten maken als land en voor moeten schamen bovendien.” Wil je ook de ICT in, dan moet je dat volgens Lotte dan ook gewoon doen. “Je bent spin in het web, met alles verbonden. Of je hart nou sneller gaat kloppen van de zorg of economie, van duurzaamheid of programmeren. Er is een plek voor jou in de ICT.”

Binnenkort gaat de stemronde voor TechGirl van de Maand open. Je kunt dan ook op Lotte stemmen. “De kandidaten zijn allemaal om heel verschillende redenen fantastische rolmodellen. Mijn doel is om de digitale sector én Nederland vooruit te helpen. En dat doe ik door overal te vertellen dat technologie voor iedereen is en door de wereld van politiek en bestuur wat meer digitaal en divers te maken. Als je dat ook belangrijk vindt, dan moet je zeker op mij stemmen!”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.