Nada Overbeeke

Nada Overbeeke: “Ik moet meer mijn best doen om dames te overtuigen dat PC’s awesome zijn”

Ze was eigenlijk bezig om tandarts te worden, maar toen kwam haar innergeek om de hoek kijken en startte ze samen met haar man bij wijze van hobby Techtesters. Inmiddels is onze potentiële TechGirl van de Maand Nada Overbeeke fulltime bezig met Techtesters.

“Techtesters draait helemaal om techreviews en gidsen. Ik doe alles voor onze video’s, van begin tot einde. Dat betekent dat ik de producten test, de scripts schrijf, de content presenteer, de B-roll opneem en dan ook nog de video monteer. De meeste productfotografie wordt ook door mij gedaan. De enige andere vaste medewerker van Techtesters, dat is mijn man. Ik doe daardoor ook veel andere taken, zoals community-interactie, evenementen en ja, ook het saaie papierwerk.”

Nada was echter helemaal niet van plan de IT in te gaan. “Ik heb gestudeerd om tandarts te worden. Ik was wel altijd al een geek: mijn vader was nogal into tech en we hadden altijd een PC thuis. Van mijn eerste Commodore 64 via de 286, 386 en 486 door naar pentiums en de negende generatie Intel-processoren die ik nu gebruik. Ik weet nog goed dat ik games speelde op een oude 386-laptop en deze regelmatig onder mijn dekbed schoof zodat mijn ouders er niet achter zouden komen dat ik helemaal niet sliep. Ik vond het ook superleuk om mijn PC’s te verbeteren, maar vreemd genoeg wilde ik toch tandarts worden.”

Techtesters

Techtesters stond dus niet bepaald op het levensplan van Nada, maar het is er toch. “Het gebeurde gewoon een dag. Mijn man en ik maakten een paar recensies voor de lol en we merkten dat mensen de content erg konden waarderen. Als je een kans krijgt om te doen wat je echt leuk vindt, dan moet je die grijpen, ook als je eigenlijk heel andere plannen had.”

Nada werkt niet alleen met haar man, er zijn ook enkele freelancers, al zijn dit ook altijd mannen. “Ik heb wel een aantal vriendinnen die erg into telefoons, gadgets en gaming zijn, maar bij Techtesters concentreren we ons op PC-hardware en ik denk dat dat nou net een punt is waarop onze liefde voor tech iets te hardcore wordt. Het is echt moeilijk om andere vrouwen te vinden die enorm graag PC’s bouwen en hier ook een carrière van willen maken. Ik zie het ook terug in onze kijkers op YouTube, volgens de statistieken is 98% man. Ik moet duidelijk wat meer mijn best gaan doen om meer dames te overtuigen dat PC’s awesome zijn, want dat zijn ze.”

Verliefd op een laptop

Nada vindt het, juist omdat ze zoveel test, moeilijk om te zeggen welk product voor haar nou een grote teleurstelling was, terwijl ze er eerst juist in geloofde. “Ik test jaarlijks honderden producten, dus het is niet makkelijk indruk op me te maken. Het is aan de andere kant ook wel heel makkelijk om verliefd te worden op een laptop van 3.000 euro, dus laat ik geen high-end producten meerekenen. Ik probeer altijd zo objectief mogelijk in een review te stappen, dus het is moeilijk te zeggen wat me teleurstelde.

En, wat zijn Nada’s favorieten? “De Asus Zenfone 6 is snel, heeft een goede batterijduur en een geweldige selfiecam en portretmodus. Zelfs naast de Samsung Galaxy S10+ houdt dit toestel zich staande. Ik ben ook erg dol op de Fitbit Versa Lite-smartwatch. Hij is goedkoop, maar doet wel alles wat ik wil van een smartwatch. Plus, hij doet een groot gedeelte van de week op één keer opladen. Oh, en ik moet de Amazon Kindle Oasis e-reader niet vergeten: we zijn onafscheidelijk.”

Mocht het nog niet duidelijk zijn, Nada is erg gek op haar werk. “Het is zo tof om iets te maken waar je trots op bent, en dan ook nog van anderen waardering daarvoor te krijgen. Misschien heb ik ze iets nieuws geleerd of ze geholpen het juiste product te kopen. Als ze er blij van worden, dan is dat enorm bevredigend. Dat ik samenwerk met mijn man is extra speciaal, want het voelt dan helemaal niet als werk.”

Rust nemen!

Het nadeel van je werk zo leuk vinden, erg herkenbaar, is dat je als mens nou eenmaal een x aantal uur slaap nodig hebt. “Het probleem als je iets heel leuk vindt, is dat het moeilijk is om even te pauzeren. Er is altijd meer dat je kan doen, meer content om te maken. Ik weet dat soms even adempauze nemen heel belangrijk is, maar dat maakt het niet per se makkelijk om dat ook te doen.”

Nada is natuurlijk wel van tand naar tech gegaan. Was het moeilijk voor haar om haar dromen te volgen? “Niet echt. Soms is het moeilijk omdat een video maken nu eenmaal enorm veel werk, tijd en geduld kost, maar zolang je serieus bent over jezelf word je ook serieus genomen. Soms is dat denk ik zelfs makkelijker voor een vrouw, omdat er nou eenmaal al zoveel mannen zijn die iets vinden van tech. En natuurlijk, als vrouw die op YouTube te zien is krijg ik echt regelmatig wel crappy comments. Het blijft me verbazen dat mensen soms nog steeds niet accepteren dat tech niet een exclusief mannending is. Ik lach erom hoor. Iemand zei een keer: “Wow, je weet echt veel over tech, ondanks dat je een vrouw bent”. Het was een compliment, geloof ik. Maar goed, ik krijg gelukkig ook veel positieve feedback als vrouw in de tech.”

Nada hoopt dat er meer vrouwen in de tech stappen. “Het is geweldig en het heeft overduidelijk meer vrouwen nodig. Plus, als je dus die content wil creëren, neem dan dus af en toe ook rust. Mijn belangrijkste advies is echter dat je in de IT nu eenmaal veel met mannen zal werken, en je daarbij altijd heel duidelijk moet zijn over wat je wil en wat je denkt. Mannen kunnen vaak niet altijd even goed bedenken wat jij wil, dus maakt het zelf heel duidelijk. En stel niet twee moeilijke vragen tegelijk, want dan breken ze.”

Vind jij Nada’s verhaal inspirerend? Je kunt op haar stemmen aan het einde van de maand. Houd TechGirl in de gaten voor de stemronde.

Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Ook interessant
doorzichtige tv
Woonkamer inspiratie: deze doorzichtige tv steelt de show

Cookies op TechGirl.nl

Wij maken gebruik van cookies op TechGirl.nl. Je kunt ze direct toestaan door op 'Accepteren' te klikken. Liever handmatig aangeven wat je wel en niet wilt toestaan? Kies dan voor 'Verander cookie settings'.

Privacy beleid | Sluiten