back to school essentials

5 Tips voor studenten in het nieuwe studiejaar

Voor de meeste studenten is de vakantie voorbij en is het nieuwe studiejaar aangebroken. Om goed van start te gaan met het nieuwe studiejaar geeft TechGirl (én student) Ilse je wat tips voor studenten. Van een nieuwe laptop tot tips voor concentratie en studentenkorting.

1. Zorg voor een goede laptop

Een goede laptop is echt essentieel voor je studententijd. Afhankelijk van je studie heeft je laptop andere vereisten nodig. Voor de ene studie heb je aan MS Office en een browser genoeg, terwijl je bij een andere studie allerlei zware programma’s moet kunnen draaien waardoor je een goede videokaart nodig hebt met genoeg werkgeheugen. Waarschijnlijk gebruik je je laptop als student niet alleen voor je studie, maar gebruik je het ook voor bijvoorbeeld Netflix. Mijn belangrijkste tip voor studenten is dat je moet letten op de accuduur van je laptop, want je wilt hem waarschijnlijk ook onderweg in de trein kunnen gebruiken en ook niet ieder college op zoek hoeven te gaan naar een stopcontact.

2. Installeer de app van je onderwijsinstelling + studentenmail

Om geen inschrijf- of inleverdeadlines te missen, is het handig om meteen de apps van je onderwijsinstelling te installeren. Daarnaast heb ik best vaak in mijn studentenperiode gezien dat studenten mailtjes missen op hun studentenmail, waardoor ze belangrijke dingen missen. Een belangrijke tip voor nieuwe studenten is dan ook om ervoor te zorgen dat je je studentenmail installeert op je telefoon of laptop. Ook een goed idee: link de studentenmail, of forward de studentenmail door naar je persoonlijke mail.

3. Verbeter je concentratie door middel van apps, sporten of een koptelefoon

Na uren lang blokken en iedere dag colleges is het niet gek als je concentratie wegvalt. Om je concentratie te verbeteren kan je gebruik maken van apps zoals Space of Forest. Daarnaast kan wat ontspanning tussendoor heel wat goed doen voor je concentratie! Ga lekker even naar het terras met vrienden of vriendinnen en ga daarna weer aan de slag. Daarnaast is het bewezen dat beweging goed is voor de concentratie, dus ga even tussendoor sporten of loop een rondje.

Daarnaast kan wat muziek helpen voor concentratie als je buren weer een huisfeest hebben of aan het klussen zijn. Zorg daarom voor een goede koptelefoon met noise cancelling, zodat je lekker van je muziek kan genieten en door kan gaan met studeren.

4. Maak aantekeningen handmatig of digitaal

Aantekeningen maken tijdens colleges of tijdens het studeren komen later altijd goed van pas. Zorg daarom dat je een gepaste manier hebt voor het maken van aantekeningen. Schrijf jij jouw aantekeningen het liefst handmatig? Dan zijn er mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je je aantekeningen niet kwijtraakt. Gebruik bijvoorbeeld een Moleskin notieboekje om je aantekeningen om te zetten naar digitaal. Of gebruik een RoWrite waarbij je alleen de pen nodig hebt en ieder willekeurig notitieblokje kunt gebruiken. Gaan de docenten altijd te snel door de presentaties net zoals bij mij? Dan is het wellicht handig om je aantekeningen digitaal te typen in plaats van handmatig te schrijven. Gebruik bijvoorbeeld een Word-document waar je alle aantekeningen in typt of type ze direct bij de presentatie in Powerpoint of een PDF.

5. Plannen, plannen, plannen!

Planning is essentieel om niet achterop schema te raken! Daarom is mijn tip om te zorgen voor een ouderwetse agenda of to-do notitieblok. Heb je liever alles digitaal? Dan kan je gebruikmaken van handige apps die je helpen met het plannen van al je deadlines en activiteiten.

6. Maak gebruik van studentenkorting

Het is algemeen bekend dat veel studenten moeite hebben met alle kosten van het studentenleven. Bij veel winkels, horecaondernemingen en culturele events kan je gebruik maken van studentenkorting. Mijn laatste tip is daarom om eraan te denken dat je gebruikmaakt van studentenkorting! Ik heb zelf meerdere jaren een zogenoemde Knaek/CJP-pas gehad waardoor je gebruik kon maken van studentenkorting bij veel winkels. Zowel online als fysiek. Daarnaast kan je ook cashbacks aanvragen waardoor je geld terugkrijgt na je aankoop. Een andere leuke tip is de studentenbox die je gratis aan kan vragen in je studentenstad. Hierin zitten naast allerlei lekkere dingen ook meerdere kortingsbonnen voor het aanschaffen van studentenmateriaal en bijvoorbeeld leuke kleding 😉

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.