Net als bij het aanschaffen van een smartphone, kun je bij de aankoop van een laptop denken: als ik maar veel geld neertel, dan krijg ik wel een goed product. Meestal is dat ook wel zo, maar je kunt toch ook maar beter een paar basic handigheidjes gebruiken bij het aanschaffen van een nieuwe laptop.

Eigenlijk moet je net als wanneer je boodschappen gaat doen bedenken wat je precies wilt hebben. Je neemt dus een boodschappenlijstje mee in je zoektocht naar een laptop. Uiteraard niet met melk, eieren en mc2-burgers erop, maar met dingen waar je naar op zoek bent in een laptop. Wat je ervan verlangt is namelijk bij laptops enorm belangrijk in de aanschaf.

Wat is je budget?

Wat je kunt spenderen aan de laptop maakt veelal een groot verschil in wat je mag verwachten van het apparaat. Koop je een HP Notebookje van 14 inch voor 499 euro, dan zal je er waarschijnlijk niet echt zware games op kunnen spelen. Leg je echter 8700 euro neer, dan kun je een HP ZBook Mobiel workstation kopen waarmee je zo’n beetje alles kan. Het is maar net wat je kwijt kunt én wilt zijn aan een laptop. Daar moet je de perfecte combinatie van zien te vinden.

Wat wil je erop doen?

Wil je een laptop gebruiken om op Steam games te downloaden en te spelen, houd er dan rekening mee dat je voor een paar honderd euro niet klaar bent omdat je een goede videokaart en processor moet hebben. Zoek je een maatje voor onderweg om mail te checken en tekst te verwerken, dan heb je geen geweldig presterende videokaart nodig. Je kunt zelfs met weinig ruimte om documenten op te slaan wegkomen, want dan zet je alles gewoon in de Cloud. Een HP Chromebook 11 is dan bijvoorbeeld prima geschikt, en die kost je maar 250 euro.

Hoe lang wil je ermee doen?

Deze vraag kun je dubbel opvatten: hoe lang wil je dat de batterijduur is of hoeveel jaar ben je van plan om je laptop te gebruiken. Ik heb toen mijn MacBook zijn laatste adem uitblies heel lang volgehouden dat ik alleen even een Chromebookje kocht als tijdelijke oplossing, tot ik weer een MacBook kon kopen. Nou, deze Apple-fangirl tikt inmiddels haar 300ste TechGirl-blog op diezelfde Chromebook van anderhalf jaar geleden. Besef je goed of je een laptop zoekt voor tussendoor, of dat je echt een goed apparaat wil waarmee je vijf jaar vooruit kan. En ja, de batterijduur is natuurlijk ook altijd handig om te checken, hoewel dat uiteraard ook afhangt van wat je op je laptop doet. Gamen en foto’s/video’s bewerken vraagt nou eenmaal meer van je batterij dan  het gebruik van tekstverwerkingsprogramma’s.

Gebruik je hem vooral thuis of onderweg?

In het verlengde daarvan is er de vraag waar je je laptop vooral zal gebruiken. Over het algemeen zijn laptops gemaakt om onderweg te gebruiken, maar je kunt deze computer ook prima op je schoot leggen als je thuis op de bank zit. Heb je thuis echter ook een desktop waaraan je lekker werkt, dan zal je laptop waarschijnlijk vooral bedoeld zijn voor onderweg. De vraag is dan of je veel autorijdt of veel in de trein zit. Je wil als treinreiziger niet steeds slepen met een laptop van meerdere kilo’s, maar als je er niet veel mee hoeft rond te lopen dan kun je ook kiezen voor een iets zwaarder model. Ben je overigens niet zo voorzichtig op je spullen, of heb je altijd veel rommel in je tas waardoor je laptop wel tegen een stootje moet kunnen, kijk dan ook goed naar het materiaal waarvan het apparaat gemaakt is. De HP Chromebook 11 G6 EE heeft bijvoorbeeld speciale versterkte hoeken en rubberen randen, wat deze laptop ideaal maakt voor mensen die net zo lomp zijn als de schrijfster van dit stuk.

Wat vinden andere mensen ervan?

Hoewel je natuurlijk lang niet alle reviews online moet geloven, kan het geen kwaad om wat advies in te winnen online. Vooral als je al even aan het oriënteren bent en je op het punt staat om de knoop door te hakken, dan kan even online kijken wat mensen over een laptop schrijven heel verstandig zijn. Misschien belooft een laptopfabrikant wel 8 uur accuduur, maar is dat eigenlijk maar 6 in de praktijk. Lees recensies van journalisten, maar bijvoorbeeld ook van klanten van webwinkels. Zo weet je ongeveer wat je kunt verwachten als je het gekozen apparaat ook echt gaat gebruiken.

Probeer in ieder geval te genieten van het uitzoeken van je laptop, want er is een heleboel keuze in geweldig design en vaak loont het om niet als een kip zonder kop iets in je winkelmand te doen, maar juist even wat meer tijd te nemen om een weloverwogen besluit te nemen. Veel plezier!

Dit artikel kwam tot stand dankzij een ruildeal met HP.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.