Asus Chromebook C436

De voor- en nadelen van Chromebooks tijdens je studie

Als je op zoek bent naar een laptop voor je studie, dan kun je natuurlijk voor een good old Windows-laptop gaan of een MacBook aanschaffen. Aan de andere kant zul je merken dat die Windows-licentie de nodige euro’s kost en zo’n MacBook zelfs met studentenkorting een aardig prijsje heeft. Iets waar je minder last van hebt bij Chrome: een Chromebook heb je al voor een paar honderd euro. Is het een goed maatje tijdens je studie? We wegen de pros and cons voor je.

De cons van een Chromebook

We beginnen met het zure, want dan zijn we daar maar vanaf. Dan kunnen we het straks over de vele voordelen van een Chromebook hebben, want die zijn er. Eén van de grootste pros van een Chromebook is echter ook een con: je werkt in de cloud. Dat betekent dat je er niet allemaal programma’s op hoeft te installeren, maar óók dat je wat problemen hebt als je geen internet hebt. Hoewel een aantal programma’s offline mogelijkheden hebben, zoals Google Docs, heeft een groot aantal programma’s dit niet, waardoor die niet zo makkelijk offline bruikbaar zijn. 

Dat is een groot nadeel aan Chromebooks, maar er is meer. Zo zijn de meeste Chromebooks – zeker in lagere prijsklassen – niet heel groots in ruimte. Je kunt er vaak maar weinig op opslaan en er is ook meestal weinig werkgeheugen. Hierdoor kun je ten eerste niet heel veel tegelijk doen (wat sowieso niet echt aan te raden is, ook voor je brein), maar je kunt er dus ook niet veel foto’s op kwijt of andere grote bestanden. Dit maakt het een laptop die niet heel geschikt is voor mensen die met grote videobestanden werken, of die hun laptop ook privé willen gebruiken om lokaal foto’s op te slaan. Je kunt het natuurlijk wel in de cloud kwijt, maar dan moet je de bestanden toch vaak even op geïinstalleerd hebben.

Het derde grote nadeel aan Chromebooks is dat ze niet op Windows draaien. Hartstikke logisch, maar toch ook wel een uitdaging. Zeker als je school of universiteit gebruikmaakt van allerlei Windows-toepassingen, dan is het soms moeilijk daar een goed alternatief voor te vinden. Hierdoor mis je soms dingen. Hoewel er hard wordt gewerkt aan meer Chrome-compatible toepassingen, zal je merken dat het toch nog wel eens voorkomt dat je met je Chromebookje net buiten de boot valt.

De pros van een Chromebook

Het zijn beste heftige cons, maar er zijn ook zoveel pros aan een Chromebook. Ten eerste is de prijs geweldig. Je hebt echt voor twee- á driehonderd euro een laptop waar je jaren mee vooruit kunt. Bovendien sla je dus nagenoeg geen documenten op op je laptop. Zo heb je minder kans op dat je je bestanden kwijt bent als je je Chromebook een keer ergens vergeet: alles staat immers in de cloud. Chrome is daarnaast een geweldig besturingssysteem, omdat het vanzelf updatet en je niet steeds allerlei berichten krijgt over dat besturingssysteem en je licenties, enzovoort.

MobileMobile

Een ander voordeel is dat Chromebooks vaak lekker licht en handzaam zijn. Er hoeft immers weinig tech in te worden gestopt, omdat bijna alles zich afspeelt op het internet. Dat is niet alleen perfect voor het meenemen van de Chromebook, het is ook nog heel positief voor de batterij. Chromebooks hebben een enorm lange batterijduur omdat er vaak niet heel veel dingen tegelijk op worden gedaan: immers speelt bijna alles zich af in de browser. Omdat de laptop bijna alleen daarmee bezig hoeft te zijn, houdt hij energie over en dat merk je in de batterijduur. 

Chromebooks zijn vaak ook lekker snel, omdat je alles in de browser doet. Natuurlijk is dat logisch: je kunt er weinig grote games op spelen als je niet van de Cloud gebruikmaakt, maar ook speelt zoveel zich af in de browser, dat er niet heel veel verschillende apps of programma’s naast elkaar open hoeven te staan. Dit bevordert de snelheid van de Chromebook, die vaak niet enorm veel werkgeheugen heeft, waardoor het anders juist een heel langzame laptop zou kunnen worden. 

Ik werk zelf al jaren op een Chromebook en ik geniet ervan. Hij is lekker licht en hij gaat superlang mee. Zeker als je zoals ik vooral artikelen tikt en wat simpel beeldbewerkingswerk doet, dan kun je enorm genieten van een laptop die je maar weinig geld kost.

Chromebook kopen? Bekijk hier alle Chromebooks op Bol.com.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.