De Amerikaanse fabrikant van actioncams GoPro komt elk jaar met een nieuwe camera. Elke keer is het weer een prachtige actioncam, maar is het echt nodig om het allernieuwste gadget te kopen of is een eerder model ook goed bruikbaar?
Waar smartphones vaak na een paar jaar wel aan hun einde zijn, zijn actioncams dat een stuk minder snel. Dat komt onder andere omdat ze zijn gebouwd om tegen een flinke schok, stoot of plens water te kunnen. Daardoor gaan ze, an sich al langer mee. Er bestaan verhalen van actioncams die na vier of zes jaar worden gevonden en alsnog werken. Ook als de vindplaats onder water was.
Updates
Nu is er natuurlijk wel wat meer voor nodig om technologische gadgets te kunnen blijven gebruiken, want tegenwoordig is alleen goede hardware allang niet meer genoeg. Technologie moet worden geüpdate om ze veilig te houden van hackers, maar ook om te zorgen dat ze blijven werken met nieuwe software die wordt ontwikkeld. Hoe lang GoPro precies aan updates belooft, dat is alleen niet bekend. Wel weten we dat heel oude GoPro’s nog altijd worden ondersteund. Het is toch verstandig om het voor je aanschaf aan de fabrikant te vragen. Krijg je geen antwoord, houd er dan rekening mee dat hoe ouder het apparaat dat je koopt, hoe korter hij waarschijnlijk zal worden ondersteund.
Actioncam
Er zijn ook meer algemene zaken om rekening mee te houden als je een actioncam aanschaft. Belangrijk is de verversingssnelheid, dus de frames per seconde die worden geschoten. Sommige exemplaren kunnen wel 240 frames per seconde schieten, wat zorgt voor een enorm soepel in elkaar overvloeiend beeld. Bovendien kunnen de beelden die actioncams op 240 frames opnemen ook worden vertraagd, waardoor je een bepaalde stunt bijvoorbeeld even wat langzamer laat zien, voor je hem weer sneller laat afspelen.
Filmen in 4K
Waar opnames maken in 8K met sommige actioncams zeker kan, is het eigenlijk totaal niet nodig. Er zijn weinig televisies die 8K kunnen afspelen. Laat staan andere apparaten met een scherm. Zoek dus een camera die kan filmen in 4K, want dat is in veel gevallen al meer dan genoeg. Bij GoPro geldt dat zelfs een oud model als de Hero3+ Black (gelanceerd in 2007) in 4K kan filmen, dus hiervoor is het allernieuwste toestel echt niet nodig.
Kijk daarnaast ook waar je de actioncam vooral voor wil gebruiken en of je de camera die je op het oog hebt wel compatibel is met je verdere materiaal. Je gebruikt een actioncam eigenlijk nooit los: ze zitten meestal wel aan een band bevestigd of op een stuur of andere materiaal geklikt.
Wifi of niet
Wat ook belangrijk is, dat is of een camera ingebouwde wifi heeft. Dat betekent namelijk dat je de beelden ervan live kunt bekijken op je smartphone, omdat het apparaat connectie heeft met het internet. In het verlengde daarvan is het ook handig om te weten of je actioncam een app heeft waarin je meteen montages kunt maken, zodat je de content bijna direct online kunt zetten na een korte edit op je smartphone. Het hangt er wel vanaf of dat is waar je hem voor wil gebruiken. Wil je alleen filmpjes maken en deze achteraf bekijken zonder haast, dan is een model zonder wifi al voldoende.
Houd rekening met je wensen wanneer je een actioncam koopt en ga op basis daarvan op onderzoek uit. Misschien kom je dan sowieso uit bij een oudere GoPro of JDI-cam. Zelfs als je ze tweedehands koopt, dan heb je aan veel oudere actioncams alsnog een goed reis- en videomaatje. Zelfs als de batterij niet meer optimaal is, dan kun je die vaak vervangen, zodat je alsnog jaren plezier hebt van je actioncam. Als je tenminste voorzichtig bent, met je camera en met jezelf.
Lees ook: