GoPro HERO10 Black in kerstboom

Review – Biedt GoPro HERO10 Black nog wel genoeg nieuws?

Zoals iedereen wel gewend is van GoPro, wordt ieder jaar een uitstekende nieuwe GoPro uitgebracht. Dit jaar bracht GoPro de GoPro HERO10 Black uit. TechGirl Ilse vroeg zich af… Is er na zoveel jaren innovatie nog wel genoeg verschil met de eerdere GoPro edities?

TechGirl Ilse heeft ervaring met actiesporten (surfen, skiën, longboarden) en maakt zelf ruim gebruik van haar GoPro HERO8 black. Zo gebruikt ze het niet alleen voor de actiesporten, maar ook voor vakanties. Na een GoPro HERO4 Silver (die nog steeds werkt) en een Denver actiecamera was de GoPro HERO8 black een verademing. Nu test zij de GoPro HERO10 Black en kijkt zij of het de moeite waard is om te upgraden naar een GoPro HERO10 Black.

Wat is nieuw aan de GoPro HERO10 Black?

De meest belangrijke nieuwe eigenschap van de GoPro HERO10 Black is de GP2-chip. Dankzij deze nieuwe chip kan deze nieuwe GoPro video’s maken met een dubbele framerate 60fps (5.3K), 120fps (4K) en 240fps (2,7K) ten opzichte van de GoPro HERO9 Black. Dit zorgt er vooral voor dat de slowmotion-beelden kwalitatief beter worden. Daarnaast zou deze nieuwe GoPro HERO10 black dankzij de nieuwe chip een stuk sneller moeten zijn. Helaas bleef de GoPro bij het eerste gebruik al meerdere keren vasthangen. Dit zou wellicht kunnen liggen aan de lagere kwaliteit SD-kaart.

Ook is de “Advanced” HyperSmooth 4.0 videostabilisatie nieuw. De GoPro HERO8 Black had al HyperSmooth 2.0 die zorgde voor goede beeldstabilisatie, maar de GoPro HERO10 Black presteert duidelijk nóg beter met HyperSmooth 4.0. Dankzij deze functie heb je een ingebouwde beeldstabilisatie waardoor een gimbal bijna niet nodig is. Als je vaak in het donker beelden maakt, is het ook nog een leuke nieuwe eigenschap dat de beeldkwaliteit in het donker ook een stukje verbeterd is.

Buiten de nieuwe chip is er niet veel verschil met de GoPro HERO9 Black van een jaar geleden. Zo zijn beide camera’s even groot, hebben ze dezelfde accu en dezelfde beeldsensor. Ook aan de buitenkant is het verschil klein: GoPro voegde een blauw merklogo toe en de naam van de actiecamera.

Even op een rijtje de nieuwe features:

  • Nieuwe GP2 Processor
  • Video: 5.3K60, 4K120, 2.7K240
  • Video Stills: tot 19.6 megapixels
  • Foto’s: 23 megapixels
  • Verbeterde “Low Light Performance”
  • HyperSmooth 4.0 Video Stabilisatie
  • Verhoogde 45° Horizon Leveling Tilt Limit

Welke GoPro wil je nu kopen?

Net zoals de GoPro HERO9 Black, heeft de GoPro HERO10 black ook een kleurenscherm aan de voorkant van de camera, waardoor deze uitermate geschikt is voor selfies en vlogs. Ook lijken beide camera’s van de buitenkant vrijwel identiek en hebben ze allebei een verwisselbare lens (in tegenstelling tot de GoPro HERO8 Black). Het verschil tussen de 9 en 10 zit vooral in de nieuwe chip, waardoor de beeldkwaliteit nóg hoger wordt. Deze nieuwe features zijn natuurlijk echt top als je hoge kwaliteitsvideo’s wilt maken.

Als je geen pc hebt met een enorme videokaart en een 4K-scherm vraag ik me af of je dit ook wel nodig hebt als amateurgebruiker. Zo neemt het schieten van beelden in 4K of 5.3K veel opslagruimte op je SD-kaart in, gaat de batterij snel leeg en heb je een pc nodig die het aankan om deze beelden te bewerken of zelfs af te spelen. Wel is de transfersnelheid van de nieuwe GoPro verbeterd, waardoor je de beelden via de GoPro Quick app meteen kan bewerken. Het is en blijft een feit dat de GoPro HERO10 Black een top camera is zoals ik gewend ben van GoPro.

De nieuwe GoPro HERO10 Black is op dit moment te koop bij Kamera Express voor 429 euro. De GoPro HERO9 Black is op dit moment te koop voor 359 euro.

GoPro HERO10 Black in kerstboom
Pluspunten
Video's in 5.3K
HyperSmooth 4.0 Beeldstabilisatie
Snelle camera
Snelle transfer van bestanden
Minder positief
Zelfde beeldsensor, behuizing en accu als GoPro HERO9 Black
8.7

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.