De goede SD-kaart kiezen dankzij deze tips

Hoe meer GB’s, hoe beter het is. Toch?! Het had een uitspraak van mij kunnen zijn, totdat ik beter leerde. Niet elke camera is geschikt voor elke geheugenkaart namelijk. En niet elke SD-kaart is geschikt voor alle opnameformaten. Maar hoe je dan wél de goede SD-kaart kiest? Je leert het in dit artikel.

1. Let op grootte van de kaart

Het is niet helemaal onterecht dat veel mensen direct kijken naar het aantal GB van een SD-kaart. Het is namelijk wel een element waar je op moet letten voor je zo’n kaartje aanschaft. Hoe meer GB’s, hoe meer data je kunt opslaan. Vooral bij hoge resolutie beelden, wil je niet met een 16GB variant werken. Je kiest dan eerder voor een high performance sd kaart, bijvoorbeeld die van SanDisk.

De grootte komt trouwens niet alleen neer op het opslagvermogen: ook de fysieke grootte van de kaart, is iets waar je rekening mee moet houden. Een makkelijk ezelsbruggetje is daarbij: eigenlijk gebruiken alleen spiegelreflexcamera’s en grote filmcamera’s nog SD-kaarten. Voor alle overige varianten (lees: dashcam, actioncam, etc.) kies je een kleinere micro SD-kaart.

2. Let op Write-capaciteit (aka schrijfsnelheid)

Ooit gehoord van de schrijfsnelheid van een kaart? If not – goed opletten. Het zou je kunnen redden bij het maken van hoge resolutie beeldmateriaal. Als je bijvoorbeeld in 4K filmt met 120 frames per seconde, dan moeten die frames ook razendsnel op het kaartje worden opgeslagen. Deels helpt je camera daar wel bij (mits een geschikt model), maar als de kaart er te lang over doet om de beelden netjes op te slaan, ontstaat een soort verstopping, waardoor opnames mislukken.

De write capaciteit wordt soms aangegeven met een getalletje op de kaart. Soms staat er letterlijk 10 MBps Write, maar het allerbeste is altijd nog om altijd de productbeschrijving van de geheugenkaart te lezen hoeveel schrijfsnelheid het aan boord heeft. Een vuistregel voor 4K-opnamen is dat het minimaal in 30 MBps moet kunnen worden weggeschreven.

3. Let op Read-capaciteit

Ten slotte wil je jouw beeldmateriaal natuurlijk nog op een laptop bekijken/bewerken. Om de beelden van het kaartje over te zetten op je computer, moet ook de Read-capaciteit op orde zijn. Hoe lager de Read-capaciteit, hoe langer het duurt dat de bestanden op jouw computer staan. De Read-capaciteit zegt dus iets over de gegevensoverdracht van beelden naar je pc bijvoorbeeld.

Hopelijk helpen deze tips om een goede SD-kaart te kiezen! Laat je het weten als je aanvullende keuzecriteria hebt? We vullen daarmee graag dit artikel aan.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.