beste action cam

Review: GoPro 12 – absoluut de beste action cam van dit moment

beste action cam
Pluspunten
Minder positief
9

Een nieuwe GoPro, ik hoor je denken… Wat valt er nog te verbeteren aan dit kleine cameraatje? TechGirl Anke nam de proef op de som en ontdekte dat de GoPro 12 zich écht de beste action cam van dit moment mag noemen. Lees snel waarom zij dat vindt.

Veelzijdigheid in een compact jasje

Dat GoPro’s veelzijdig zijn, weten we wel. Het kan tegen een stootje, onder water, door zand en modder. Motorrijders bevestigen het aan hun helm, surfers aan hun plank en parachutisten vertrouwen erop. Het doet gewoon wat het moet doen: je richt het ergens op en het legt vast wat je ziet. Wat zou je nog meer willen van een actiecamera?

Een stap vooruit vanaf de GoPro 7

Persoonlijk heb ik al een tijdje een GoPro 7, en die voldeed eigenlijk prima aan mijn behoeften. De batterij was goed, het verwerkte verschillende formats en het was niet al te ingewikkeld in gebruik. Dus… kon een nieuwe GoPro me echt overtuigen om te upgraden? Het specificaties in het eerdere persbericht maakten me wel nieuwsgierig. Op naar de test daarom!

GoPro 12: kleine veranderingen, grote verbeteringen

De GoPro 12 is natuurlijk een aantal versies nieuwer dan de 7, dus natuurlijk zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd. De veranderingen niet wereldschokkend, maar ze hebben me wel positief verrast. Vooral de batterij is flink verbeterd; iets waar GoPro altijd moeite mee had vanwege zijn compacte formaat. Maar de 12 heeft een batterij waar ik me minder zorgen over hoef te maken. Het gaat lang mee en laadt snel op.

Handige extra’s voor de vlogger in jou

De 12 heeft een klein LCD schermpje aan de voorkant, wat handig is als je jezelf filmt. Je kunt controleren of je goed in beeld bent, de opnamen in de gaten houden, de batterijstatus bekijken of de status van je SD-kaart checken.

Bovendien kun je nu ook je Bluetooth oordopjes koppelen met de GoPro en ze als microfoon gebruiken. Dit is handig om de geluidskwaliteit van je video’s te verbeteren. Ik heb het zelf getest met mijn AirPods Pro en ik kan zeggen: een kind kan de was doen.

App-upgrades voor social media fans

In de app zijn er enkele aanpassingen, zoals de mogelijkheid om in Vertical Mode te filmen, perfect voor platforms zoals Instagram of TikTok. Als je deze functie gebruikt, draait het scherm automatisch, zodat je precies ziet wat je in verticale modus vastlegt. Super, super handig wat mij betreft, aangezien ik graag zulke video’s maak. Wat nog een verbeterpunt voor de toekomst is, is de mogelijkheid om in een later stadium nog te kunnen kiezen voor Vertical of Horizontal standpunt. Dat scheelt een boel als je zowel TikTok video’s maakt als YouTube video’s (en dan niet de Shorts).

Pro Mode voor de professionals

Voor de meer ervaren gebruikers is er de Pro Mode, waar je bijna alle instellingen kunt aanpassen, zoals ISO, sluitertijd en framerates. Je kunt zelfs in Flat mode of in Log filmen, wat handig is als je later in je bewerkingsprogramma kleurcorrecties wilt uitvoeren. Ik heb dat laatste niet geprobeerd, omdat ik daar te snel vlogs voor moet opleveren. Bovendien zal de gemiddelde hobby-filmer daar niet zo geïnteresseerd in zijn (maar misschien vergis ik me nu gruwelijk).

Formaat is verwaarloosbaar

De GoPro 12 is wat groter dan mijn oude GoPro 7, maar dat stoort me niet echt. De extra functies wegen zwaarder dan het formaat. Bovendien is het nog steeds een klein apparaatje wat je makkelijk met je meeneemt of ergens op bevestigt.

GoPro app

De app van GoPro heeft altijd goed gewerkt, en dat blijft zo in combinatie met de 12. Je kunt alle instellingen aanpassen in de app, zelfs als je GoPro op de motorkap van je auto zit (dat zeg ik niet zomaar…). Het koppelen verloopt soepel en probleemloos. Ook kun je in de app een voorvertoning van je video bekijken en de beelden naar de app downloaden.

Een klein verbeterpuntje voor deze beste action cam…

Het enige echte minpuntje dat ik ontdekte: je kunt verschillende profielen instellen, maar je kunt ze helaas niet naar eigen wens benoemen. Je moet het doen met de standaardnamen zoals Outdoor, Indoor en Sport, in plaats van bijvoorbeeld Motor, Zwemmen, Onder water of Slowmotion. Het zou handig zijn als je deze profielen zelf kunt benoemen, zodat je voor elke gelegenheid een passend profiel hebt.

Is de GoPro 12 de moeite waard?

Moet je nu direct naar de winkel rennen en je oude GoPro weggooien? Nee, maar als je huidige GoPro aan vervanging toe is, is dit zeker een goede reden om te overwegen een upgrade te doen. De verbeterde beeldstabilisatie, de mogelijkheid om in verticale modus te filmen en de optie om je hoofdtelefoon aan te sluiten zijn echt leuke toevoegingen.

De prijs van de GoPro 12 ligt rond de 450 euro, wat aan de hoge kant lijkt (en misschien ook is). Maar ik moet zeggen, de camera zelf is fantastisch en biedt talloze mogelijkheden. Kortom, de GoPro 12 heeft me positief verrast en is zeker het overwegen waard als je je avonturen in hoge kwaliteit wilt vastleggen. Het is absoluut de beste action cam van dit moment. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is opnemen!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.