Niemand wil dat veiligheidsopties nodig zijn op dating apps: maar ze zijn er wel

Een date delen. Dat is in sommige kringen misschien heel normaal, maar de gemiddelde Nederlander zal daar waarschijnlijk toch zijn wenkbrauwen bij optrekken. Echter gaat het date delen hier niet om de persoon zelf, maar om het profiel van die persoon. Tinder laat je nu met zowel Tinder-gebruikers als bewust Tinderlozen toch meegenieten van wie je date is. En dat biedt ook een beetje extra veiligheid.

Veel dating-apps zijn ooit begonnen met een leuk idee van iemand om de wereld van online dating wat aangenamer te maken, maar inmiddels merken al die platforms dat ze vooral bezig zijn met veiligheid. Natuurlijk komen er ook soms nieuwe, leuke mogelijkheden naar de dating-apps, maar een groot deel van wat er moet gebeuren heeft toch te maken met veiligheid. AI beschermt je tegen mensen die ontiegelijk lomp doen, er zijn dating-apps waarbij de vrouwen eerst praten om het wat veiliger te laten voelen en zo zijn er meer methoden om te zorgen dat het kaf van het koren wordt gescheiden.

Veiligheid op dating-apps

Veel vrouwen die we spreken hebben nare ervaringen gehad op Tinder, al zijn er gelukkig ook veel positieve verhalen te vertellen, waaronder zelfs mensen die nu een baby krijgen na een succesvol Tinder-avontuur. Die nare ervaringen zo veel mogelijk verkleinen, dat is waar dating-apps (en zeker niet alleen Tinder) veel mee aan de slag zijn. Hoeveel kun je inbouwen om het vooral veilig te houden, zonder daarbij mensen hun vrijheid te veel te beperken? Vaak sturen dating-apps persberichten rond om mensen erop te wijzen dat er weer veel nieuwe veiligheidsmaatregelen zijn, maar het gebeurt niet altijd dat de pers dit ook oppakt.

Zijn ze een beetje moe van al die veiligheidsopties? Soms merk ik het zelf ook, dat ik mijn schouders neig op te halen bij al die opties om het maar gezellig te houden. Het is ook een wat negatief onderwerp natuurlijk, want er moet zoveel moeite worden gedaan voor die rotte appels waar niemand op zit te wachten. Soms vraag ik me af hoe anders dating-apps eruit zouden zien als er niet zoveel creeps waren waarmee men rekening moest houden. Misschien zouden veel ontwikkelaars dan aan leuke, nieuwe mogelijkheden kunnen werken, in plaats van met dit soort veiligheidsopties bezig te moeten gaan.

Bedankt, ontwikkelaars

Begrijp me niet verkeerd: het is essentieel dat ze wel met die veiligheid bezig zijn. want die vervelende mensen zijn er nu eenmaal, maar het is wel jammer dat het nodig is. Echter hoop ik dat deze ontwikkelaars er ook trots op zijn dat ze iets maken dat misschien wat minder spannend is, maar wel zal zorgen dat mensen geen spijt krijgen van hun date, of zelfs alleen al van hun swipe. Ik begrijp dat het niet altijd wordt opgepakt wanneer Bumble, Hinge, Tinder, Happn of een andere dating-app weer een nieuwe vorm van bescherming heeft ontwikkeld, maar laten we wel even stilstaan bij de ontwikkelaars die er moeite voor doen om dit soort functies wel mogelijk te maken.

Bovendien hebben de ontwikkelaars van Tinder nu dus wel een tussenvorm gevonden: het kunnen delen van een profiel is zowel leuk voor de voorpret als dat het een kleine vorm van veiligheid is. Natuurlijk kan iemand alsnog kwaad in de zin hebben en zal je iemand niet zo makkelijk kunnen traceren op basis van zo’n profiel, de kans is groot dat de persoon wel is wie op de foto’s staat, omdat Tinder daar nu eenmaal ook een veiligheidsmaatregel voor heeft, namelijk selfies maken om te laten zien dat jij het inderdaad bent op je foto’s. 

Het volledig kunnen dichttimmeren van zo’n dating-app gaat nooit lukken, en dat hoeft ook niet, want het zou het daten er een stuk minder leuk en spannend op maken, maar toch een klein petje af voor de mensen die zich wel dagelijks inzetten om ook het internetleven zo veilig mogelijk te maken: zeker op een plek waar dat internetleven uiteindelijk juist overgaat in het echte leven.

Lees ook:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.