internationale vrouwendag

Lekker hypocriet op Internationale Vrouwendag

Ieder jaar, op 8 maart, vieren ‘we’ Internationale Vrouwendag. Dé dag dat heel de wereld stilstaat bij de emancipatie van vrouwen in de samenleving. Een dag waarop we stilstaan bij gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Want… dat vinden ‘we’ belangrijk, toch? Of zit het toch anders, en is het vooral een dag waarop we goede sier willen maken? TechGirl Anke vindt er het hare van…

Oorsprong van Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag is een door de Verenigde Naties erkende feestdag die ieder jaar op 8 maart plaatsvindt. Het vindt zijn oorsprong in de massale stakingen van vrouwen in 1908 voor betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. In de jaren zestig kreeg de dag opnieuw aandacht dankzij de opbloeiende feministische beweging. Veel socialistische landen maakten er een officiële feestdag van. Sinds de VN het in 1978 als feestdag erkende, heeft Internationale Vrouwendag ook in Nederland betekenis gekregen

Punten van kritiek

Internationale Vrouwendag, jaarlijks gevierd op 8 maart, lijkt dus op het eerste gezicht een nobel streven te hebben: gelijkheid en emancipatie van vrouwen, wereldwijd bevorderen. Echter, bij nader inzien kan je niet ontkennen dat de dag enigszins hypocriet is. Terwijl het doel is om gendergelijkheid te bevorderen, lijkt de viering soms ondergesneeuwd te raken door selectieve verontwaardiging en marketing-stunts.

Te veel focus op westerse situatie

Een van de voornaamste kritiekpunten op Internationale Vrouwendag is de neiging om voorbij te gaan aan de diversiteit van vrouwen, waar ze leven en wat hun verschillende uitdagingen ter plekke zijn. De nadruk ligt vaak op westerse ervaringen en problemen, waardoor vrouwen in andere delen van de wereld over het hoofd worden gezien. De realiteit is dat vrouwen in verschillende culturele, sociale en economische contexten uiteenlopende obstakels tegenkomen. Door alleen de ervaringen van bepaalde groepen vrouwen te benadrukken, dreigt de dag zijn universele doel te verliezen.

Één groot marketing-feest

Een ander punt van kritiek is de commercialisering van Internationale Vrouwendag. Bedrijven omarmen de dag vaak als een kans om eenmalig een wit voetje te halen, waarbij ze gebruikmaken van feminisme als een marketingtool. Dit leidt tot de vraag of intentie echt oprecht is, of dat het bevorderen van gelijkheid verloren gaat in een zee van commerciële belangen.

Persoonlijk is dit ook één van mijn grootste irritatie-factoren uit ‘de industrie’. Want, o, wat vinden ‘we’ het belangrijk dat er meer vrouwen in de technologie komen werken. En o, wat is het schandalig dat vrouwen nog steeds niet gelijkwaardig betaald worden aan de mannen. Menig (tech) bedrijf spreekt zich daarover uit, op 8 maart. Maar als het puntje bij paaltje komt, zijn er maar weinig bedrijven die écht hun rug recht houden na die 8e van maart. Dan opeens is het niet in het bedrijfsbelang om die vrouwen gelijkwaardig te betalen. Of om écht te investeren in een veilige sfeer op de werkvloer…

Slachtofferschap van vrouwen

Ten slotte lijkt Internationale Vrouwendag zich soms te focussen op het slachtofferschap van vrouwen. Kracht en veerkracht van vrouwen blijft zo onderbelicht. Doodzonde, want het is belangrijk te erkennen dat vrouwen niet alleen de benadeelde partij zijn, maar juist ook kunnen bijdragen aan de verandering. Een evenwichtiger perspectief zou vrouwen aanmoedigen om hun eigen kracht te ontdekken en te gebruiken om gelijkheid te bereiken, in plaats van hen alleen als hulpeloze slachtoffers te presenteren.

Wat dan wel?

In plaats van een dag van eenzijdige benadering, zou het zinvoller zijn om een continue dialoog en actie te bevorderen. Gelijke kansen en rechten moeten dagelijks nagestreefd worden, niet alleen op 8 maart. Het is belangrijk dat de aandacht voor gendergelijkheid niet beperkt blijft tot een jaarlijkse gebeurtenis, maar een echt onderdeel wordt van onze maatschappelijke normen en waarden. Vanuit opvoeding, op school, in de media, en misschien zelfs vanuit wet- en regelgeving. De rolmodellen én hun prestaties, moeten continue zichtbaar zijn. Niet op die ene dag per jaar.

Kortom, terwijl Internationale Vrouwendag een waardevolle, extra toevoeging kan zijn om bewustwording te creëren, is het ook belangrijk om kritisch te blijven en te streven naar een inclusievere en minder commercieel gedreven benadering. Alleen dan kan de dag echt bijdragen aan de verwezenlijking van gendergelijkheid, zonder verstrikt te raken in de valkuilen van hypocrisie.

Meer lezen over Internationale Vrouwendag?

Check onze eerdere artikelen over Internationale Vrouwendag:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.