Advies aan jouw 10 jaar jongere ‘ik’ – TechGirl edition

Toen je 10 jaar jonger was… hoe oud was je toen? Wat maakte je allemaal mee, en kun je je nog herinneren wat je toen belangrijk vond? Voor velen zal het antwoord zijn: “Wat heb ik eigenlijk veel geleerd sinds die tijd, wat was ik nog bleu.” Je zou willen dat je jouw jongere ‘ik’ van goed advies had kunnen voorzien!

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een dag om stil te staan bij de vele bad ass tech vrouwen die in Nederland werken en internationaal gezien. Wij vroegen er tien naar het advies dat ze zichzelf tien jaar geleden hadden willen geven…

Anna Chung, Principal Researcher bij Palo Alto Networks

“Stop nooit met het uitdagen van de status-quo: het is zo gemakkelijk om te denken dat je in een soort traditionele mal moet passen om voor tech-rollen te kunnen gaan, dat er een specifieke reeks ervaringen, bepaald gedrag en vaardigheden is die je nodig hebt. Elk individu, ongeacht geslacht, is groter dan welk label dan ook: we hebben allemaal heel veel potentie; als werken in de tech-sector je interesse heeft, wees dan gewoon jezelf. We willen allemaal dat onze werkplekken en de samenleving als geheel divers zijn, maar dat gebeurt niet vanzelf. We moeten er actief naar streven. Het is belangrijk om tijd vrij te maken om met anderen om te gaan, vragen te stellen, over diversiteit te leren en het te vieren. Stel jezelf open en onderneem actie, maar vergeet niet om ook altijd aardig voor jezelf te zijn.”

Joke van der Eerden, regional director Benelux bij EVBox Group

“Vertrouw altijd op je eerste indruk, je gevoel en je (vrouwelijke) intuïtie. Het leidt je in de juiste richting en bedriegt je nooit. Vaak weet je het pas achteraf, maar je gut feeling is zodanig ontwikkeld dat we dat niet mogen negeren als vrouw in een van oudsher mannelijke tech wereld, aangezien 100% rationele beslissingen niet altijd de juiste zijn. Trust your own female instincts!

Samsung Galaxy Buds Plus6

Laura Kempenaar, Techjournalist & Adjunct Hoofdredacteur bij TechGirl

“Ga sneller weg bij een baan waaruit je geen voldoening haalt. Vaak voel je je al een tijdje miserabel en blijf je te lang in een functie hangen die je geen bevrediging geeft. Of een bedrijf waarin je eigenlijk niet helemaal past. Elke dag dat je daar nog zit, is niet alleen zonde voor jezelf, maar ook voor iemand die misschien in precies hetzelfde schuitje zit en juist heel veel uit die baan zou kunnen halen die jij nu met tegenzin doet. Onderschat de fijne, nieuwe energie niet die je krijgt van een nieuwe baan en een nieuw bedrijf.”

Lena Olivier, Regional Vice President bij Salesforce Nederland

Stick to the plan. Heb je ambitie, dromen en doelen in je leven? Houd daaraan vast en laat niemand je vertellen dat je het niet kan. Houd je hoofd omhoog en daarmee je eigen normen en waarden. Doe het op jouw manier. Is dat strak in het pak en met hakken? Ga ervoor. Sta in voor wat je belangrijk vindt, durf een kant te kiezen en een intelligente beslissing te nemen. Daarnaast zou ik je  willen meegeven om vooral te genieten van wat je bereikt als zelfstandige vrouw. Je bent een stuk sterker dan je denkt; never forget that!

Emilie Wiersma

Emilie Wiersma, Editor & Online Content Creator bij TechGirl

“Laat je niet afschrikken door de Tech-wereld. Het is een dynamische industrie waar ook zeker plek is voor de creatievelingen, de verbinders etc. Zoek daarnaast bewuster een stageplek of baan: met de focus op bedrijfscultuur. Met wat voor mensen wil jij 40 uur in de week spenderen? Op school leer je lang niet alles. Sterker nog, veel docenten hebben weinig tot geen connecties in het zakenleven. Ga actief op zoek naar rolmodellen en leer van hen. Het netwerk dat je aan het opbouwen ben is waardevol. Ga ook met respect uit elkaar bij onenigheid – je weet nooit wanneer je elkaar weer tegen gaat komen. Tot slot, zeker als vrouw: onderhandel altijd over je salaris! Nee heb je, ja kun je krijgen. Weet wat je waard bent.”

MobileMobile

Rebecca Brookes, Global Channel Development Lead bij Zebra Technologies

“Ik hoorde onlangs een toespraak van een vrouwelijke leider op C-niveau en ze beschreef hoe ze zich tot het uiterste inspande om aan haar collega’s uit te leggen waarom ze een belangrijke vergadering vroeg moest verlaten – terwijl haar mannelijke collega’s de vergadering gewoon zouden verlaten zonder uitleg en dat was eigenlijk oké. Mijn advies aan mij zou zijn, dat soms ‘niets’ zeggen ook oké is. Je hoeft jezelf niet altijd uit te leggen. Een ander advies dat ik mezelf zou willen geven, is: zoek een mentor buiten of op je werkplek. Ik heb dit pas vrij recent gedaan en het helpt je echt om kansen te zien die voor jou goed kunnen zijn en het kan perspectief bieden wanneer dingen moeilijk zijn of als je aan jezelf twijfelt.”

Laura van der Lubbe

Laura van der Lubbe, PhD-student bij Vrije Universiteit Amsterdam

“10 jaar geleden maakte ik onbewust mijn tech-keuze voor mijn AI-studie. Ik had toen wel willen weten dat het meer zou zijn dan alleen een studie, maar dat ik daardoor ook echt m’n plek zou vinden qua interesses, hobby’s, en vrienden.”

Susan Muskee

Susan Muskee, Freelance Copywriter & Eindredacteur bij TechGirl

“Volg je onderbuikgevoel. Als iets goed voelt om te doen, doe het, óók als je later alsnog op je bek gaat. Het belangrijkste is dat je daarna weer opstaat, om je heen kijkt wat je van deze situatie kunt leren en weer doorgaat. Als je iets wilt, gá ervoor en laat je niet tegenhouden door beren op de weg of het ‘wat als het misgaat’-stemmetje in je achterhoofd. Leg dat stemmetje het zwijgen op en roep keihard terug: wat als het wél lukt?”

Loes Hofstede, Informatieanalist bij Unit4 Bedrijfssoftware

“Door iets te proberen, zul je zien wat je écht kunt en leuk vindt. Ook al betekent dat soms dat dingen niet uitpakken zoals je had gedacht. Het is altijd een kans om iets te leren, al is het maar dat je leert wat je níét wilt. Vaak levert het heel leuke dingen op.”

Alison Tierney, GVP EMEA bij Snowflake 

“Sales is een beroep dat vaak door mannen wordt gedomineerd en bestaat uit een mentaliteit van work hard, play hard. Voor vrouwen in die sector is er een natuurlijke neiging om deze mentaliteit over te nemen om bij collega’s te horen. Maar dat was gewoon niet wie ik ben. Mijn carrière bloeide echt, toen ik in staat was om los te laten wie ik dacht dat ik moest zijn, en in plaats daarvan authentiek te zijn. Ik voelde me bekrachtigd, gerespecteerd en meer trouw aan mezelf. Mijn advies, waarvan ík wou dat iemand me dat had gegeven: wees jij, niet hen.’’

En toen jij 10 jaar jonger was?

Wat had je graag aan haar willen meegeven? Wat had je op een ‘makkelijkere’ manier willen ontdekken? Of is er iets bemoedigends wat je wilt zeggen tegen de ‘ik’ die 10 jaar jonger is?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.