Vorig jaar kreeg Sophia als eerste robot staatsburgerrechten van een land. Van Saudi-Arabië om wel te verstaan. Vind je dat al gek klinken? Let dan snel op: het Europees Parlement denkt erover na om robots mensenrechten geven. Ja, lees dat zinnetje nog maar een keer, want het staat er echt. Robots krijgen mensenrechten!

In december 2017 schreef ik in de Metro over de emoties van een robot. Bestaan die echt? En zo ja, wat betekent dat dan voor hun hoedanigheid? Betekenen emoties ook dat er een bewustzijn is? En als er een bewustzijn is, hebben we het dan over een wezen met een ziel? Heeft dat dan ook rechten? En in hoeverre verschillen die met de rechten van een mens? Als dat wezen net zo slim is als een mens, is het dan niet gelijkwaardig aan een mens? En wat nou als het slimmer is?

Ach ja, zoveel levensvragen op een rij! Ik weet (nog) niet goed wat ik ervan vinden moet. Experts waarschuwen inmiddels wel dat robots met mensenrechten gevaarlijk zijn. Het Europees Parlement denkt nog na over de hele kwestie: een eigenaar zou niet verantwoordelijk moet worden gehouden voor het handelen van slimme robots, maar de robot zelf wel. En dat kun je blijkbaar alleen bewerkstelligen als de robot gelijkwaardige rechten en verantwoordelijkheden heeft als de mens…

We hebben nog meer interessante robot artikelen voor je!
shitty robots

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.