Klinkt als iets wat in een of andere Sci-Fi film gebeurt waarin robots de wereld overnemen… maar tijdens een experiment van Facebook gebeurde het echt: twee robots ontwikkelden een geheimtaal die voor de mens niet te begrijpen was, waarna het experiment werd stilgelegd.

De onderzoekers van het Facebook Artificial Intelligence Research lab (FAIR) stonden raar te kijken toen robots Alice en Bob tijdens het experiment op een andere taal overgingen. De onderzoekers deden een onderzoek met behulp van kunstmatige intelligentie. De twee robots leerden om onder andere hoeden, boeken en ballen te verkopen. Elk voorwerp had een verschillende waarde, waarover door de spraakrobots onderhandeld moest worden. Het doel van het onderzoek was om hightech onderhandelingssoftware te ontwikkelen. Deze software zou zo goed moeten worden, dat als je ermee onderhandelt je niet doorhebt dat je dat met een robot doet in plaats van een mens.

Robottaal

Zo ver kwam het niet eens. Toen de robots hun eigen gang konden gaan om de onderhandelalgoritmes aan te passen om deze beter en efficiënter te maken, begonnen ze ook de taal aan te passen. Ze gebruikten hierbij codewoorden en herhalingen. Een deel van het gesprek ging zo:

Bob: ik kan ik ik alle ander dingen …
Alice: ballen hebben nul voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij.
Bob: jij ik alle andere dingen …
Alice: ballen hebben een bal voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij

Ondanks dat de onderzoekers er niks van konden maken, bleken de robots elkaar wel te verstaan. Een aantal onderhandelingen waren namelijk succesvol verlopen.

Slimme robots

Het aanpassen van de taal was nog niet alles. De robots bleken ook slimme onderhandeltrucs te ontwikkelen. Ze deden bijvoorbeeld tegenover elkaar alsof ze een product leuk vonden, om het later in de onderhandeling ‘op te offeren’, zodat ze een betere deal konden sluiten.

Op verschillende media verschenen berichten dat Facebook in paniek zou zijn en daarom het experiment stopte. Dit bleek niet waar te zijn, want het bedrijf laat weten het gedrag van de robots eerst te willen analyseren en een aantal parameters aan te willen passen, voor ze verder gaan.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.