Je hebt gewone camera’s, je hebt slimme deurbellen en je hebt floodlights. Wat kun je precies met deze verschillende typen camera’s? Dr. TechGirl neemt je mee in de wondere wereld van de beveiligingscamera’s en dan vooral de floodlight. Is dat nodig, of is het vooral een fijne wannahave?
Elke camera in huis heeft zo zijn eigen functie. De deurbel is ideaal om met een bezorger te overleggen of bijvoorbeeld je moeder te laten schrikken als ze weer eens ongevraagd op de stoep staat. Maar ook om in het algemeen een oogje in het zeil te houden. Dan is er de gewone beveiligingscamera voor in huis: handig als je af en toe even wil kijken hoe je woonkamer erbij staat en of je nieuwe puppy in je afwezigheid nog niet je stoelpoot kapot heeft gebeten.
Camera’s voor buiten
Maar dan zijn er de camera’s voor in de tuin. Je kunt kiezen voor een standaard exemplaar dat overdag prima beelden schiet, maar het ‘s avonds toch iets moeilijker heeft. Dan heb je nog de variant met infrarood (al werkt ook dat niet altijd ideaal) en je hebt een floodlight camera. Een floodlight is handig voor jezelf én tegen eventuele inbrekers. Tenminste, dat is hoe Dr. TechGirl haar Ring Floodlight Cam Pro gebruikt. Een floodlight is in principe een gewone camera, maar dan uitgerust met twee vrij grote lampen. Die zijn er om als een soort stadion-schijnwerper in je tuin te functioneren.
Ring Floodlight Cam Pro
Handig als je bijvoorbeeld zelf in het pikkedonker thuiskomt en je fiets in je schuur wil parkeren: de lampjes schijnen je bij zodat je weet waar je loopt, waar je sleutelgat is en waar je tuin begint en je pad eindigt. Ook erg aan te raden voor mensen met vijvers, die na een goede avond in het café niet tussen hun Koi’s willen eindigen. Maar, de insteek van een floodlight cam is wel iets anders, daarom zijn het ook van die enorm felle lichten.
Ze zijn er om inbrekers af te schrikken.
Het voordeel van een slimme camera zoals de Ring Floodlight Pro, dat is dat je een seintje krijgt wanneer er beweging in je tuin is gedetecteerd. Je kunt daarnaast meteen kijken naar de beelden (al moet je wel een abonnement hebben om beelden terug te kunnen kijken). Vervolgens kun je zelfs via de camera een sirene laten afgaan. Je kunt er ook voor kiezen om zelf iets te roepen via de tweezijdige audio-mogelijkheid. Misschien denk je bij camera’s al snel aan van die ouderwetse camerabeelden waarop alleen grove pixels te zien zijn, maar slimme camera’s filmen vaak in goede kwaliteit beeld. De Ring Floodlight Camera doet het bijvoorbeeld in 1080 pixels HDR. Zo kun je duidelijk zien wat er gebeurt en hoef je niet alsnog te gissen en je zorgen te maken.
Triggeren
Kortom, is het maar een wannahave? Heb je een appartement zonder tuin, dan zou Dr. TechGirl niet snel een floodlight aanraden. Heb je wel een tuin, of het nu een voortuin is of niet, dan zeker wel. Al is het wel slim om eerst te kijken in hoeverre je alleen je eigen terrein filmt. Je mag wel wat openbaar terrein filmen, maar dat mag alleen onder bepaalde regels. Zo mag je niet standaard een deel van de stoep filmen. Heb je dus alleen een mini-voortuin, dan is een floodlight misschien ook niet zo’n goed idee. En: houd ook rekening met je buren. Als je buren vaak in de tuin lopen en op de een of andere manier je floodlight triggeren, dan hebben ze misschien last van het licht in hun tuin. Of als je hem zelf niet helemaal lekker afstelt en hij gaat bij elk roodborstje of bewegend blaadje af, kunnen je buren misschien niet meer slapen door die felle lampen in hun raam.
Rekening houden met anderen
Een camera lijkt een heel persoonlijk op zichzelf staand ding, maar het is wel degelijk belangrijk dat je bijvoorbeeld gasten in je tuin laat weten dat je een camera hebt hangen. En daarnaast dat je rekening houdt met de privacy van voorbijgangers en van je buren. Zo’n Ring Floodlight Cam kan gelukkig erg specifiek worden afgesteld, zodat je zelf kiest wanneer hij afgaat, hoe en welk gebied hij filmt, maar dat is niet bij alle floodlights het geval. Check als je voor een floodlight gaat ook hoe hij moet worden geïnstalleerd, want dit zijn vaak bedrade gadgets die je vrij stevig aan je pand moet hangen (of aan een schutting). Kijk daarnaast ook naar de prijs. Niet alleen de aanschafprijs, maar ook die van een abonnement om de beelden terug te kunnen kijken. Dat kan soms hoog oplopen. Er zijn merken die apparatuur bieden waarbij het abonnement minder essentieel is, maar dat zie je bijvoorbeeld juist vaak terug in een hogere aanschafprijs.
Heel veel succes met installeren: dat is misschien door het bedrade karakter van veel floodlights op ophang-gebied best ingewikkeld, maar kijk je puur naar het verdere installeren van de app en instellen van de software, dan kan bijna iedereen de installatie wel voor haar rekening nemen. Hoe eerder zo’n lamp-camera-combinatie hangt, hoe beter. Immers profiteer je op die manier eerder van deze beveiliging of dit handige licht om je bij te schijnen.
Lees ook: