We willen onszelf niet bestempelen als dé beveiligingscamera-specialist, maar we kunnen zeker niet ontkennen dat we inmiddels veel ervaring hebben opgedaan binnen het segment. Arlo, Yale, Nest kwamen al voorbij en ook Ring is één van de fabrikanten die we vaker hebben getest. Logisch daarom dat ook de Ring Indoor Cam (2nd Gen) aan een test wordt onderworpen. Dit is wat TechGirl Anke erover zegt…
Goed om te weten…
Wie dit product zelf wil aanschaffen, moet even onthouden dat er twee Indoor Cam’s zijn van het merk Ring. Op het eerste gezicht ben je je misschien niet bewust van het onderscheid tussen de twee camera’s. Je kunt het verschil herkennen door de namen:
– de Draai- en kantelbare Indoor Camera vs. de Indoor Camera 2e generatie.
– Maar belangrijker nog, er is natuurlijk een verschil in functie/design: de Draai- en kantelbare Indoor Camera staat met het pootje op een dik elektronisch bedienbaar blok wat kan ronddraaien. De 2nd Gen Camera heeft alleen een slank pootje wat in één positie is af te stellen.
– Ten slotte is er een prijsverschil: de Ring Indoor Cam (2nd Gen) is twintig euro goedkoper dan de andere variant.
In deze review: de Ring Indoor Cam (2nd Gen)
Een aantal kenmerken die je van dit product mag verwachten:
- 1080p HD video(opnames)
- Microfoonfunctie (van- en naar kijker toe)
- Live beeld bekijken
- Real-time meldingen van wat er gebeurt
- Aanpasbare bewegings- en privacy zones
- Nachtzicht in kleur
- Uitgebreidere back-up bekijkenmogelijkheden (met een Ring Protect abonnement)
- Werkt op een stekkeraansluiting
Design
Het design van deze Ring beveiligingscamera is geen statement piece te noemen. Gelukkig maar, want een cameraatje zoals deze moet onopvallend zijn werk kunnen doen. Het apparaat is 10 centimeter hoog, en 5 bij 5 centimeter in diepte en breedte. Klinkt redelijk hoog, maar in de realiteit is het product amper groter dan de helft van mijn hand.
Het product zelf ziet er simpel uit. Het is gemaakt van een lichtgewicht, goedkoop soort plastic. De cilindrisch gevormde camera staat op een klein, dun voetje. Het is mogelijk om de camera in verschillende hoeken op dit voetje af te stellen, voor de beste kijkrichting van de beveiligingscamera.
Gek genoeg heeft deze Ring Indoor Cam een draaibare klep die je voor de cameralens kunt plaatsen (of ervan kunt wegdraaien). Hiermee blokkeer je het zicht op elk gewenst moment. Persoonlijk vraag ik me af of er überhaupt iemand is die dit zou doen. Je hebt zo’n beveiligingscamera niet voor niets, waarom zou je het zicht willen blokkeren? En… uitzetten is dan toch ook altijd nog een optie?
Installatie & in het gebruik
De hamvraag is: doet de Ring Indoor Cam wat het moet doen? Het antwoord is ‘100% ja’. Eenmaal gepositioneerd maakt de Ring scherpe video’s van alles wat het in beeld moet brengen. En tijdens het installatieproces kun je ervoor kiezen om bepaalde zones ‘uit te sluiten’ van de opname. Handig als er iets in beeld staat, wat je liever niet aan anderen laat zien. Je kunt namelijk meerdere gebruikers laten meegenieten van jouw schermopnames, mits je daar voor kiest natuurlijk.
Het in gebruik nemen van de Indoor Cam is heel gemakkelijk. Installeer de Ring app en laat je stap voor stap door het proces heen loodsen. Bij het aanmaken van een account valt op dat je ook je eigen adres moet opgeven; dit kun je anonimiseren als je dat wilt, maar moet je wel even scherp op zijn. De app vraagt je na een aantal stappen om de QR code van de beveiligingscamera te scannen: die vind je achterop het apparaat. Als je dat eenmaal hebt gedaan, zal de app het product stap voor stap met jou verder finetunen. Net zo lang tot je de gewenste kijkhoek, kleuren, afkadering, etc. te pakken hebt.
Eenmaal geïnstalleerd kom je direct terecht in een dashboard waarin je al jouw Ring apparaten kunt monitoren. Zodra je op één van de producten klikt, zie je meer informatie. In het geval van de Ring Indoor Cam kom je eerst direct in het realtime opnamebeeld terecht, maar door het aanklikken van verschillende items, kun je dat specificeren. Bijvoorbeeld nog specifieker maken wat je wel/niet wilt vastleggen, opnames doorsturen naar vrienden/bekenden, beelden downloaden, bookmarken, en terug in de (opname)tijd om eerdere beelden nog eens te inspecteren.
Alle beelden worden 180 dagen lang in de cloud opgeslagen, mits je het Ring Protect abonnement erbij afsluit. In het kader van een proefperiode krijg je die 30 dagen ‘gratis’. Daarna betaal je er voor. Doe je dat niet, dan blijven je opnames beperkt tot realtime meekijken en meldingen op je smartphone op het moment dat er iets gebeurt.
Prijs
De Ring Indoor Cam (2nd Gen) koop je momenteel vanaf 53,99 euro bijvoorbeeld bij Bol.com. Het is een hele fijne prijs, zeker als je het vergelijkt met fabrikanten als Nest, Yale en Arlo. Het Ring Protect abonnement kost 4 tot 10 euro, afhankelijk van hoeveel camera’s je wilt aansluiten. Dat is vergelijkbaar met het Arlo abonnement, maar ietsje duurder dan Nest Aware (6 euro per maand voor een onbeperkt aantal camera’s).
Conclusie van de Ring Indoor Cam
To buy or not to buy, that is the question. Wie op een laagdrempelige manier wil onderzoeken of een indoor beveiligingscamera iets voor hem/haar is, zal met de Ring Indoor Cam geen miskoop doen. Het product doet wat het beloofd. is makkelijk in de installatie en het gebruik en je kunt een maand lang gebruik maken van het Ring Protect abonnement in het kader van een proefperiode. Je moet wel bereid zijn om dat abonnement er later bij te nemen, anders heb je er niet zoveel aan. Wie liever in volledige controle is over zijn data-opslag kan beter kijken naar een beveiligingscamera met interne opslag…