Dit jaar zijn we druk doende geweest met Influencer Talk, waarin we invloedrijke Nederlanders aan het woord laten over hun relatie met technologie. We spraken dames die boeken schreven, die programma’s en evenementen presenteerden én die hun werk hebben gemaakt van video’s maken op social media. Deze rubriek loopt nu op zijn einde, maar natuurlijk niet voor we enkele van onze favoriete momenten hebben gedeeld!
Pauline Weuring
Het opperhoofd van Uitpaulineskeuken.nl
Technologie speelt in jouw leven een enorm grote rol, wat vind je daarvan?
“Ik vind het geniaal omdat het alles een stuk makkelijker maakt. Wat ik wel merk is dat ik het soms lastig vind om alle berichten bij te houden. Dus niet alleen de reacties op social media, maar bijvoorbeeld ook WhatsApp. Omdat ik natuurlijk ook al veel berichten op mijn blog en social kanalen krijg, laat ik dat wel eens voor wat het is. Socialer wordt het er dus niet echt op. Ik spreek dan toch liever face to face met vrienden af dan dat alles digitaal gebeurt. Maar overall gezien vind ik dat technologie ook juist verbindt. Als ik nu op vakantie ben, kan mijn moeder meekijken via mijn Stories. Dan hoef je bij thuiskomst ook geen foto-avondjes meer te houden, haha!”
Suzanne Mensen
Journalist voor Nu.nl en AndC, activist en feminist
Je doet al heel veel, maar heb je weleens gedacht aan uitbreiden naar iets anders?
“Ik wil heel erg graag bij de televisie werken. Op de televisie met mijn hoofd: presenteren, programma’s maken. Daar maak ik sinds een tijd geen geheim meer van, omdat ik vind dat je je dromen beter uit kunt spreken dan ze in je eigen hoofd te laten zitten en er niet mee aan de slag te gaan. Inmiddels ben ik al een aantal keer op tv geweest om te praten over mijn activisme en heb ik een screentest gedaan voor een televisieprogramma. Dat laatste is uiteindelijk niets geworden maar de ervaring was wel ontzettend leuk. Heel erg blij met die kans die ik kreeg om alleen al deel te mogen nemen aan de screening. Ik blijf proberen en hopen dat iemand ooit iets in mij ziet en mij de kans wil geven dit waar te maken.”
Nienke Thurlings
Burn-outdeskundige
Hoe is je relatie met tech?
“Ik heb zo’n beetje alles aan technologie en het wordt steeds erger. In 2013 ben ik begonnen met jongburnout.nl, want ik kon gewoon niks op internet vinden over burn-out bij jonge mensen. Het beste wat je via Google vond was een droog lijstje symptomen. Het was toen heel anders dan nu. Dus ik dacht: ik ga die website maken en ik begin gewoon met een blog. Dus ja, ik ben helemaal autodidact techneut. Ik ging van weerstand naar iets positiefs. Ik heb mezelf WordPress geleerd, ben gaan uitzoeken hoe je hoger kon ranken in Google, enzovoort. Voor een deel van WordPress werk ik ook met frontend editors, maar kleine stukjes code kan ik nog wel. Ik wilde zo graag meer informatie online hebben over burn-out en zeker voor jonge mensen. Iets wat verder ging dan symptomen. Ik dacht alleen maar: als ik één iemand help dan ben ik al blij. Maar een persoon werden er een paar en toen steeds meer. Op een zeker moment had ik zelfs! 100.000 unieke bezoekers per maand. In die periode ben ik ook Facebook en Instagram gaan opzetten, waar ik nu 13.800 en 10.100 volgers heb.”
Fien Vermeulen
Radiopresentatrice
Je bent heel actief op social media, doe je dat vooral uit jezelf of voel je een bepaalde druk om aanwezig te zijn?
“Om eerlijk te zijn: meer dan me lief is. Ik voel vooral de druk dat het allemaal leuk moet zijn en moet werken. Een soort van leven voor de likes op sommige momenten. Het is toch van de zotte dat je soms bij jezelf denkt als je een foto post die je zelf leuk vindt: waarom vinden anderen dit niet leuk? Daar zou het niet om moeten gaan en dat probeer ik mezelf dan wel te vertellen.
Social media is een middel dat me soms op een dwaalspoor zet. Belangrijk is dat je zelf gelukkig wordt van wat je doet, niet van hoe anderen dat waarderen. Aan de andere kant, ik geniet er intens van dat mensen met je in gesprek gaan op Instagram. Dat maakt het werk zo leuk: radio en media is tegenwoordig zoveel meer dan alleen zenden. Je staat nu 1-op-1 in contact met mensen waar je het voor doet, dat is top.”
Mandy Ronda
Sexpert
Denk je dat tech in de toekomst een belangrijkere rol gaat spelen in de wereld van seks?
“Ja, zeker. Ik denk dat er echt een punt komt dat seks niet meer nódig is. Dat is het bijna al. De ontwikkelingen gaan steeds sneller. Tegenwoordig zijn mensen al niet eens meer nodig om een kind te verwekken. In het laboratorium kun je een kindje kweken. We hebben seks nodig voor genot , maar daar hebben we dan tech-items voor, die bovendien dingen als ongewenste zwangerschap en SOA’s door het gebrek aan menselijk contact voorkomen.
We leven in een online samenleving en de behoefte aan intimiteit wordt ook steeds meer online vervuld. Dat heeft invloed op bijvoorbeeld het vraagstuk: wat is vreemdgaan? Sommige vrouwen zien porno kijken al als vreemdgaan, maar wat als het een seksrobot betreft? Ik vind het interessante materie, want met een seksrobot heb je geen wederkerige intimiteit.”
Marjan Heemskerk
Topvrouw bij Happy Financial
Is er een tech-gadget waarvan je totaal niet begreep waarom mensen die allemaal kochten?
“Ja, ik snapte eerst niets van die losse oortjes. Waarom hebben mensen dat? Echter heb ik inmiddels steeds beter door dat die draadjes superirritant zijn. Ik ben geen tech-gadgetfreak, want ik moet er altijd zelf praktisch tegenaan lopen voor ik iets wil. Ik moet het nut ervan inzien. Ik moet iets onpraktisch vinden, zo ging het ook bij de oordopjes. Ik zat op de fiets, ik wilde een podcast luisteren, en dan zat ik met dat draadje. Waar laat je je telefoon? Die wil ik in mijn tas doen, maar wederom: dat draadje! Dus ja, die losse oortjes wil ik nu dus wel.”