Suzanne Mensen

Influencer Talk: Suzanne Mensen wil met haar hoofd op televisie

Ze is journalist voor Nu.nl en AndC, activist en feminist en doet daarnaast nog veel meer. Zo is ze bijvoorbeeld heerlijk gevat op Twitter. Niet voor niets volgen bijna 15.000 volgers haar! In Influencer Talk spreken we daarom de veelzijdige Suzanne Mensen over haar essentiële relatie met technologie.

Hoe ben je ooit begonnen met je carrière?

“Ik ben erin gerold. Ooit begon ik bij een regionaal magazine dat eens per jaar uitkwam, zij gaven mij de kans om grote interviews te doen met bekende mensen zoals DJ Hardwell en zangeres Laura Jansen. Daar schreef ik ook inhoudelijke artikelen en ben een beetje mijn weg gaan vinden in wat ik goed kan en leuk vind.”

“Toen ik eenmaal verhuisde van Brabant naar Amsterdam ging het hard. Ik zat dicht bij het vuur en kreeg mooie, fijne opdrachten. Daar probeer ik nog steeds in te groeien door elke keer een stapje verder te gaan en meer van mezelf te vragen. Dat gaat tot nu toe heel goed. Het activisme is iets van de laatste jaren, ik ben altijd al erg uitgesproken maar doe dat sinds een tijd ook echt actief online met het idee een verandering teweeg te kunnen brengen. Het slaat aan en daar ben ik erg blij om.”

Heb je weleens gedacht aan uitbreiden naar iets anders?

“Ik wil heel erg graag bij de televisie werken. Op de televisie met mijn hoofd: presenteren, programma’s maken. Daar maak ik sinds een tijd geen geheim meer van, omdat ik vind dat je je dromen beter uit kunt spreken dan ze in je eigen hoofd te laten zitten en er niet mee aan de slag te gaan. Inmiddels ben ik al een aantal keer op tv geweest om te praten over mijn activisme en heb ik een screentest gedaan voor een televisieprogramma. Dat laatste is uiteindelijk niets geworden maar de ervaring was wel ontzettend leuk. Heel erg blij met die kans die ik kreeg om alleen al deel te mogen nemen aan de screening. Ik blijf proberen en hopen dat iemand ooit iets in mij ziet en mij de kans wil geven dit waar te maken.”

Wat doe je met technologie in jouw beroep?

“Ik kan niet zonder technologie, ik kan mijn werk onmogelijk uitvoeren zonder. Mijn Macbook zit aan me vastgeplakt, die gaat overal mee naartoe en ook mijn telefoon uiteraard. Voor een opdrachtgever draai ik nieuwsdiensten vanuit huis. Daarvoor zit ik op de server van die opdrachtgever zonder dat ik naar de redactie hoef te komen. Dat vind ik een nogal geniale constructie en heel fijn dat het mogelijk is. De apps waar ik binnen mijn werk onmogelijk zonder kan zijn bijvoorbeeld Slack, om met collega’s te kunnen praten zonder daar allerlei mailtjes aan te hoeven vuilmaken, mailprogramma’s uiteraard maar ook een factureringssysteem online dat bijhoudt wanneer een klant te laat betaalt en ik een herinnering moet versturen.”

Je bent dus aardig tech-minded, zie je dat zelf ook zo?

“Ik ben heel tech-minded. Dol op alle snufjes, gadgets… Ik bouw mijn website zelf, weet dus het een en ander van HTML (niet veel, maar precies genoeg) en ik ga graag mee in de nieuwste gadgets op het gebied van tech.”

Wat vind jij de leukste ontwikkeling op het gebied van tech?

“Dat het zo makkelijk geworden is om in contact te komen en blijven met mensen die je vroeger misschien niet of nauwelijks sprak. Maar ook zeker de ontwikkelingen op tech gebied richting mindervaliden. Ik gebruik bijvoorbeeld een app: BeMyEyes. Daarmee kunnen blinde mensen contact opnemen met mensen die wel kunnen zien om ze via beeldbellen te helpen met kleine dingen in en om het huis. Bijvoorbeeld een etiket lezen of zoals mij laatst overkwam; een mevrouw zocht tussen alle fotoboeken het juiste fotoboek. Ze hield er een aantal voor de camera en ik beschreef wat er te zien was. Daarna groette ze mij vriendelijk en hingen we op. Heel fijn dat dit mogelijk is. Voor haar zeer waardevol, voor mij een kleine moeite.”

Wat een gave app, die ga ik zeker uitproberen. Zeg, je hebt aardig wat volgers op Instagram en Twitter, voel je druk van social media?

“Ik ervaar social media over het algemeen als heel erg positief. Ik ben er blij mee en ben het vaak dankbaar. Het is makkelijker geworden om veel mensen te bereiken en contacten te leggen. Ik ben zelf op deze manier ook erg benaderbaar en dat probeer ik altijd te blijven. Vooral op het gebied van activisme is het fijn dat mensen je berichten kunnen delen met hun eigen volgers, zo verspreiden dingen vaak als een olievlek en dat is veelal prettig.“

Veelal, dus het is niet altijd positief, bedoel je?

“Naast het positieve van social media, zit er toch ook een naar smaakje soms aan het hele gebeuren als je veel volgers hebt. Vooral op Twitter merk ik tegenwoordig dat ik vaker weerstand krijg en hoewel ik weerstand niet erg vind, in discussie gaan is alleen maar heel goed, gaat het vaker over niets. Krijg je opmerkingen met argumenten die ongegrond zijn en zijn mensen soms gewoon naar tegen je om het naar zijn. Dat vind ik lastig en trek ik me af en toe nog iets te veel aan. Vroeger zei iemand thuis op de bank tegen de ander dat iets kut was en nu moet alles altijd maar het internet op. Ik ben nog steeds heel erg van mening dat als je niets positiefs te zeggen hebt, houd het dan voor je. Met enige nuance daarin uiteraard want in discussie gaan vind ik wel goed en nodig maar nare, ongegronde opmerkingen met haat zijn onnodig en zetten niet aan tot een gezonde discussie. Die mogen achterwege gelaten worden. Maar het positieve overheerst en ik blijf van social media houden.“

Heb je wel eens een gadget gezien waarvan je niet begreep waarom die bestond?

“Heel vaak! tegenwoordig krijg je op Facebook extreem veel advertenties te zien van ‘Wish’. Daar komen zulke rare dingen voorbij. Vaak kun je niet eens echt goed zien wat het is.“

Wat hoop je dat ooit nog eens uitgevonden wordt?

“Een robot die op eigen houtje al mijn planten water geeft. Ik woon in een urban jungle en ben soms een uur bezig om alles te voorzien van water.“

Bron foto: Aline Bouma

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.