in het donker fietsen

Zwolse Smart City Girls – maak een lichtshow van jouw fietsroute

Je kunt een flink aantal architecten en beleidsontwikkelaars inschakelen om ‘fietsen’ aantrekkelijker te maken in de stad. Maar leuker is het zoals Smart City Girls het aanpakt: daar bedenken meisjes een smart oplossing voor een ‘probleem’ uit de regio waar ze zelf wonen. Op vrijdag 13 januari mochten jonge Zwollenaren zich buigen over het vraagstuk: “Hoe krijg je met slimme technologie meer mensen op de fiets in Zwolle?”

Smart City Girls

“De beroepen van tien jaar geleden, bestaan over tien jaar misschien niet eens meer”, aldus Clementine Witkamp (Eurofiber) “Hoe krijg je meisjes enthousiast over technologie in een samenleving die steeds verder digitaliseert?” Met de Smart City Challenges for Girls maken Eurofiber en VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek samen op een laagdrempelige en speelse manier werk van deze doelstelling.

In vijf Nederlandse steden werden de afgelopen tijd challenges uitgevoerd. Bij iedere editie gingen vijftig meisjes van lagere scholen aan de slag om maatschappelijke vraagstukken op te lossen met digitale technologie. Natuurlijk kregen ze nodige begeleiding van meisjes uit het middelbaar en hoger onderwijs. Ook de adviseurs van Eurofiber mochten deze keer niet ontbreken. “Smart City Girls is een project waar veel Eurofiber medewerkers zich bij betrokken voelen”, zo vertelt Clementine.

Zwolle

“Zwolle is een stad waar klimaat en veiligheid hoog op de agenda staan. Daarom willen we het zo aantrekkelijk mogelijk maken voor onze bewoners en toeristen om voor de fiets te kiezen. Dit winnende idee voorziet in die behoefte. Ik vind het geweldig om te zien hoe meiden uit onze gemeente zo inventief meedenken met onze Zwolse speerpunten,” vertelt Jan Brink, Wethouder van gemeente Zwolle.

Vanuit VHTO was Franka Kerklaan nauw betrokken bij het project in Zwolle. Tevreden vertelt ze: “De meiden deden super goed mee, ze waren enorm enthousiast. De challenge sloot goed aan; er ontstond echt een verscheidenheid aan ideeën. Al met al is VHTO zeer blij met dit project.” Grote kans dus dat hier in 2017 een vervolg aan wordt gegeven voor andere smart girls.

De Zwolse groep van vijftig meisjes werd opgedeeld in vijf groepen. Het winnende team in Zwolle presenteerde het concept van een fietspad dat via een app op basis van eigen keuze van de fietser door middel van projectie verandert in de kleuren van bijvoorbeeld een onderwaterwereld of een zonovergoten omgeving. De kleuren en verlichting van het fietspad worden niet alleen afgestemd op de wensen van de fietser maar ook zo dat het nog veiliger en leuker wordt om op die plek te fietsen. Als fietsers zelf geen keuze maken, kiest de gemeente voor een standaard sfeer die voortdurend wordt aangepast waardoor het voor fietsers steeds weer een aangename verrassingsroute wordt.

Andere ideeën

Ook in de andere teams werd er flink nagedacht over een passende oplossing. Helaas haalden de fietsgame, energie-opwekkende fiets met automatische sneeuwschuiver en paraplu, het Music light fietspad en de ‘groene stoplicht app’ het niet.

In 2017 is Techgirl.nl ambassadeur voor Provincie Overijssel. Laat je verrassen door Anke’s tech-avonturen in de regio! Volgende week lees je meer over Winnovation.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.