Sinds de Windows 10 update in het voorjaar van 2017 hebben Windows gebruikers Paint 3D op hun PC of laptop staan. Bij toeval kwam ik dit weekend in het programma terecht en ik was best wel verbaasd over alle opties. Ik dacht namelijk dat het gewoon een uitgebreidere, vernieuwde versie van Paint was. Maar dat bleek niet helemaal waar…

Bij de aankondiging van Paint 3D liet Microsoft weten dat ze veel toekomst zagen in 3D objecten en het ontwerpen daarvan. Niet alleen op het vertrouwde computerscherm, maar ook voor de Hololens, die deze virtuele objecten in de echte wereld lijkt te plaatsen. Of voor 3D printers, zodat je zelf 3D ontwerpen kunt printen.

Paint 3D betekent het einde van Paint!?

Misschien kan je je nog herinneren wat voor paniek er was na de lancering van Paint 3D, want Microsoft kondigde ook aan dat het oude, vertrouwde Paint niet meer standaard op nieuwe Windows devices zou staan. Ook op TechGirl schreven we ‘Paint verdwijnt‘ een artikel over. Maar gelukkig is Paint tot op het heden nog gewoon te gebruiken.

Waarin zijn Paint en Paint 3D verschillend?

Ik ben niet alleen benieuwd naar of ze dezelfde functies hebben of niet, maar ook naar het gebruiksgemak. Hieronder lees je mijn bevindingen van zowel het gebruik van Paint als Paint 3D.

Functies

Met Paint 3D kan je eigenlijk alles wat je met Paint ook kan, alleen daarnaast biedt de vernieuwde versie nog veel meer functionaliteiten. De functie waarmee je 2D en 3D vormen kan toevoegen, is de meest opvallende en ook waar de naam op doelt.

Met Paint 3D kun je makkelijker foto’s bewerken. Bij Paint kun je teksten toevoegen aan een foto, maar is het niet mogelijk om alleen de tekst te verslepen zonder je foto verpest wordt. Bij Paint 3D bestaat je afbeelding uit allemaal losse delen, waardoor je makkelijk je teksten overal heen kan schuiven. Een beetje zoals PhotoShop dat doet.

De functie waarmee je 3D objecten kan maken is erg leuk om mee te spelen. Het werkt snel en simpel! Lukt het je niet om zelf wat moois te knutselen, dan is het ook mogelijk om 3D objecten van anderen te importeren. Deze 3D objecten kan je opslaan als platte 2D-afbeelding. Maar wat veel leuker is, is dat je je ontwerp ook kan laten printen door een 3D printer! Dat lijkt me echt ontzettend tof om te doen!

Usability

  • Bij Paint kan je gelijk aan de slag, terwijl Paint 3D wat langer over het opstarten doet. Je moet namelijk eerst langs een startscherm.
  • Paint heeft alle functies op 1 hoofdtabblad en 1 extra tabblad in de bovenbalk, terwijl Paint 3D verschillende tabbladen voor de verschillende functies gebruikt. Persoonlijk vind ik de meerdere tabjes bij Paint 3D veel meer geordend overkomen.
  • De knoppen in Paint 3D zijn veel groter, waardoor het programma ook op touchscreens goed te gebruiken is.

Ik vind Paint 3D een tof programma om een beetje mee te spelen. Of ik het zelf vaak zou gebruiken weet ik niet, omdat ik het niet echt ergens voor nodig heb. Maar leuk is het wel!

Ben jij al bekend met Paint 3D of hou je het juist liever bij het oude, vertrouwde Paint? Laat het weten in de reacties!

één antwoord

  1. Cokkie Bonté

    Ik gebruik Paint voor een print screen te maken en door te sturen naar mijn email. B.v. een lekker recept van Facebook. Als ik dat nu doe lukt het niet meer. Ik krijg een heel klein printje die ik amper kan lezen. Hoe kan ik het weer op de normale manier doen?

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.