gaming setup

10 games met een interessant kijkje in technologie

Vaak zien we geweldige technische snufjes in games voorbij komen en zien we dat bijvoorbeeld cybersecurity steeds vaker een grote rol speelt in de verhaallijnen. We noemen tien games die ons tech hart op de een of andere manier net iets sneller doen kloppen.

Portal

In Portal is de wapenindustrie veranderd. Niet langer zien we wapens die alleen kogels schieten. De wapens in Portal kunnen portalen afschieten, die zowel een visuele als fysieke link vormen tussen twee locaties in de 3D wereld. Je gebruikt ze om jezelf door het verhaal te puzzelen. Je Aperture Science Handheld Portal Device is nodig, want je wordt voortdurend uitgedaagd door GLaDOS (Genetic Lifeform and Disk Operating System), een kunstmatig intelligentiesysteem dat je gedurende de hele ervaring beschimpt. Portal is een schatje, vooral omdat het vrij duistere verhaal wordt verteld aan de hand van veel grappen en grollen.

Watch Dogs

Het is waarschijnlijk een van de eerste games die in je opkomt als je denkt aan tech en videogames. Watch Dogs is de gamefranchise die draait om hacken. Watch Dogs laat zien wat er kan gebeuren als de technologische vooruitgang in een stroomversnelling raakt, zonder dat dit gereguleerd of veilig is. Watch Dogs is hacktivisme in overvloed. Een game die je laat genieten van wat technologie te bieden heeft, maar je tegelijkertijd laat voelen dat al die technologie gepaard gaat met ethische beslissingen. Wat betekent privacy in een wereld vol camera’s die in een oogwenk gehackt kunnen worden?

Quantum Break

Quantum Break breekt de tijd. Een bijzondere ontwikkeling die blijkbaar niet had kunnen plaatsvinden zonder.. Windows Surface tablets en Windows telefoons? Huh? Dit third-person actiespel toont een ietwat domme kijk op technologie, want het lijkt vreemd dat een maatschappij die de mogelijkheid heeft uitgevonden om de tijd te beïnvloeden nog steeds Microsoft Surface-tablets gebruikt die nu in de winkels liggen. Bovendien zit het spel zo vol met Microsoft-producten, dat het gewoon te veel is. Het is misschien niet zo’n positieve en goede kijk op technologie, en je denkt: waarom noem je het dan? Nou, ik wilde Quantum Break toch toevoegen omdat het laat zien hoe technologie een game ook heel gedateerd kan laten lijken, en niet op een goede manier. Toch interessant…

Shenzhen I/O

Shenzhen I/O is een totaal ander spel dan de meeste spellen die in technologie duiken. Shenzhen is een game die je in de positie van expat in China plaatst. Je werkt voor een technologiebedrijf en je moet apparaten repareren en maken voor klanten. Er is een handleiding die je moet volgen en je moet getallen begrijpen, zodat je dingen knooppunt voor knooppunt kunt programmeren en met schakelaars op een printplaat. Dit spel leert je meer over hoe onze elektronica werkt, wat misschien een beetje oldschool en ouderwets aanvoelt, maar dit is wel het hart van tech.

Deus Ex: Mankind Divided

Actierollenspel videogame Deus Ex: Mankind Divided kijkt heel anders naar technologie dan Watch Dogs. Hier is de technologie niet op mensen gericht, maar wordt het in ze geïmplanteerd. Mensen kunnen ervoor kiezen om kunstmatige, cybernetische organen, augmentations genaamd, in te brengen. Deze aanpassingen veroorzaken een mechanische scheidslijn tussen mensen en ‘augmented mensen’. Opnieuw gaat de context heel erg over ethiek en politiek. Deze keer niet zozeer vanuit een hacktivistisch oogpunt, maar van een wat duisterder kant. De omgevingen in dit spel zijn zeer futuristisch, waarbij onze held Adam zichzelf een weg kan hacken in een reeks van apparaten, van computers tot beveiligingsrobots.

else Heart.Break()

In het begin lijkt else Heart.Break() een simpel klikspelletje, maar geef niet op. Al snel krijg je je modifier, een gadget waarmee je in principe alles kunt hacken waarmee je in het spel te maken hebt. Dat verandert alles, want je moet het opnemen tegen het Ministerie van Computerzaken. Het lijkt allemaal een heel leuk verhaal over het verkopen van frisdrankblikjes, ineens moet je met alle hackvaardigheden die je hebt vechten tegen dit grote slechte apparaat. En je kunt zelfs programmeren naar een hoger niveau tillen en iets hacken zodat je minder slaperig wordt, waardoor je het einddoel van het spel misschien wel haalt. Dit spel is zo anders dan alles wat we ooit hebben gespeeld, het is zeker een exemplaar om te overwegen als je nieuwsgierig bent naar hackgames in een actie-avontuur.

Volume

Volume is een game die alleen al opvalt door zijn unieke visuele stijl, maar het verhaal en de thema’s die Mike Bithell’s spel aansnijdt maken van Volume een game die je niet mag missen. In deze game is Groot-Brittannië afgesneden van de rest van de wereld, net als in Watch Dogs Legion, maar dan in een andere context. Volume gaat over een man die streamt op een platform als Twitch, om zijn volgers Let’s Plays te laten zien van heists. Op deze manier kunnen kinderen leren om geld te stelen. Ook dit is een zeer hacktivistische game die een vuist probeert te maken tegen kwaadaardige corporaties en corrupte overheden.

Metal Gear Solid

Metal Gear Solid is eigenlijk de 007 van de games, als het op gadgets aankomt. Denk aan het Fulton recovery systeem, wat eigenlijk iets is wat de CIA echt heeft uitgevonden. Het is ontworpen om soldaten en vracht van de grond te halen door een ballon te gebruiken en ze in de lucht op te pikken met een vliegtuig. Maar er is zoveel meer technologie om van te genieten in de Metal Gear Solid franchise: optische camouflage, railguns, nanotech protheses, enzovoorts. Allemaal dingen die een echte tweelingzus hebben, of iets dat erop lijkt.

Batman: Arkham trilogie

Snake en James Bond hebben allebei een heel arsenaal aan technische snufjes, maar er is nog een actieheld die een behoorlijk indrukwekkende verzameling technische snufjes bezit. Natuurlijk hebben we het over Batman. Onze favoriete gadget van de capedragende kruisvaarder is de cryptografische sequencer, waarmee hij meer kan zien, signalen kan volgen, dingen kan afluisteren en beveiliging kan omzeilen. Het is niet geweldig voor slechteriken die van hun privacy houden, maar het is heel goed voor gamers die vooruitgang willen boeken in de Arkham-spellen.

Massa Effect

Wie had ooit kunnen denken dat we met onze mobiele telefoons geweldige foto’s konden maken, e-mails konden versturen en zelfs video’s konden opnemen? Het zijn allemaal gadgets waar we dol op zijn geworden. Misschien kijk je op dit moment wel naar die van jou, terwijl je TechGirl leest. In Mass Effect is er een equivalent van onze smartphones: omni-tools. Ze zijn alles in één: scanner, hacking-apparaat, reparatiegereedschap, wapen en nog veel meer. Plus, ze zien er niet lelijk uit. Misschien zien we onze smartphones de komende twintig jaar steeds meer veranderen in omni-tools. Zou wel leuk zijn, want tegenwoordig lijken smartphones veel te veel op elkaar.

Kortom, we hopen dat games technologie op hun beurt ook volop zullen beïnvloeden.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.