klevende laptopstandaard

Wat is een ergonomische werkplek? + tips!

Je weet dat hoofdpijn na een dag computeren eigenlijk geen goed signaal is van je lijf. Je weet óók dat dat waarschijnlijk aan je houding ligt, zo achter de keukentafel. Maar wat is een ergonomische werkplek die dan wél voor je werkt? En hoe kun je het enigszins betaalbaar oplossen? Je leest het in onderstaand artikel!

Ergonomie uitgelegd

Laten we beginnen bij het begin: wat is ergonomie eigenlijk en waar komt ’t vandaan? De Nederlandse Vereniging voor Ergonomie zegt zelf: “Ergonomie streeft naar het zodanig ontwerpen van gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken dat de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van mensen wordt bevorderd.” Dat heeft overigens niet alleen te maken met zit- en gebruiksgemak van fysieke voorwerpen, maar ook van informatiestructuren bijvoorbeeld. Hoe kun je snel informatie tot je nemen?

Wat is een ergonomische werkplek?

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft er zelfs arbeidsomstandighedenbesluit 5.4 voor opgesteld: “Tenzij dit niet redelijkerwijs kan worden gevergd, worden werkplekken ingericht volgens ergonomische beginselen”.

Je zult begrijpen: de invulling ervan verschilt per sector en werkgever. In de horeca zul je weinig of zelfs geen ergonomische bureaustoelen tegenkomen, terwijl je dat bij een callcenter wel kunt verwachten. In fabrieken zullen apparaten op een bepaalde hoogte moeten staan zodat medewerkers erbij kunnen zonder te bukken of te rekken. Een ergonomische werkplek is dus een werkplek waar medewerkers zich niet hoeven te forceren om hun werk uit te voeren. Lichamelijk, maar ook geestelijk gezien.

In het geval van een ergonomische thuiswerkplek

Tijdens corona worden veel thuiswerkplekken ingericht. In principe is je werkgever niet verplicht om te zorgen dat je daar ook ergonomisch te werk kunt gaan. In tijden van crisis wordt een zekere verdraagzaamheid en flexibiliteit van iedereen verwacht. Je werkgever mág natuurlijk wel aanbieden om je te faciliteren in een ergonomische thuiswerkplek. Meerdere bedrijven hebben bijvoorbeeld aangeboden dat werknemers hun bureaustoel van kantoor mochten ophalen, of dat werknemers apparatuur mochten aanschaffen, die hielp hun thuiswerkplek beter te maken.

Waar je sowieso op moet letten

Het is af te raden om met je laptop op de bank te zitten. Je kijkt continu naar beneden en overbelast daarbij de spieren in je nek. Het gevolg: hoofdpijn. Liever zet je je beeldscherm op een hoogte, zodat je gewoon recht vooruit kunt kijken. Als dat betekent dat je je laptop daardoor op een verhoging moet plaatsen, zorg dan dat je er in ieder geval een los toetsenbord en een muis op aansluit. Anders forceer je je schouders weer om bij het toetsenbord te komen.

MobileMobile

Voor de rest: rug recht, waarbij je je spieren niet overdreven aanspant. Het kan wat ‘zwaar’ voelen de eerste dagen. Volhouden en vaak van je laptop weglopen, that’s the trick. Probeer in ieder geval ieder uur even op te staan om de bloedsomloop gaande te houden.

We maakten een uitgebreide podcast over alle ergonomische werkplektips

Meer ergonomische tips?

Check deze handige gadgets die we eerder al beschreven op TechGirl.nl!

Ergonomie in onze shop

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.