OnePlus 8 Pro

Wat is 5G? – en meer in ons 5G dossier

5G staat voor: the 5th Generation of Mobile Networks. Een telecommunicatienorm waarbij data nog sneller tussen zender en bron gepusht wordt. Het resultaat? Dat gadgets gebruik kunnen maken van een veel snellere internetverbinding dan bij 4G het geval was. Dat is niet alleen handig voor het spelen van online spellen op jouw smartphone, maar juist nog interessanter voor andere toepassingen. Hoe dat zit? Dat lees je in ‘Wat is 5G? – en meer in ons 5G dossier‘.

Voor- en nadelen van 5G

Om te begrijpen wat 5G voor je kan betekenen, is het belangrijk om te weten wat de voor- en nadelen van de nieuwe telecommunicatienorm zijn. We zetten nu eerst de (voor nu bekende) voordelen op een rij voor je ten opzichte van 4G:

 • Snellere data-overdracht dan bij 4G,
 • Dataverbindingen zijn betrouwbaarder,
 • 5G antennes kunnen meer apparaten tegelijkertijd verzorgen,
 • Kost minder energie om te zenden en te ontvangen.

Eerlijk: op voorhand durf ik te zeggen dat je geen mega verschil zult ervaren ten opzichte van wat je nu al gewend bent met 4G. 4G is namelijk al behoorlijk snel. De grootste winst zit ‘m in toepassingen die nu nog niet goed werken, omdat ze een snellere internetverbinding nodig hebben. Denk aan een zelfrijdende auto, waarbij beslissingen binnen een split-second genomen moeten worden, omdat er levens mee gemoeid zijn. Of denk aan robotchirurgie op afstand, waarbij elke incisie precies uitgevoerd moet worden. Je snapt wat een haperende internetverbinding voor gevolg kan hebben.

Met name zakelijk interessant?

Vooral voor de zakelijke markt lijkt 5G heel veel winst te kunnen brengen. Maar vergeet niet: wij als consument zullen ook gebruik maken van die zelfrijdende auto. Er worden nieuwe consumentenproducten bedacht, die alleen bestaansrecht hebben, omdat 5G er is.

Aan de andere kant blijft het afwachten wat de negatieve effecten van 5G voor ons allen zullen zijn. Er wordt door sommigen beweerd dat 5G schadelijk is voor de gezondheid. Vooralsnog is daar geen statistisch bewijs voor. Sterker nog: onafhankelijk onderzoek van Agentschap Telecom geeft aan dat 5G minder straling uitzendt dan 4G. In dat opzicht zou het veiliger moeten zijn dan de telefoonstandaard die we nu gebruiken.

Op basis van die cijfers lijkt het erop dat we 5G veilig kunnen gebruiken. Maar met een slag om de arm: het is een conclusie met de statistieken en inzichten van nu. Met de wijsheden van deze tijd. Het kan maar zo dat we over tien, twintig jaar opeens een nieuw gezondheidscriterium ontdekken waaruit blijkt dat 5G toch niet goed is voor ons. De tijd zal het moeten uitwijzen. Vooralsnog lijkt er geen reden tot paniek en is het sowieso uiterst onverstandig om zendmasten in de fik te steken. 😉

Deze maand te verwachten in ons 5G dossier…

 • Wanneer hebben we een werkend 5G netwerk in Nederland?
 • Welke telefoons hebben 5G ondersteuning?
 • Hoe werkt 5G en wat is 5G straling?
 • Is 5G gevaarlijk?
 • Wat betekent 5G voor zelfrijdende auto’s?
 • De 3 grootste fans en criticasters van 5G
 • Het verschil tussen 2G, 3G, 4G en 5G
 • Wat betekent 5G voor Netflix?
 • Is het slim om al een 5G telefoon te kopen?

Nu op zoek naar meer informatie?

In de afgelopen jaren spraken en schreven we al vaker over 5G. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.