Begin dit jaar schreef Nadi al over de testen met 5G van Samsung in Amerika, Korea en Japan. Maar wist je dat ze in Nederland inmiddels ook al met 5G testen bezig zijn? Het gebied in Noord-Groningen is het eerste plattelandsgebied in de wereld waar 5G beschikbaar is.

5Groningen heeft als doel om van het gebied rondom Loppersum dé proeftuin te maken voor de nieuwste generatie mobiel internet. Het is een initiatief van Economic Board Groningen om nieuwe bedrijven naar de provincie Groningen te krijgen. De bedrijven HNO, Huawei, KPN en Ericsson zijn al partners van het project. Pas later kunnen inwoners ook gebruik gaan maken van het 5G netwerk, eerst gaan ze zich richten op zakelijke toepassingen. Deze toepassingen testen ze nu in hun 5G Fieldlab.

Smart Industry 5G Fieldlab

In het Fieldlab test 5Groningen toepassingen op veel verschillende gebieden zoals zorg, landbouw, energie, leefomgeving en verkeer & logistiek. Denk bijvoorbeeld aan sensoren die ziektes meten in gewassen op het land. Dankzij het snelle netwerk kan deze grote hoeveelheid data snel doorgestuurd worden voor een analyse. Een ander voorbeeld is een diagnose op afstand stellen, omdat de arts dankzij het snelle internet live mee kan kijken in de ambulance.

Naast het Fieldlab, is er ook een Living Lab in de stad Groningen zelf. In het Living Lab kunnen andere 5G toepassingen getest en verder ontwikkeld worden. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan drones, virtual en augmented reality en allerlei toepassingen met the Internet of Things (IoT).

Als inwoner van Groningen ben ik best een beetje trots dat ‘mijn’ stad zo ver is met wat binnen 5 jaar het snelste mobiele netwerk ter wereld moet worden. Wie weet kan ik het dan ook wel als een van de eersten uitproberen. 😉

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.