Xiaomi 14 Ultra in Valencia

Review: Wordt de Xiaomi 14 Ultra terecht dé ‘cameraphone’ genoemd?

TechGirl werd door Xiaomi Nederland uitgenodigd om op persreis naar Madrid en Valencia. TechGirl-collega Arne Horstman testte tijdens deze trip de features van de nieuwe Xiaomi 14 Ultra. De smartphone heeft een bijzondere camera. Het is een samenwerking met het Duitse Leica. In dit artikel lees je meer over het toestel zelf en ontdek je de voor- en nadelen.

Xiaomi 14 Ultra

De Xiaomi 14 Ultra zie ik zelf als een “cameraphone”,  het is namelijk een smartphone, maar hij staat vooral bekend om zijn Leica-camera. Maar eerst even over het toestel zelf; het heeft een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-processor, is in Nederland beschikbaar met 16 GB aan werkgeheugen en 512 GB aan opslagruimte. Daarnaast heeft het een stevige behuizing van titanium en kun je kiezen uit de kleuren zwart of wit met een glazen of ecovriendelijke leren achterkant. Met wifi 7, bluetooth 5.4, hi-res audio en snel bedraad én draadloos opladen. Dat laatste is superhandig! Het draait op HyperOS en Android 14 wat soepel aanvoelt.

Toen ik de smartphone van het Chinese Xiaomi voor het eerst zag dacht ik dat hij heel zwaar zou zijn door de grote camera die erop zit, maar dit valt erg mee.Het 6,9-inch oledscherm is kleurrijk en helder, niks op aan te merken. De zon was in Spanje best wel sterk, maar ondanks dat was het scherm in de volle zon goed zichtbaar. Wel zul je moeten overstappen naar draadloze oordopjes, omdat de 14 Ultra, zoals vrijwel elk vlaggenschip, geen koptelefoonaansluiting heeft. De stereospeakers zijn best goed. Het volume is prima, vooral in vergelijking met mijn oudere iPhone 11. De stereospeakers in de Xiaomi zijn van zeer goede kwaliteit.

Waar het eigenlijk om draait

De Xiaomi 14 Ultra heeft een indrukwekkende, grote camera die echt fantastische foto’s levert. In de camera vind je 4 verschillende lenzen. De hoofdcamera, groothoeklens en twee telelenzen (met 3,2x en 5x optische zoom) met allemaal de zelfde resolutie. De hoofdcamera heeft een variabel diafragma van f/1.6 tot f/4.0 en wordt ondersteund door een 50MP groothoeklens en twee 50MP telelenzen met optische beeldstabilisatie. De samenwerking met Leica zorgt voor zeer bijzondere foto’s, zelf heb ik een iPhone 11 en het verschil in scherpte en kleurcontrast is goed te zien.

De hoofdcamera heeft een grote 1 inch-sensor, die voor gedetailleerde foto’s zorgt. Zelf heb ik niet echt iets met fotografie, maar ik vond de fotografie cursus erg leuk en interessant. Hieronder zie je wat foto’s die ik zelf heb geschoten. Wat mij vooral opvalt; de foto’s zitten vol met details, schaduwen worden goed en mooi weergegeven, foto’s ogen heel realistisch en de camera speelt goed in op de lichtinval en verschillende kleuren. Voor de eerste cursus die ik heb gevolgd ben ik heel tevreden over het resultaat.

Photography Kit

De Xiaomi 14 Ultra Photography Kit is gericht op de camerafuncties van het toestel. Het is kortweg een grip die je op de smartphone kunt klikken waardoor het in een “ouderwetse” compactcamera veranderd. Het bevat een speciaal hoesje met een ontspanner en een powerbank, die de batterijcapaciteit verhoogt naar 6500 mAh in plaats van de standaard 5000 mAh. Deze kit kost echter € 199,99. Dat komt dus bovenop de aanschafprijs van het toestel. Dat vind ik vrij hoog. Toch kan ik me goed voorstellen dat dit als professionelere fotograaf heel prettig kan zijn.

Je kan de Photography Kit maken en los kopellen. Wat betreft de functionaliteit van de kit, bevat deze naast de ontspannerknop ook een zoomhendel, een aanpasbare video-opnameknop en een extra draaiknop. De powerbank dient tevens als handgreep, wat zorgt voor een betere balans van het toestel. Het indrukken van de knop stelt het focuspunt in en met een volledige druk maak je de foto. Een beetje net als vroeger.

Met de Photography Kit maak je van de Xiaomi 14 Ultra letterlijk een “cameraphone”. Het ziet er heel leuk uit, maar je betaalt voornamelijk voor extra comfort. Afgezien van de filters kan je er niet per se veel meer mee dan de Xiaomi 14 Ultra zonder Photography kit.

Conclusie: Is het de investering waard?

De Xiaomi 14 Ultra biedt zeker een aantrekkelijke combinatie van smartphone en camera. Als je heel erg bezig bent met mobiele fotografie kan dit toestel zeker een waardevolle aanwinst zijn. Met veel mogelijkheden en de optionele Photography Kit is het een handige tool voor iedereen die serieus bezig is met fotografie als hobby of beroep. Maar goed, die prijs. De smartphone kost €1499. Da’s een flinke som geld. En als je voor de Photography Kit gaat mag je er nog 200 bovenop doen. Maar dan heb je ook wat. Overweeg je deze Xiaomi 14 Ultra aan te schaffen, weeg dan zorgvuldig af of deze investering past bij je behoefte en je budget.

Lees ook:

Xiaomi 14 Ultra in Valencia
Pluspunten
Indrukwekkende camera
Gebruik gemaakt van kwaliteitsmaterialen
Veel handige functies voor dagelijks gebruik
6,9-inch oledscherm; scherp en kleurlijk
Minder positief
Hoge prijs; niet voor iedereen betaalbaar
Extra kosten voor Photography Kit
Photography Kit voornamelijk voor comfort en gemak
8.6

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.