Mii Smart Band fitness

Review: Xiaomi Smart Band 8 – een van de beste budget-fitnesstrackers

Mensen vragen ons natuurlijk best vaak of een smartband of smartwatch nou echt zo zinvol is. Ik sta daar altijd een beetje dubbel in: je hebt er veel aan, maar die apparaten moeten vaak aan de lader. Ga je alleen voor een fitnesstracker, dan wordt die accuduur wel weer langer, maar kamp je weer met het probleem dat er veel minder functies zijn. Maar, dacht ik, mis je echt zoveel functies? Kan zo’n wearable niet prima helpen met de goede voornemens? Ik testte het met Xiaomi Smart Band 8.

Het hangt er natuurlijk vanaf wat je goede voornemens zijn, of zo’n apparaat überhaupt zinvol is om te gebruiken. Eén van mijn goede voornemens (het zijn flink wat rijtjes in Excel) is om meer te gaan sporten. Als je meer wil sporten, dan is het wel handig om die sportuurtjes te kunnen vastleggen. Met Xiaomi Smart Band 8 kom je daar erg ver mee: er zijn meer dan 150 sportmodi, dus de kans dat je bokstraining of zumba (of iets soortgelijks) erbij staat is groot. Sporten bijhouden doet hij niet onverdienstelijk, al moet je de band wel een handje helpen om echt de juiste training vast te leggen en ook vanaf het moment dat het begint. Je hoeft niet bang te zijn voor zweet: hij kan tegen water, al raden we het wel aan om hem even goed af te spoelen onder de douche: de waterdichtheid wordt namelijk getest met water, niet met zweet, waardoor je er goed aan doet om water te gebruiken om de boel schoon te maken.

smart band

Xiaomi Smart Band 8

Daarnaast heeft de tracker ook de nodige gezondheidsmeters, zoals slaapmonitoring en het checken van het zuurstofgehalte van het bloed (naast uiteraard je hartslag). Slaapmonitoring vind ik altijd wat lastig: soms zegt hij dat je heel vaak wakker was, terwijl je daar zelf niks van hebt gemerkt, naast dat snoozen vaak ook funest is. Maar goed, als je vaak heel regelmatig slaapt en niet snoozet, dan kun je er op den duur zeker wel inzichten uithalen. Ik maak er zelf geen gebruik van omdat ik een spiraal heb, maar als je wil, dan kun je ook je menstruatiecyclus bijhouden met dit bandje.

Wat ik kan waarderen aan Xiaomi Smart Band 8, dat is het design. Met zijn ietwat opstaande rand en de langwerpige pil-achtige look is het een band die je snel herkent. Het is 48mm bij 22,5 mm en 11 mm dik, wat hem wat flinker maakt dan Smart Band 7. Maar ook is hij niet te groot en dat is zeker om wat dunnere polsen een erg fijne bijkomstigheid. Xiaomi noemt het ‘sport ontmoet stijl’, dat vind ik wel wat ver gaan, maar het apparaat ziet er wel leuk uit en hij is vrij licht, waardoor je ook niet echt in de gaten hebt dat je hem draagt, een grote plus bij het sporten. Je doet hem bovendien om met een quick release-bandje, wat het makkelijk maakt om het makkelijk, maar stevig om te doen.

mii band 8

Stralend scherm

Wat me positief verraste is het AMOLED-scherm van 1,62 inch. Het ziet er best stralend uit en ik draag hem dan ook niet op volle helderheid. Erg indrukwekkend hoeveel kleur hij kan weergeven voor een apparaat dat maar zo weinig geld kost. Het scherm is ook voor lomperiken goed: de Corning Gorilla Glass 3 zorgt dat je bij stoten tegen deurposten en andere zaken niet zo snel tegen scheuren hoeft aan te kijken. Verder zit er geen speaker in het apparaat, dus bellen alsof je een geheim agent bent kan niet. Maar ja, wie doet dat nou?

Wat ik wel mis is een GPS-tracker. Dit maakt het toch net een wat beter sportmaatje, omdat je je telefoon niet hoeft mee te nemen. Aan de andere kant zou je alsnog je telefoon moeten meenemen bij je rondje hardlopen, als je tenminste muziek wil luisteren: dat kan namelijk ook niet op de band zelf. Je kunt Xiaomi Smart Band 8 wel gebruiken om een telefoongesprek aan te nemen of je muziek te pauzeren, maar daar zie ik nooit zoveel heil in aangezien je dan alsnog je smartphone nodig hebt.

Mii watch 8

Conclusie

Maar goed, dit zijn eigenlijk maar kleine dingen, zeker voor wat Xiaomi biedt voor minder dan 40 euro mag je je gelukkig prijzen met deze smartband. Hij gaat namelijk heerlijk lang mee op een acculading: je kunt er dik een week tot twee weken mee vooruit, en in een uurtje heb je het al opgeladen voor de volgende periode. Het apparaat wordt geheel bediend door swipen en je weet jezelf al snel een weg te vinden in het menu van dit apparaat. Lukt er iets niet, dan kun je dat waarschijnlijk binnen de Mi Fitness-app op je telefoon wel vinden. Ik vond dat de telefoon en de band goed met elkaar linkten en zijn veel mogelijkheden om het apparaat naar je hand te zetten, bijvoorbeeld qua tegels. Zelfs de kleur van de tekst kan worden aangepast.

Al met al ben ik onder de indruk van Xiaomi Smart Band 8. Ik denk dat als je fanatiek sporter bent, je niet echt veel meer nodig hebt dan dit bandje. Er zijn veel functionaliteiten, je kunt je gezondheid ook goed tracken en dat scherm is zo mooi: je verwacht niet dat je daar maar 4 tientjes voor neertelt.

Mii Smart Band fitness
Xiaomi Smart Band 8
Pluspunten
Veel naar eigen hand te zetten
Een zeer zachte prijs
Een prachtig scherm
Minder positief
Geen GPS aanwezig
Geen extra apps te installeren
8.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.