Review: Kobo Elipsa – groot, groter, grootst

Kobo brengt vandaag een nieuwe e-reader op de markt: de Kobo Elipsa. De Kobo familie bestond tot nu toe uit de Forma, Libra H2O, Clara HD en Nia. Met de Elipsa heeft de grote broer van de familie zijn intrede gedaan. Letterlijk, want deze e-reader is flink. En komt met een stylus, waarmee het niet alleen een e-reader maar ook een digitaal notitieblok is. Klinkt goed, maar is het dat ook? TechGirl Susan testte deze nieuwe Kobo e-reader.

Eerste indruk

Ik weet het, ook ik heb van mijn moeder geleerd dat het niet alleen om het uiterlijk draait. Toch is dat wel het eerste waar we het over gaan hebben. Want zodra de bezorger de doos van de Kobo Elipsa om de hoek van de deur schuift, is het eerste wat in me opkomt: wow. Even was ik bang dat dit de doos van alleen de e-reader was, maar dat viel gelukkig mee: het is het totaalpakket, inclusief back cover en stylus.

De doos van het complete Kobo Elipsa-pakket: e-reader, stylus en SleepCover

Doos openen, e-reader eruit en tijd om ‘m aan te zetten! Bij het uit de doos halen van de stylus vloek ik binnensmonds: er moet een AAAA-batterij in. Wie heeft zo’n ding nou in huis? Moet ik echt eerst naar de supermarkt om een batterij te kopen? Potver… O, hij is gewoon meegeleverd en zit netjes in het doosje. En het staat ook gewoon keurig aangegeven op de bijgeleverde instructies, maar ondergetekende vond zichzelf natuurlijk veel te intelligent om daarnaar te kijken. Hoe dan ook, pluspunten voor Kobo, want niets zo vervelend als een product dat niet meteen gebruiksklaar is. Batterijtje in de stylus, Elipsa in de SleepCover en gaan met die banaan!

Design en scherm

Nu was de doos zo groot omdat het het complete Kobo Elipsa-pakket is, maar nog steeds is deze e-reader een flinke. De Elipsa heeft een 10,3 inch scherm. Ter vergelijking: de tot nu toe grootste e-reader van Kobo, de Forma, heeft een 8 inch scherm. Het formaat werkt uiteraard ook door in het gewicht: de Elipsa weegt 383 gram – zonder SleepCover. Die SleepCover (met uitsparing voor de stylus) wordt niet voor niets meegeleverd, want zonder moet je je stylus los in je tas meenemen en is je e-reader natuurlijk niet beschermd.

V.l.n.r.: Kobo Elipsa, Kobo Forma, Kobo Libra

Verder is de Elipsa uitgerust met Kobo’s gepatenteerde ComfortLight-schermverlichting, waarmee je de helderheid van het scherm in een handomdraai kunt aanpassen en ook ’s avonds en ’s nachts kunt lezen en schrijven. Tevens is er een donkere modus beschikbaar, waarmee je witte letters op een zwart scherm krijgt in plaats van andersom. Het scherm spiegelt niet, reageert volgens Kobo twintig procent sneller dan die van zijn siblings, heeft een iets hogere contrast-ratio en telt 227 pixels per inch.

De Kobo Elipsa in gebruik

Tijd om ‘m aan te zetten en te gebruiken, want daar is deze e-reader natuurlijk voor. Om eerlijk te zijn moet ik even wennen. Ik heb zelf de Libra H2O en dat is precies zo’n lekker wegkruip-formaat. Over de Elipsa kan ik daarin wat dat betreft kort zijn: lekker wegkruipen is met deze e-reader wat lastiger. Ik heb toch vooral het gevoel alsof ik met mijn iPad op de bank zit. Maar tegelijkertijd: daar is de Elipsa ook naar gemaakt. Je kunt er méér mee dan alleen lekker wegkruipen: deze e-reader is bedoeld voor de schrijvers, de aantekeningen-makers, de in de kantlijn-krabbelaars, de notitieboekverslinders.

En toegegeven: daarvoor werkt-ie echt wel lekker. De stylus is uitgerust met twee knoppen – één om te markeren en één om te gummen. En dat werkt prima. Ja, in vergelijking met je iPad reageert het scherm een stuk trager, maar je iPad moet aan het eind van de dag aan de oplader en de batterij van deze e-reader gaat wekenlang mee. Zodra het tijd is om op te laden, doe je dat eenvoudig met de meegeleverde USB-C-kabel.

De Kobo Elipsa met stylus

Je kunt de stylus laten schrijven als vulpen, ballpoint, penseel, markeerstift of kalligrafiepen. Er zijn een paar lijndiktes en je hebt de mogelijkheid om te variëren in ‘kleuren’ (lees: zwart en een paar tinten grijs). Je kunt je notities opslaan in Dropbox en de e-reader heeft 32GB opslagruimte, dus er is ruimte genoeg voor lekker veel boeken (en notities). O ja, én je kunt je handgeschreven notities laten omzetten naar getypte tekst!

MobileMobile

Verder is de bibliotheek zoals je van Kobo gewend bent: overzichtelijk, makkelijk in gebruik en eenvoudig te koppelen met je Kobo- of bol.com-account. De notities zijn toegevoegd in het menu onderin het scherm.

Kobo Elipsa versus ReMarkable 2

Tot slot toch nog even de vergelijking met de ReMarkable 2, de digitale e-ink ‘writing tablet’ waar de Elipsa het dichtst bij in de buurt komt. Ik hou van Kobo, maar als ik diep in mijn hart kijk legt de Elipsa het op sommige vlakken toch af tegen de ReMarkable 2. Het scherm van de Elipsa reageert weliswaar sneller dan van andere Kobo e-readers, maar nog steeds blijft er een vertraging in zitten. Vooral bij snel schrijven is dat best hinderlijk.

Écht makkelijk vasthouden is het niet…

Bij de ReMarkable 2 glijdt de stylus zo gemakkelijk over het scherm dat je écht dat bijna-papiergevoel hebt. Toch valt er wat van te zeggen om alsnog voor de Elipsa te gaan: het scherm is een kwestie van wennen en voor 399 euro heb je een e-reader én een digitaal notitieboek, ten opzichte van de 399 + 59 euro die je voor de ReMarkable 2 met stylus betaalt. Op die laatste kun je weliswaar ePUBs zetten, maar je mist dan toch de o zo geliefde koppeling met Kobo Plus.

Conclusie

Je las het al in de titel van deze review: de Kobo Elipsa is groot, groter, grootst. Of eigenlijk kan ik beter zeggen: groots, want deze e-reader biedt veel. Wil je gewoon een e-reader waar je vooral veel op leest en af en toe iets in markeert, dan is een van de andere Kobo e-readers meer dan genoeg. Deze e-reader is niet voor de ‘gezellige weglezer’; hij is lastig vasthouden in één hand en is bovendien niet waterproof, dus voor een middagje aan het strand of het zwembad is het niet de go-to leesgadget. Wil je notities maken in je boeken én altijd een digitaal notitieboek bij je hebben die ook nog eens synchroniseert met Dropbox? Dan is de Kobo Elipsa misschien precies wat je zoekt.

De Kobo Elipsa is vanaf vandaag te koop voor 399 euro, inclusief stylus en SleepCover.

Design
8
Gebruiksvriendelijkheid
9
Batterij
9
Prijs
7.5
Pluspunten
Alles-in-één
10,3 inch scherm
Inclusief stylus
Donkere modus waarbij je kleuren kunt omkeren
Synchronisatie met Dropbox
Minder positief
Niet met één hand vast te houden
Alleen de helderheid van het scherm is aan te passen, niet de kleurtemperatuur
Scherm reageert sneller, maar soms niet snel genoeg
8.4

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.