Kobo Elipsa 2E

Review: Kobo Elipsa 2E e-reader – nog beter dan de vorige

Kobo Elipsa 2E
8.7

De Kobo Elipsa is terug, en wel in een nóg betere uitvoering. In 2021 maakten wij voor het eerst kennis met Kobo’s grootste e-reader en ja, we waren pretty impressed over zijn kunsten. Anno 2023 heeft versie 2.0 het levenslicht gezien. En om alvast te verklappen: deze Kobo Elipsa 2E e-reader heeft een paar welkome verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van zijn voorganger… Je leest er meer over in deze review, geschreven door TechGirl Anke.

Boeken lezen, dat komt bij mij in vlagen. Soms lees ik er zo drie achter elkaar, dan weer maandenlang niets. Op vakantie gaat altijd mijn Kobo Clara HD mee; klein, compact, inmiddels al wel wat oud, maar het functioneert nog prima. En het is vooral zo fijn dat het weinig ruimte inneemt in mijn reiskoffer.

Het doel van de Kobo Elipsa 2E

De Kobo Elipsa 2E is vooral niet met dat doel ontworpen. Zoals TechGirl Susan eerder al schreef over de eerste Elipsa: “Deze e-reader is niet voor de ‘gezellige weglezer’; het is lastig vasthouden in één hand en is bovendien niet waterproof, dus voor een middagje aan het strand of het zwembad is het niet de go-to leesgadget. Wil je notities maken in je boeken én altijd een digitaal notitieboek bij je hebben die ook nog eens synchroniseert met Dropbox? Dan is de Kobo Elipsa misschien precies wat je zoekt.”

Met dat uitgangspunt ben ik deze grote e-reader gaan testen. Je moet het apparaat immers wel reviewen op hetgeen waarvoor hij is gemaakt.

Design en scherm

Mijn eerste Kobo was zo groot als een compact boek, heeft één knopje (aan en uit) en focust zich echt op één taak: lezen. De Elipsa is echt een ander verhaal. Het scherm is twee keer zo groot, de helderheid is een stuk beter en er zit een stylus bij. De Elipsa 2E is net zo groot als zijn voorganger (10,3 inch), wat je kunt vergelijken met ongeveer 75% van de lengte van een A4-tje. Wow. Ook is de e-reader ongeveer even zwaar als de eerste generatie (390 gram). De niet standaard meegeleverde Sleep Cover gooit daar ongeveer 100 gram extra bovenop. Plus de stylus… we hebben het hier over een totaal van zeker meer dan 500 gram. Een behoorlijke work-out als je dat in de hand zou houden.

De Elipsa 2E is gemaakt van zwart plastic, zoals je dat bij de volledige Kobo-lijn ziet. Ik weet niet of Kobo dit tegenwoordig standaard doet, maar ik zag het bij de 2E op de doos staan: het apparaat is gemaakt van recycled plastic. Iets waar ik altijd wel sympathie voor heb.

Het scherm is niet helemaal evenredig in het midden geplaatst: aan de rechterzijde zie je dat de rand 1,5 tot 2 centimeter dik is, terwijl het alle andere randen slecht 0,5 centimeter breed zijn. Ik vermoed dat dit gedaan is voor de mensen die de e-reader wel in de hand willen houden, en dat je op die manier grip kunt houden met een vinger over het scherm heen.

Verder is deze nieuwe Kobo e-reader uitgerust met de gepatenteerde ComfortLight Pro-schermverlichting, waarmee je niet alleen de helderheid van het scherm kunt aanpassen, maar is er ook een Blue Light-filter aanwezig, voor als je voor het slapengaan nog wat wilt doen. Dat laatste is een verbetering ten opzichte van de eerste versie Elipsa. De donkere modus is nog steeds beschikbaar, waarmee je witte letters op een zwart scherm krijgt in plaats van andersom.

Je schuift de Elipsa 2E met de dunste lange zijde in de Sleep Cover. Je voelt een ‘klik’ zodra de magnetische uiteinden elkaar raken. Ook de bijgeleverde stylus klikt magnetisch vast, precies in de kaft van de Sleep Cover. Slim over nagedacht, want zo rolt het ook nergens naartoe. Een prachtig en slim design wat mij betreft!

In het gebruik

Lezen met de Kobo Elipsa 2E

Lekker lezen; ja, dat kun je zeker met deze e-reader. In verticale stand, of draai ’t horizontaal voor een andere leesverhouding. Super handig vind ik dat. In combinatie met de cover kun je de e-reader zelfs laten staan, maar zorg dan wel dat de ondergrond niet te glad is, want dan schuift het weg. (Kobo, deze opvouwbare laptopstandaard kan nog een idee zijn voor versie 3.0?)

Gebaren aanpassen

Ook fijn: je kunt makkelijk aanpassingen maken in de bediening van het scherm. Waar je het scherm wilt aanraken om de bladzijde om te slaan bijvoorbeeld. De stylus is heel erg leuk, je kunt hiermee dus weer krabbels, aantekeningen en tekeningen maken in het boek.

Notities maken voor het werk

Maar de echte meerwaarde zit ‘m in de notities en aantekeningen die je ook op lege vellen e-papier kunt maken, bijvoorbeeld voor tijdens het werk. Niet meer tienduizend krabbeltjes, post-its en dergelijke op je bureau, nee. Dat soort handgeschreven krabbels houd je nu allemaal bij elkaar in de e-reader. En ja, dat werkt gelukkig erg fijn. Ik heb dat ook wel eens met een iPad geprobeerd plus stylus, maar dat voelt toch wat mechanisch aan. Bij deze Elipsa 2E voelt dat veel natuurlijker aan. Je kunt zelfs je pols op het scherm houden, terwijl je schrijft, zonder dat het scherm allerlei andere opdrachten uitvoert. Het enige echte verbeterpunt is wat mij betreft de ‘proces-tijd’; na elke krabbel flikkert het scherm kort om de krabbel op te slaan. Na veel schrijven, is dat wat irritant.

Batterij/opladen

We gaan verder met de pluspunten: wederom fijn (hoe vaak al geroepen?) – het opladen gaat even simpel als altijd. Stekker erin, opgeladen, en je kunt weer weken vooruit. Ik heb niet precies gecheckt hoelang de Elipsa 2E meegaat op een oplaadbeurt, daarvoor heb ik het te kort getest, maar schrijf in ieder geval maar drie weken op. Dat de stylus nu ook gewoon op te laden is via een kabel, vind ik een groot pluspunt ten opzichte van zijn voorganger. Batterijen zijn wel zo 1999.

Conclusie van deze Kobo Elipsa 2E review

De Kobo Elipsa 2E is het logische, betere vervolg op de Elipsa. De verbeteringen zitten in kleine dingen, maar bieden veel gemak. Denk aan de stylus die gewoon kan worden opgeladen, en niet meer met losse batterijen werkt. En de bedtijd-functie bijvoorbeeld. Het schrijven op het scherm is ook een stuk logischer geworden, het voelt meer natuurlijk aan dan ooit. Deze e-reader is inmiddels meer dan alleen voor schrijvers, aantekeningen-makers, en in de kantlijn-krabbelaars: ook de gemiddelde kantoorbaan-persoon heeft er nu wat aan!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.