Review: Kobo Libra H2O – de Forma in het klein

Sinds kort is er een nieuwe telg toegevoegd aan de Kobo-familie. Naast de Kobo Forma, Clara HD en Aura H2O is er nu de Kobo Libra H2O: het kleine broertje van de Forma. Letterlijk, als we naar het uiterlijk kijken in elk geval, want de Libra H2O ziet eruit als een kleinere variant van de Forma. Is dat echt alles, of heeft de Kobo Libra H2O meer te bieden? TechGirl Susan testte deze nieuwe Kobo e-reader.

Het uiterlijk

Lekker oppervlakkig, maar laten we eerst kijken naar het uiterlijk. De Kobo Libra H2O is verkrijgbaar in twee kleuren: wit en zwart. Als ik de zwarte variant uit de doos haal ziet hij er inderdaad uit als een mini-Forma: een strakke e-reader met een ‘ergonomisch design’ (een iets schuin lopende rand aan één kant waardoor de e-reader lekkerder in de hand ligt) en fysieke knoppen.

De Libra H2O heeft een scherm dat één inch kleiner is dan de Forma: 7 inch in plaats van 8 inch. Groot pluspunt van de Libra H2O is wel dat de fysieke aan-knop aan de achterkant terug is gebracht zoals deze ook op de Aura H2O zit, in tegenstelling tot de Forma die een halfslachtig knopje aan de zijkant heeft die je héél snel ingedrukt hebt en waardoor je soms je e-reader uitzet in plaats van ‘m uit de slaapstand haalt omdat je hem 0.1 seconde te lang indrukt (zucht, ja, ik spreek uit ervaring …).

De Forma zou volgens Kobo van een ‘iets steviger materiaal’ gemaakt zijn dan de Libra H2O, maar als ik héél eerlijk ben merk ik dat niet echt als ik ze naast elkaar in mijn handen houd. Ze wegen overigens beide 190 gram, dus daar is ’t ook niet in terug te zien.

Het scherm

Goed, tijd om ‘m aan te zetten, en daarmee komen we meteen bij het volgende punt: het scherm. De Kobo Libra H2O is uitgerust met de gepatenteerde ComfortLight PRO-schermverlichting, waarmee je de helderheid en kleurtemperatuur aan kunt passen. Die je … in alle hedendaagse Kobo’s terugziet. Maarrrr fijn is ’t wel. Je kunt bladeren door je boek met de fysieke knoppen of door gewoon op het scherm te drukken/te swipen.

Gebruiksgemak

Mijn allereerste e-reader was de Kobo Aura H2O. Mijn leeshobby liep nogal uit de hand en aangezien ik soms twee boeken per week lees werd het een beetje te gek om iedere week zo’n twintig tot dertig euro uit te geven aan boeken die vervolgens in de uitpuilende boekenkast verdwenen. En dan hebben we het nog niet eens over de niet-echt-duurzame kant van zo veel boeken kopen die je eigenlijk maar één keer leest. Dus op een gegeven moment waagde ik me dan toch maar aan de e-reader, en werd het dus de Aura H2O. En daarna wilde ik nooit meer terug.

Als ik de Aura H2O vergelijk met de Libra H2O is er wel degelijk een groot verschil, dat je voornamelijk terugziet in het uiterlijk. De Libra H2O heeft dus die fysieke knoppen, maar biedt ook de mogelijkheid om de tekst op het scherm te kantelen. De Aura H2O kan de tekst alleen ‘staand’ laten zien, en de Libra H2O kan dus ook liggend de tekst weergeven. Ten opzichte van de Aura (en de Clara HD) zijn deze twee aspecten wel echt een pluspunt. Daarnaast is de Libra H2O net als de Forma en de Aura H2O (vandaar H2O) waterbestendig, dus kan-ie gerust mee naar het zwembad of in bad.

Boeken op de Kobo Libra H2O zetten

Door met het belangrijkste: LEZEN! Boeken op de Libra H2O zetten is easy peasy. Als je e-reader verbonden is met een wifi-netwerk, ga je op de e-reader naar de Kobo Store en log je in met je Kobo-account. Voor €9,99 per maand heb je een Kobo Plus-abonnement, met toegang tot duizenden boeken. Wil je zo’n abonnement niet of valt het boek dat jij wilt lezen niet onder Kobo Plus, dan betaal je gewoon met je gekoppelde betalingsgegevens. Zelf browse ik vaak op mijn telefoon gewoon via kobo.com omdat ik dat net iets fijner vind. Ook dan log je gewoon in in de Kobo Store, koop/download je een boek en synchroniseert je e-reader zodra je ‘m hebt verbonden met internet. Je kunt ook vanaf je laptop boeken op je e-reader zetten met een kabeltje, maar eerlijk gezegd heb ik dat nog nooit gedaan omdat het via internet gewoon zo makkelijk is.

Is je boek gedownload op je e-reader, dan is het een kwestie van openen en lezen maar. Tijdens het lezen geeft de Libra H2O aan hoever je in het boek bent (zowel in percentages als in paginanummers) en schat hij op basis van je leessnelheid in hoe lang je nog over het boek doet. Superfijn, want als ik een treinreis van twee uur voor de boeg heb en weet dat ik nog een halfuur te gaan heb in m’n boek, dan zet ik vast een nieuwe klaar en kan ik meteen doorlezen. De batterij gaat forever mee (na een week elke dag minstens een uur lezen is er nog steeds ruim 70% over) en de Libra H2O heeft ruimte voor 8 GB aan boeken, wat volgens Kobo zo’n 5.000 ebooks is. Bang dat je e-reader vol is hoef je dus absoluut niet te zijn.

Conclusie

Ik was er al een beetje bang voor: de Kobo Libra H2O is eigenlijk gewoon de Kobo Forma in het klein, maar dan in twee kleuren. Beide e-readers hebben een ‘ergonomisch design’, beide hebben fysieke knoppen waarmee je kunt bladeren, beide hebben de gepatenteerde ComfortLight PRO-schermverlichting en beide kunnen tegen een plens water dankzij de waterbestendigheid. Ten opzichte van de Aura H2O of de Clara HD zijn beide e-readers natuurlijk wel flink anders, voornamelijk vanwege het uiterlijk. Maar onderling is er eigenlijk maar één significant verschil: de prijs. Voor honderd euro meer (de Forma kost €279,- en de Libra H2O kost €179,-) heb je een scherm dat één inch groter is en een aan-/uitknopje aan de zijkant in plaats van aan de achterkant. Is dat de prijs waard? Dat laat ik aan jou over, maar eerlijk gezegd zou ik voor die €100,- tien maanden lang Kobo Plus afsluiten. 😉

Scores: Kobo Libra H2O
Design
8.5
Gebruiksvriendelijkheid
9
Batterij
8.5
Prijs
8
Pluspunten
Minder positief
8.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.