Daniela Solis Morales

Picnic Machine Learning Lead Daniela Solis Morales: “Het is geweldig om problemen op te lossen met data”

Picnic is voor ons gevoel een jonge hond in de wereld van boodschappen bezorgen, maar inmiddels bestaat het bedrijf al best lang: sinds 2015. Daniela Solis Morales werkt er inmiddels bijna drie jaar. Gestart als Machine Learning Engineer, maar nu werkzaam als de leider van het machine learning-team: we spraken deze TechGirl van week over haar loopbaan, drive en over vrouwen in de tech.

Daniela Solis Morales komt uit Mexico, maar woont inmiddels al een hele tijd in Nederland. Hoe is ze zo bij Picnic terechtgekomen? “2 jaar en 8 maanden geleden werkte ik bij een consultancybureau als AI Lead, maar ik merkte dat ik graag weer wilde programmeren en meer met machine learning bezig wilde. Ik wilde weer met de voeten in de klei. Picnic leek me een interessant bedrijf, want het heeft schone data en grote uitdagingen om op te lossen. Ik was blij dat ik er kon beginnen als machine learning engineer.”

Software-ontwikkelaar

Daniela is altijd al een techvrouw geweest. Dat heeft ze mede te danken aan haar vader. “Mijn vader was software-ontwikkelaar, dus het gesprek ging er thuis al regelmatig over. Mijn broer en ik zijn uiteindelijk zelfs allebei de tech in gegaan. Ik vraag me vaak af of er meer vrouwen in de tech zouden werken als ze er ook al jong aan blootgesteld zouden worden. Ik heb in Spanje Software Engineering gestudeerd en ben in dat land daarna gaan werken als Software Engeineer. Ik wilde graag meer met AI doen en zo kwam ik op een goede master uit die toevallig in Nederland was, in Amsterdam.” Daar ontmoette ze haar man: een Nederlander.

Daniela Solis Morales

Toen haar studie klaar was, is Daniela gaan werken voor een consultancybedrijf. Daar werkte ze twee jaar als Machine Learning Engineer. Daarna volgde Picnic en de rest is geschiedenis. Het lijkt er ook op dat Daniela er nog wel even blijft, want ze heeft het erg naar haar zin. “Ik vond het als consultant nooit leuk dat je het probleem oplost en het dan moet loslaten, zonder dat je het resultaat ziet. Bij Picnic is dat anders.” Nu ziet ze het resultaat vrijwel meteen. Niet voor niets is een van haar mijlpalen het implementeren van recepten bij Picnic: je kunt meteen zien of het mensen aanspreekt. “Dit is een nieuw gebied dat we ontdekken en waarvoor we state-of-the-art modellen hebben gebouwd en de resultaten zijn goed: heel gaaf om te zien.”

Picnic en vrouwen

Vrouwen in tech is bij haar werkgever een belangrijk onderwerp en dat spreekt haar aan. “Er zijn allerlei Women in AI-evenementen en Python-cursussen voor vrouwen in het weekend, we zijn heel actief om te zorgen dat getalenteerde vrouwen een kans krijgen. We willen een divers team. Er is geen quotum, maar ik merk dat er bij machine learning sowieso wel wat meer vrouwen zitten.” Een verklaring daarvoor heeft ze niet echt. “Ik weet wel dat ik het een interessante wiskundepuzzel vindt. Het is geweldig om problemen op te lossen met data.”

Wat voor vaardigheid vindt Daniela belangrijk in een baan als Machine Learning Engineer? Dat is motivatie. “Je moet echt die wil hebben om zelf de problemen op te lossen. Het is in dat opzicht heel anders dan andere banen. Ook gaat het vrij snel met dit werkveld: je moet echt bijblijven en bijleren. Ik heb dat zelf ook: ik moet zorgen dat ik up-to-date blijf en de beste oplossingen bied.

Moederschap

En ik heb er op persoonlijk vlak nog een uitdaging bij: ik ben een jaar geleden moeder geworden. Ik ben dus ook bezig de balans te vinden tussen mijn werkleven en mijn persoonlijke leven. Ik ben enorm ambitieus als het om mijn carrière gaat, en ik geef veel om mijn dochter.”

Als advies voor vrouwen die ook moeder zijn of willen worden, zegt ze: “Als ik met mensen praat, dan gaat het vaak over het imposter syndrome. Je hoort altijd dat we daarmee worstelen en ik ben daarin niet anders. Als je moeder wordt, dan wil je alles hetzelfde blijven doen als je deed, maar je moet jezelf op een gegeven moment echt aankijken en vertellen dat wat minder ook wel goed is. Geef jezelf ruimte, dit is een nieuw leven. Plus, na enige tijd wordt het wel makkelijker.” 

Rolmodellen

“Ik kom oorspronkelijk uit Mexico, waar echt een machocultuur heerst. Voor mij is het ook belangrijke om te vechten voor mijn dromen, een rolmodel voor mijn dochter te zijn en een succesvolle carrière te hebben. Ze heeft in ieder geval het boek Neural Networks for Babies al! Dat is natuurlijk een beetje een grapje, maar ik ben wel van plan haar hetzelfde mee te nemen in mijn werk als wat mijn vader mij meegaf. Wat ze ook maar wil doen, dat is goed, als ze maar weet dat ze alles kan doen wat ze maar wil.”

Het advies dat Daniela Solis Morales geeft aan vrouwen in de tech is vooral om ervoor te vechten. “Blijf groeien. Geloof in jezelf. Vaak zijn de grenzen die we voelen, grenzen die we zelf hebben bedacht. Als je iets nieuws probeert, dan weet je nooit hoe goed je erin bent, maar als je jezelf helpt herinneren dat je je best doet en als je ook open durft te zijn over je zorgen, dan kom je veel verder. Verder helpt het mij om dichtbij de vrouwen te zijn in leiderschapsrollen. Een rolmodel of mentor hebben is een goede ondersteuning voor mijn carrière. Ik zou zelf ook graag mentor voor andere vrouwen zijn en ze te helpen groeien.”

Daniela raadt je dit boek aan: The manager’s path: a guide for tech leaders navigating growth and challenge van Camille Fournier

TechGirl interviewt elke week vrouwen die werken in tech. Lees ook:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.