Emmy Huttenhus-Heerdrink

Emmy Huttenhuis-Heerdink: “Laat je niet vastpinnen door hokjes”

Ze werd al vroeg getriggerd door de mogelijkheden van data en nu is ze er dag in, dag uit mee bezig. TechGirl van de Week Emmy Huttenhuis-Heerdink heeft na 5 jaar werken op Saxion de stap gemaakt naar Infotopics en daar heeft ze helemaal haar draai gevonden, inmiddels als Managing Director.

Na een studie Business Administration op de Universiteit Twente in de richting Innovatie & Ondernemerschap is Emmy aan de slag gegaan bij Saxion. “Ik werkte daar zo’n vijf jaar en ik kwam gaandeweg in contact met de eigenaren van Infotopics, een data & analytics bureau dat organisaties helpt datagedreven te werken. Zij sponsorden mijn volleybalteam. Ik vond het heel interessant wat ze met data deden en de mogelijkheid om zo snel inzichten te krijgen door data te analyseren. Die inzichten leiden vervolgens tot betere beslissingen. Data gaat daarmee uiteindelijk over bedrijfskunde, dus dus relateert aan mijn studie en interesses. 

Van Saxion naar Infotopics

In eerste instantie startte ze bij Infotopics in de Learning & Development tak van de organisatie. Ze richtte een academie op om mensen te leren datagedreven te werken en welke toegevoegde waarde data kan hebben. Nu is ze doorgegroeid naar Managing Director. “Als organisatie hebben we wat veranderingen doorgemaakt, maar ik ook als persoon. Sxxion was corporate/overheid met vaste structuren, een jaarprogramma en meer voorspelbaarheid. Nu zit ik in een commerciële wereld waarin je je eigen opdrachten creëert,  in een omgeving die megasnel verandert. Het is complex en dynamisch en dat houdt me uitgedaagd..”

Er is in een periode van 10 tot 30 jaar  veel verandert in de wereld van data. In bijna elke vacature staat wel iets over datagedreven werken. “Vroeger was het veel programmeren en was met data werken iets voor een heel technische club mensen, maar nu de technologieën veel makkelijker in gebruik zijn, zoals Tableau en PowerBI, kan iedereen met data werken. Ik heb geen technische achtergrond, maar het is zo intuïtief gebouwd dat je met een basiscursus zo je eigen dashboards in elkaar zet.”

“Daarmee wil ik niet zeggen dat alles eenvoudig is geworden: je hebt nog steeds specialisten nodig in de back-end, maar data is beter te begrijpen dankzij sterke visualisaties en intuïtieve programma’s. Er is nu een veel grotere groep mensen die met data werkt, terwijl ze hier niet op geschoold zijn. Toen ik in 2012 van de universiteit kwam kreeg ik statistiek en SPSS, daar was niet veel aandacht voor digitaal en data. Dat is meer geworden, maar tegelijkertijd hebben vorige generaties dat niet meegekregen. En nieuwe technologieën bieden weer nieuwe mogelijkheden, waar iedereen gebruik van zou moeten maken.”

Technische termen

Sowieso geniet Emmy van technologie, al twijfelt ze wel wat tech is. “Bij mijn vorige werkgever belde je  de IT-afdeling voor alles wat met je laptop te maken had. In de eerste twee weken bij Infotopics leerde ik al snel zelf technische problemen op te lossen in bijvoorbeeld de software waarmee we werkten. Ik vond dat eerst heel spannend, maar sinds ik over die drempel heen ben, kijk ik hier anders naar. Ik weet ook wel waarom: er zijn soms ingewikkelde termen en afkortingen die je kunnen afschrikken als je hier niet in thuis bent. Maar als je onderzoek doet en probeert kom je erachter dat zaken vaak ingewikkelder lijken dan ze zijn.  Als je durft te ontdekken, leer je nieuwe dingen waarvan je niet dacht dat je ze kon. 

Toch heeft de tech ook zo zijn nadelen en die ziet Emmy ook. “Het is soms complex dat wat je vandaag als team doet, dus de diensten die je levert, er volgend jaar heel anders uit kunnen zien. Ons klant- en speelveld verandert dusdanig snel, dat je wel moet meeveranderen en bijblijven. Dat vraagt flexibiliteit. Zeker nu er ook AI bij komt kijken, dat de business wel degelijk verandert.” In die veranderingen duikt Emmy regelmatig in de podcast die ze host: De Dataloog. “De Dataloog wordt georganiseerd door een groep mensen met passie voor data, AI en machine learning. We interviewen gastsprekers en daarmee brengen we kennis over data naar buiten.”

“Elke week leer ik weer iets over hun vakgebied. Ik ontmoet veel leuke mensen, zoals mensen die over digital twins praten of die datawarehouses bouwen. Het eerste jaar bij Infotopics heb ik veel gegoogled om alle termen op te zoeken: waar gaat het over? Inmiddels kan ik over de volledige breedte meepraten. Als je lang genoeg met de inhoud bezig bent en onderzoek doet, word je vanzelf specialist. En als ik iets niet weet, kan ik het altijd aan de specialisten bij Infotopics vragen.”

Eén van de mijlpalen uit Emmy’s carrière is toch wel het opzetten van het Young Data Professional-programma van Infotopics. “Sinds 2017 leiden we een groepe jonge professionals op om in ons vakgebied actief te zijn. Ze kunnen bij ons groeien. Ik heb dat traineeship ooit zelf bedacht en ontwikkeld, dus dat maakt het extra gaaf.” Een andere mijlpaal is de nominatie van Infotopics voor twee Dutch Interactive Awards. “Die brede erkenning voor wat je als team gedaan hebt, in samenwerking met je klant, is heel tof.”

3, 2, 1: doen!

Ook een carrière als die van Emmy? “Ik heb ooit een trainer gehad met als slogan: ‘3, 2, 1: doen!’ Oftewel, maak je niet druk, ga het proberen. Laat je niet intimideren, de hele wereld doet maar iets. Blijf bij jezelf, vaar goed op je eigen talenten en laat je niet vastpinnen door hokjes. Daarbij is het belangrijk op zoek te gaan naar je eigen drijfveren. Ik had het privilege dat ik op mijn 24ste werd geselecteerd voor het leiderschapsprogramma bij Saxion, dus ik heb al vroeg geleerd wat mijn drijfveren zijn, dat vond ik altijd een grote plus in mijn carrière. Je kunt beter plaatsen waarom iets bij je past en bewuster eigen stappen zetten in je carrière. Ik denk dat alles eind 20, begin 30 pas echt op zijn plek valt, maar zelf op zoek naar je drijfveren kan enorm helpen in het ontwikkelen van je carrière.”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.