Pauline Jepp

Pauline Jepp: “Start je nieuwe baan als je authentieke zelf”

Ze was eerst fan van de app en toen besloot ze er te solliciteren: Pauline Jepp is inmiddels bijna anderhalf jaar werkzaam bij Ticketswap als Head of Engineering en heeft het daar enorm naar haar zin. We vroegen deze Schotse TechGirl van de Week wat haar naar Nederland bracht en hoe het haar bevalt in de tech.

Ze dacht door de app al dat het team bij Ticketswap leuk was en dat is haar niet tegengevallen. “Het is een geweldig bedrijf met fantastische mensen en ik houd van de energie die ze me geven. Er werken veel verschillende typen mensen: sommigen zijn dj’s, zangers, allerlei creatieve types komen samen.” Klinkt natuurlijk heel gezellig, om er maar even een typisch Nederlands woord in te gooien, maar hoe komt iemand uit Schotland terecht in ons kleine landje?

Ticketswap

“Ik heb in veel landen gewoond, maar ik ben uiteindelijk teruggegaan naar Schotland om een gezin te stichten. Ik woonde daar enorm afgelegen op het platteland. Het was prachtig en zeker voor de corona-lockdowns een goede plek om te zijn: het leven daar veranderde niet zo erg omdat het zo in the middle of nowhere was. Ik sprak toen wel vrienden omdat ik uiteindelijk richting Londen wilden en die zeiden allemaal dat ik naar Amsterdam moest gaan. Ik wilde echt wat anders dus dat heb ik gedaan: ik vond een baan, maar dat was niet helemaal de ideale match. Soms is wat je wil en wat de job nodig heeft nu eenmaal uit balans. Ik besloot toen naar Ticketswap te gaan.”

De tech is totaal niet nieuw voor Pauline: “Ik was altijd al nerdy en ik speelde altijd al games. Ik werkte ook in een gamewinkel. Ik merkte al gauw dat ik een talent had om computers te laten doen wat ze behoorden te doen. Ik dacht dat iedereen dat wel had, maar toen ik eenmaal een baan had snapte ik pas dat mijn brein anders werkt dan dat van anderen. Ik ging naar de universiteit om Computing te doen en ik wilde videogames leren maken, maar toen ik eenmaal mijn PhD had gehaald in Computer Graphics en AI merkte ik dat ik het heel tof vond om mooie beelden te maken. Ik ging zes maanden naar Calgary University in Canada, maar ik bleef er uiteindelijk acht jaar. Ik werkte er als assistent van de professoren.”

Geen spelletjes meer

Echter was het ook Canada waar Pauline ontdekte dat videogames maken misschien toch niet helemaal haar ding zou zijn. “Ik had veel vrienden die aan games werkten en die werkten soms 60 tot 70 uur in een heel door mannen gedomineerd domein. Ik wilde een gezin. Uiteindelijk heb ik mijn postdoc in Lissabon gedaan over serious gaming en ben ik toen naar Schotland vertrokken waar ik C++-ontwikkelaar was. Uiteindelijk ben ik het management ingerold. Ik geniet van die combinatie van vrijheid en verantwoordelijkheid. Engineers zijn vaak heel carriere-minded mensen die graag problemen oplossen. Als je een manager hebt die je de vrijheid geeft om problemen in engineering op te lossen, dan geeft dat je vleugels. Eén van mijn managers zei mijn eerste dag ook tegen me: ‘Het maakt me niet uit hoe, waar of wanneer je werkt, zolang we maar resultaten bereiken.‘ Geweldig.”

In haar eigen loopbaan heeft ze dit advies altijd gevolgd. “Als je mensen hun potentie ziet en je wil dat ze daar meer uithalen, geef ze dan gewoon verantwoordelijkheid en vrijheid. Ik heb daar nog nooit spijt van gehad. Soms heb je wat geduld nodig, maar de meeste mensen gaan inderdaad extra hard hun best doen en lekker aan de slag.” Dat betekent niet dat Pauline nu maar achterover is gaan hangen: “Ik wil altijd leren, altijd beter worden. Ik ben altijd bezig met hoe ik met mensen omga en ik heb een missie om minder goed gerepresenteerde groepen te helpen. Onlangs werd mij gevraagd wat wij bij TicketSwap doe om vrouwen vroeg in hun carrière te ondersteunen. . Toen ontdekte ik dat Sheryl Sandberg een onderwijsprogramma had, gericht op vrouwen die samenkomen om nieuwe vaardigheden te leren. Ik ben vervolgens een Lean In Circle gestart bij TicketSwap om alle vrouwen te ondersteunen. Dit betreft een maandelijks programma van video’s en groepsgesprekken omtrent bepaalde thema’s. Vorige maand bespraken we bijvoorbeeld micro-agressies op het werk. Dat doen we elke maand. Iedereen kan zo’n kring opzetten. Ik vind het heel waardevol.”

Head of Engineering

Paulines grootste mijlpaal in haar carrière is de PhD en Head of Engineering worden, nadat ze als engineeringmanager bij Ticketswap binnenkwam. Maar ze is ook enorm trots om bij Ticketswap te werken. “Vroeger had ik meetings waarbij ik de enige vrouw was, maar tegenwoordig heb ik regelmatig meetings waarbij het juist alleen vrouwen zijn in de vergadering. 30 procent van de engineers bij Ticketswap is vrouw en dat betekent nog niet dat we er zijn, want wat mij betreft is dat 50 procent, maar we gaan wel de goede kant op. We kijken nu ook goed of we wel een representatieve groep werknemers hebben en of de juiste mensen wel promotie krijgen, in plaats van mensen die op ons lijken.”

Pauline is een groot fan van Brené Brown. “Ze predikt voor kwetsbaarheid: start een positie als je authentieke zelf. Ik denk dat het ook daarom belangrijk is om je te omringen met gepassioneerde mensen, dan breng je het beste in elkaar naar boven.”

TechGirl interviewt elke week een vrouw die in tech werkt. Hieronder vind je links naar meer inspirerende interviews.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.