Evelien van Meerveld

People Business Partner Evelien van Meerveld: “Zorg dat je vrouwen goed verwelkomt”

Werken in een softwarebedrijf hoeft lang niet altijd te betekenen dat je programmeur bent. Toch kun je heel bewust kiezen voor de tech, ook als je een niet heel techie rol hebt. Dat deed bijvoorbeeld TechGirl van de Week Evelien van Meerveld, die People Business Partner is bij Lucid Software, dat visuele samenwerkingssofware zoals virtuele whiteboards, intelligente diagrammen en cloud visualisatie maakt.

Evelien werkt nu 2,5 jaar bij Lucid.  “Ik werkte er al eerder mee en vond het een heel tof product, waardoor ik dacht: daar zou ik wel willen werken. Ik heb veel dingen geprobeerd in mijn carrière en ik merk dat ik het leuk vind om bij bedrijven te werken die met techniek werken en zich focussen op apps en websites. Dat creatieve element waarbij je een product ontwikkeld en hoe een bedrijf zich dan zo opbouwt om zo’n tool heen: heel interessant.”

Lucid

De reden dat het haar zo fascineert is de energie die erbij komt kijken. “Vaak lossen IT-tools een probleem op en je kunt er situaties mee verbeteren. Als je de kans hebt om dat te doen, dan geeft dat enorm veel energie. Het proces spreekt me aan, het is altijd in beweging. Wat je nu bijvoorbeeld ziet met AI-toepassingen en hoe bedrijven zich dan steeds vaker afvragen hoe zij dat kunnen verwerken. Maar ook: hoe kunnen we medewerkers slimmer laten werken?”

Evelien is als HR-persoon erg te spreken over de genderdiversiteit, vergeleken bij de rest van de industrie. “We trainen onze managers ook op diversiteit en inclusiviteit. Als er vacatures zijn, nemen we bewust genoeg gekwalificeerde diverse kandidaten mee. Het kan natuurlijk altijd beter, maar het is leuk om te zien dat we steeds diverser worden.” 

Lucid is ook aanwezig op evenementen zoals European Women in Tech. “We zijn dat gaan doen na een voorstel van onze vrouwelijke medewerkers. Het is zo’n leuk evenement, daar willen we ook als bedrijf laten zien wie we zijn.” Klinkt goed, maar wie is Evelien op de werkvloer? Wat doet ze bijvoorbeeld op dagelijkse basis? “Ik heb een heel brede mix aan werkzaamheden. Ik heb vaak meetings met managers, waarin we naar data kijken om te zien hoe het hier gaat qua performance en wellbeing, maar ook meetings over communicatiemiddelen die we hebben en hoe we die willen inzetten. Dan is er natuurlijk administratie, maar ook het onboarden en offboarden van mensen, commissies en de diversiteitsevenementen.”

Diversiteit

Veel te doen dus, maar Evelien zou nog wel willen groeien. “Ik zou wel willen groeien in leiderschap. Ik denk dat als je ergens een aantal jaar werkt dan wordt je comfortabeler in de dingen die je doet en die je zelfstandig uitvoert. Ik vind het begeleiden bij grote projecten nog wel uitdagend: hoe kun je grotere groepen mensen motiveren of aansturen? Wat gaat werken, wat zijn de meest effectieve methodes?”

Evelien denkt dat wat je nodig hebt om in de IT te werken voor iedereen wel anders is. “Ga ontdekken wat je leuk vindt: wees niet bang. Je hebt de mogelijkheden om de baan te creëren waar je goed in bent. Laat zien dat je resultaten kunt behalen in een bepaald vakgebied en neem wat risico’s. Ik zie bij veel mensen in hun carrièrepad dat vrouwen wat voorzichtiger zijn, terwijl mannen meer risico’s nemen. Een baan die een ‘stretch’ lijkt, dus misschien wel te hoog gegrepen, ga er gewoon voor. Je leert het sneller door het te doen. Wijs een baan niet af omdat je denkt dat je nog niet aan alle genoemde punten voldoet.”

Zelf heeft Evelien ook wel eens zo’n risico genomen. “Ik werkte als HR-coördinator bij een bedrijf in Amsterdam, heel comfortabel, een leuk team. Toen kreeg ik een baan bij een startup als HR-verantwoordelijke: om dat daar helemaal te gaan opzetten en een team te bouwen. Ik twijfelde omdat ik niet wist of ik daar klaar voor was, ik dacht: ‘Ik weet nog niet alles’, maar ik heb het toch gedaan. Wat is immers het ergste wat er kan gebeuren? Lukt het niet, dan kun je iets anders zoeken. Het was uiteindelijk een rol die misschien te moeilijk was, maar het doen heeft mijn carrière heel erg kunnen versnellen. Ik heb dingen mogen doen voor dat bedrijf, waar ik anders veel langer over had gedaan.”

Welkom

Evelien wist lang überhaupt niet wat voor carrière ze wilde. “Dat zie je ook terug in mijn studiekeuzes. Toen ik opgroeide vond ik technische vakken leuk, en toen heb ik aviation gestudeerd op de HVA. Tijdens die studie hadden we een vak Psychologie en dat vond ik heel interessant, dus ben ik overgestapt naar een opleiding Psychologie. Daarnaast heb ik in allerlei grote bedrijven gewerkt, een jaartje in Madrid, en tijdens mijn studie werkte ik als croupier bij Holland Casino. Je ziet dan de psychologie van het nemen van risico’s en het gedrag dat mensen vertonen. Uiteindelijk ben ik bij een startup in Amsterdam beland en uiteindelijk vanuit daar naar Lucid gegaan.”

En daar is ze dus helemaal op haar plek. Wat denkt dat ze dat techbedrijven kunnen doen om meer vrouwen aan te trekken? “Ik denk dat vrouwen andere dingen waarderen en dat je daarop moet inspelen als bedrijf. Ik vind het ook goed dat er meer ontwikkelingen zijn op Europese wetgeving: meer openheid over loonverschillen, waardoor bedrijven daar meer aandacht aan moeten besteden. Je moet de basis goed opzetten, zorgen dat je gelijke kansen biedt en dat ook echt in de cijfers terug kunnen zien: hoeveel mannen krijgen promotie, hoeveel vrouwen? Je wil je als minderheid welkom voelen. Het helpt als een bedrijf je goed verwelkomt op een manier die bij jouw minderheidsgroep past. Je vervalt anders snel in het gedrag van de meerderheidsgroep. Daar gaat wel een stukje educatie aan vooraf en je hebt er zeker interne sponsors voor nodig, maar dat zal zorgen voor verbetering.”

Tot slot raadt Evelien deze boeken aan:

Algorithms to Live By: The Computer Science of Human Decisions, door Brian Christian en Tom Griffiths. Het boek onderzoekt hoe computeralgoritmen kunnen worden toegepast om veelvoorkomende besluitvormingsproblemen in ons dagelijks leven op te lossen. Het is verrassend nuttig.

Invisible Women: Exposing Data Bias in a World Designed for Men, door Caroline Criado Perez. Het boek beschrijft de negatieve effecten van gendervooroordelen op vrouwen bij het verzamelen van big data.

Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals, door Oliver Burkeman. Ervan uitgaande dat je tachtig wordt, heb je iets meer dan vierduizend weken. Het boek is een gids voor tijd en tijdmanagement en biedt hulpmiddelen om een zinvol leven op te bouwen door de eindigheid te omarmen.

TechGirl interviewt elke week een vrouw in de tech. Lees ook:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.